22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Deprem sonrası DASK’tan nasıl yararlanılır?

Zorunlu Deprem Sigortası DASK’tan yararlanabilmek için binaların tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmiyor. Her türlü maddi zarar için tazminat talep edilebiliyor.

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan büyük Marmara Depremi sonrasında yaptırılması zorunlu hâle gelen DASK, o tarihten bugüne, deprem sonrası oluşacak herhangi bir hasarı teminat altına alıyor. Yer kayması, patlama ya da yangın gibi durumlarda sigortalanan konut için poliçede ne kadar teminat ödenmesi gerektiği belirtilmiş ise o limite kadar hasarları karşılıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) sahipleri, depremin evlerine verdiği maddi zararı hızlı ve kolayca giderme olanağı yakalarken bu “hayati” olanak, hayatın kısa sürede kaldığı yerden devam edebilmesini mümkün kılıyor.

Zorunlu Deprem Sigortası’ndan (DASK) faydalanabilmek için binaların tamamen ya da kısmı olarak zarar görmüş olması fark etmiyor. Küçük ya da büyük maddi zararlar için de tazminat talep edilebiliyor.

Depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olduğu maddi zararların poliçede belirtilmiş limitler dâhilinde tazmini için gereken bilgi ve belgeler şöyle:

  • Hasar Bildirimi (TC kimlik veya poliçe numarası ile)
  • Güncel Tapu Bilgisi
  • Hasar Yeri Açık Adresi (Eksper gönderimi ve değerlendirmesinin kolaylığı için)
  • Sigortalı Telefonu (Sabit ve /veya cep)

Ayrıca, sigortalı bina üzerinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesinin yanı sıra deprem teminatı içeren başka bir sigorta poliçesi de bulunuyorsa bu konuda DASK’a bilgi verilmesi gerekiyor.

İlgili işlemler ALO DASK 125, Dask.gov.tr‘de bulunan ONLINE HASAR İŞLEMLERİ adımından ve DASK adına, Zorunlu Deprem Sigortası poliçesini düzenleyen Sigorta Şirketi ve/veya acentesi üzerinden yapılabilir.

Riskli binalar için “Alo 181” hattı devrede

Çevre Bakanlığı  81 ile gönderilen ‘Riskli Alan’ genelgesi kapsamında riskli binaların 3 ay içinde şikayet edileceği duyurulmuştu. Buna göre riskli binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, “Alo 181” çağrı hattına bildirilecek. “Tapu Kadastro Çağrı Merkezi Alo 181” hattı görevlileri, riskli binalarla ilgili çağrılara yanıt verecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER