Geçtiğimiz hafta sigorta sektörü ile ilgili medyada geniş yankı buldu. Bir Yargıtay kararı söz konusu. Fakat bu karar tam açıklanabilmiş değil. Bu bile hemen sigorta şirketlerinin aleyhine kullanılmaya çalışılıyor. Olay özetle bir engelli vatandaşımızın aracı kaza yapıyor ve aracı başka kişi kullandığı için sigorta şirketi hasarı ödemiyor. Bu mahkeme kararını ise Yargıtay onaylayarak emsal karar oluşturuyor.
Ülkemizde 5 milyon engelli vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımıza bütün kurumlar başta devletimiz olmak üzere çeşitli kolaylıklar ve avantajlar sağlıyor. Otomobil alımlarında devletimiz Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) almıyor mesela. ÖTV indirimi önemli bir avantaj. Bu avantajdan yararlanmak isteyen engelli vatandaşlarımız araç alıyorlar. Tabii ki bu araçların sigorta yaptırma zorunluluğu var. Kasko yaptırmak isteyen kaskosunu yaptırıyor. Her iki sigorta ürününü satın aldıklarında ise sigortayı yaptıran kişi aracın engelli aracı olduğunu belirtmek zorunda. Engelli vatandaşımızın ortopedik engeli nedeniyle aracı kullanması mümkün değilse, bir yakınına aracı kullandıracağını da belirtmek zorunda. Hatta kasko poliçesine bu isim yazdırılmalı. Konu suistimale açık bir konu. Dürüst vatandaşlarımızı tenzih ediyorum ama bu araçların ÖTV’siz satın alınıp el altından yakınlarına satıldığı çok olmasa da söz konusu. Ama böyle bir suistimal var diye engelli vatandaşlarımızı da mağdur etmemek gerekli.
Bu işe köklü bir çözüm bulunabilir
Konu ile ilgili bir diğer sıkıntı ise engelli araçlara kasko aracın rayiç bedeli ile yapılıp, pert durumunda ÖTV indirimi düşülerek sigortalıya ödenmesi. Bu da haksız zenginleşmeye meydan vermemek olarak açıklanıyormuş. Engelli araçlar için sigorta şirketlerinin kasko fiyatlarında özel bir indirim yaptıklarını biliyorum. Ama bu işe köklü bir çözüm getirilmeli. Öncelikle aracı kimin kullanacağı poliçeye yazılmalı, hatta iki isme izin verilmeli. Yargıtay’a giden bu olay gibi bir mağduriyet yaşanmaması için gerekli. İkinci konu ise sigorta şirketleri bu kaskoları yaparken piyasa rayiç bedeli ile değil, ÖTV indirimi hesaplanarak çıkan bedelden kasko yapılmalı. Ve doğacak bir indirim otomatik olarak yapılmış olur.
Engellinin taksi paraları ödendi
Bu arada sigorta şirketlerine engellileri mağdur ediyor diye bir algı oluşturulması da doğru değil. Ben bizzat aracı olduğum bir konuda, sigorta şirketi aracı ile kaza yapan engelli bir arkadaşımın aracı tamir edildiği süreçte ona uygun kiralık araç bulamadığı için gün içerisinde işine gidip gelmesi için bütün taksi paralarını ödediğini biliyorum. Bunu da belirtmeden geçemeyeceğim.
Allianz ın uygulaması:
Engelli raporu ile alınan araçlara yapılan Kasko poliçelerinde, hasar anında aşağıdaki kontroller yapılmaktadır.
· Aracı kullanan kişinin“H sınıfı” ehliyeti bulunması
· Ruhsatta belirtilen kullanıcı kısıtına bağlı olarak; araç sahibinin eşi, 3. dereceye kadar akrabaları veya noter aracılığıyla belirlenmiş bir sürücü tarafından kullanılması