2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi Ankara’da açıldı

DASK’ın kendi içinde yaşadığı büyümeye ek olarak, son yıllarda yaşanan ve muhtemelen artacak olan doğal afetler sebebiyle her an hazırlıklı olması gerekliliği göz önünde bulundurularak gerek afet öncesi ve gerekse afet sonrası olmak üzere hızlıca hayata geçirilmesi düşünülerek DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi Ankara’da açıldı. Bununla birlikte, DASK’ın ana veri merkezi, yedeği İstanbul’da olmak üzere Ankara’ya taşındı.  

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati‘nin katılımıyla gerçekleştirilen ve Ankara’da faaliyete başlayan “DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi”nin Açılış Töreni’nde Bakan Nebati, “Zorunlu Deprem Sigortası edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu olarak ülkemiz için deprem teminat havuzu oluşturulması ve tüm vatandaşların Zorunlu Deprem Sigortası ile finansal güvence altında olması için çalışan DASK’ın kuruluşundan bugüne geçen 22 yılda, Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısı yaklaşık 11 milyona ulaşmıştır.” sözleriyle, DASK’ın kuruluş hedeflerine dikkat çekti.

1 günde 96 bin hasar dosyası işlenebilecek

DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi, iş sürekliliği kapsamında, afetler dışında da işin Genel Merkezden yönetilemediği durumlar için ikinci bir üs olarak konumlandırıldı ve çalışır durumda tutulması yönünde hazırlıklar yapıldı. Bu kapsamda yapılan iyileştirmelere dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı, “DASK’ın yenilenen teknolojik altyapımız sayesinde olası bir afet anında bilgi sistemlerimiz sınırsız eşzamanlı ihbarı karşılayabilir, 24 saatte 96.000 hasar dosyasını işleyebilir duruma gelmiştir. Bu iyileştirme sonucunda vatandaşlarımızın hasar bildirimlerini sorunsuz yapabilmesi garanti altına alınmıştır.” sözleriyle, yapılan yeniliklerin vatandaşlara sağladığı faydaların da altını çizdi.

Hazine ve Maliye Bakanı, konuşmasına, DASK’ın afetlere hazır olma hedefiyle yürüttüğü çalışmaları aktararak devam etti: 

“Deprem anında faaliyetlerin sürekliliğini temînen DASK’ın teknolojik altyapısının yenilenmesi, hasar yönetim sistemlerinin güncellenmesi, DASK’ın veri merkezinin deprem tehlikesinden uzak bir konum olan Ankara’ya taşınması, ihbar sistemlerinin günün koşullarına cevap verecek hıza ulaştırılması, hasar tespitlerinin kurumlar arası farklılıkları giderecek şekilde tekleştirilmesi ve bugün açılışını yaptığımız DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin kurulması, kısa sürede DASK adına atılan çok önemli adımlar olmuştur.”

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Açılış Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, sigortacılık sektöründe son dönem yaşanan gelişmelere vurgu yaptı: “Büyük bir memnuniyetle ifade etmeliyim ki sigorta sektörümüz yılı yaklaşık 200 milyar liralık prim üretimiyle kapatmaya hazırlanıyor. Sağladığımız fonlar ise 500 milyar liraya yaklaştı. Ancak biz sektör paydaşları olarak bulunduğumuz yeri yeterli görmüyoruz. Finansal mimaride %5 ile 2. sırada yer alan konumumuzu daha yukarılara taşımak ve sektörümüzü büyütmek için çalışıyoruz. Hükümetimizin desteği ile sektörümüz bünyesinde son 20 yılda önemli uygulamalar hayata geçti. 2000 yılında kurulan ve bugün 100 milyar liralık ödeme gücüne ulaşan DASK, 2006 yılında kurulan ve 670 bin çiftçiye ulaşan TARSİM, ülkemiz için bir başarı hikâyesi olmakla kalmadı, Türk devletlerinin de yakından takip ettiği bir model haline geldi. Yakında açıklayacağımız Vizyon Belgesi ile bu başarıların devamlılığını sağlayarak ekonomiye sağladığımız katkıyı artıracağız.”

Sigortacılık sektöründeki gelişmelerin aktarılmasının ardından, Türk Reasürans’ın Genel Müdürü Selva Eren, DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin açılışında yaptığı konuşmada, DASK’ın teknik işleticiliğini üstlendikleri günden bugüne atılan adımları şu şekilde özetledi: “Deprem Vakfı’nın çalışmaları, buna ilave olarak, modelleme ekibimizin çalışmaları neticesinde, reasürans marketlerinden ek bir reasürans kapasitesi alınarak, DASK’ın toplamda 25 milyar TL olan ödeme gücünü, bugün itibarıyla 100 milyar TL’ye ulaştırdık. Ayrıca, Yurt dışına Euro cinsinden ödenen reasürans maliyetini Türk Lirasına çevirerek DASK’ın reasürans koruması için ödediği maliyette kur farkından oluşabilecek zararı bertaraf etmiş olduk.”

DASK için büyük bir dönüşüm adımı attıklarını ve deprem dışındaki diğer doğal afetlerin de DASK’ın kapsamına dahil edilmesi için çalışmalar başlattıklarını belirten Eren, “Depreme ek olarak, sel ve benzeri afetlerin de DASK’ın teminatları arasına girmesini sağlayacağız. Yapmış olduğumuz bu çalışma neticesinde, sektörümüze bir sel tarifesi armağan ediyor olacağız. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz, Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezi’miz de hayata geçirdiğimiz diğer birçok projemizden bir tanesidir.” dedi ve DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin önemini şu sözlerle ifade etti: “Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezi, iş sürekliliği kapsamında, afetler dışında da, işin Genel Merkezden yönetilemediği durumlar için, ikinci bir üs olarak konumlandırılmıştır.”

Ülkemizin birçok bölgesinin deprem riski taşıdığını ve önceliğimizin, afet sonrası vatandaşlarımızın hayatına kolaylıkla devam edebilmesini sağlamak olduğunu tekrarlıyor ve Zorunlu Deprem Sigortası’nın depreme karşı alınacak en etkili finansal önlemlerden biri olduğunu her fırsatta hatırlatıyoruz. DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi’nin vatandaşlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER