17 Mayıs 2024, Cuma
spot_img

Bulgaristan Meclisi protestolara karşı sigortalanacak

semsiyeBulgaristan Meclis Başkanı Mihail Mikov, parlamentonun protestolara karşı sigortalanacağını bildirdi. Mikov, özel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, başkent Sofya’nın merkezinde bulunan parlamentoya ait iki binanın sigorta poliçe bedelinin 50 milyon avro civarında olacağını açıkladı. “Bilindiği gibi parlamento defalarca saldırıya uğrayıp hasar gördü” diyen Mikov, hazırlanmakta olan sigorta poliçesinde, protesto, grev, kitle hareketleri, isyan, kundaklama ve kötü niyetli her türlü girişimin risk olarak gösterileceğini kaydetti. Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili olan Mikov, “Parlamento sigortalanırsa, olası hasarın bedelini vergi mükellifi olan vatandaş değil, ilgili şirket ödeyecek” dedi. Bugüne kadar parlamento binası standart riskler konusunda sigortalanmıştı. “Kundaklama” riskinin de dahil edileceği yeni poliçenin sorumluluk yükünü kabul edecek şirket bulunmasına yönelik ihale açılacak.

Parlemanto binasına yapılan saldırılar

Başkent Sofya’da daha önce defalarca çeşitli saldırılara maruz kalan iki büyük binaya sahip olan Bulgaristan Parlamentosu’nda genel kurulun yer aldığı bölüm halihazırda demir parmaklıklarla çevrili bulunuyor. Bulgaristan’da parlamentoya karşı ilk saldırılar, ülkede 1989 yılında komünist diktatörlüğün yıkılması ile yaşanan demokratikleşme sürecinin ilk döneminde başlamıştı.

Eski Komünist Partisi Politbüro Merkezi olan ve bugün milletvekillerinin çalışma odalarının bulunduğu bina, 1990 yılında bir protesto sırasında kundaklanmıştı. 1997 yılında, eski Komünist Parti’nin devam olan, bugün de iktidarda bulunan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yönetimine karşı eylem yapan göstericiler, parlamentonun camlarını ve kapısını kırmıştı.

BSP’nin, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi ile koalisyon oluşturup desteklediği iktidardaki Başbakan Plamen Oreşarski hükümetine karşı kitlesel protestolar ise 6 aydır sürüyor. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı, internet paylaşım ağları üzerinden organize olan ve üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla süren protestolar karşısında parlamento çevresindeki engellerin yerine darbeye daha dayanıklı barikatlar kurmak zorunda kaldı.

Hükümet karşıtı protestolarda parlamento binasına, domates, yumurta, elma, salça hatta siyah havyar kavanozları fırlatılmıştı. Göstericiler, geçen hafta “kutlanan” protestoların 180’inci günü dolayısıyla parlamento binasına doğru yanan meşaleler atmıştı. spothaber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER