22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Bireysel emeklilik katılımcıları ani fon değişiminden kaçınmalı

cemalkimsirDünyada reel faizin pozitif, likiditenin azaldığı bir sürecin yaşanacağını vurgulayan BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, “Bu yeni dünya, finansal piyasalarda denge noktası bulunana kadar dalgalanmalara açık olacak. Bu dönemde Bireysel Emeklilik Sistemi yatırımcılarının da ani fon değişim hareketlerinden kaçınarak, uzun vadeye odaklamaları gerekli” diyor. Türkiye’de mayıs-haziran aylarında yaşanan Gezi Parkı olayları, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını azaltacağına yönelik beklenti, Suriye’ye yönelik olası bir askeri operasyonun tedirginliği ve son olarak ABD’deki bütçe krizi nedeniyle geçen haftalarda oldukça dalgalı bir seyir izleyen finansal piyasalarda son günlerde sular biraz durulmuş gözüküyor. BİST Endeksi, bayram tatilinin ardından ilk işlem gününde yüzde 3,17 yükselirken, dolar da 1.97 TL seviyesini gördü. ABD’de yaşanan 17 günlük bütçe krizine çözüm bulunması ve Fed’in parasal genişlemeye devam edeceğine yönelik beklenti, piyasalarda tatil sonrası ilk günlerde yaşanan olumlu havada etkili oldu. Ancak, gelişmelere biraz ihtiyatla yaklaşan piyasa uzmanlarına göre, piyasalardaki iyimserlik geçici ve dalgalanmalar sürecek. Hatta bazı uzmanlar, Türkiye’de finansal piyasaların yurtdışı ile olumsuz ayrışabileceği olasılığı üzerinde duruyor. Finansal piyasalardaki gelişmeler, doğal olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ni de (BES) yakından ilgilendiriyor. SİGORTALI Dergisi’nin bu ayki kapak konuğu, BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir.

Finansal piyasalarda yaşanan son gelişmelerin, BES’e etkileri, BNP Paribas Cardif Emeklilik ve BES’te güncel gelişmelerle ilgili sorularımızı yanıtlayan Kişmir, BES katılımcılarını uyarıyor: “Yeni dönemde dünyada reel faizin pozitif olduğu, likiditenin azaldığı bir süreç yaşanacak. Bu yeni dünya, finansal piyasalarda denge noktası bulunana kadar dalgalanmalara açık olacak. Bu nedenle yatırımcıların, ani fon değişim hareketlerinden kaçınarak, uzun vadeye odaklanması gerekli.” Kişmir, 2013’te emeklilik fonlarının performansı konusunda mayıs ayına kadar ve mayıstan sonra olmak üzere iki ayrı döneme dikkat çekiyor.

Fon getirileri yazın geriledi

Kişmir’in verdiği bilgilere göre, fon getirileri mayıs ayına kadar oldukça yüksek bir seviyede oluştu. Ancak, gelişmiş ülkelerde mayıs ayı ile birlikte başlayan finansal piyasalardaki düzeltme sürecinin gelişmekte olan ekonomilere yansımasına paralel olarak özellikle hisse senedi piyasalarına gelen satışlar ve yükselen faizlerin finansal piyasalara etkisi sonucu, yaz aylarında fon getirilerinde de gerileme yaşandı.

Yurt içinde yaşanan gelişmelerin haricinde özellikle Fed’in parasal genişlemenin sonlandırılmasına ilişkin yaptığı açıklamalarda net bir zamanlama ortaya koyamamasının, dalgalanmaların boyutunu artırdığını ifade eden Kişmir, sınır komşumuz Suriye’de yaşanan gelişmeler nedeniyle, Türkiye’nin gelişmekte olan diğer ülkelere göre finansal piyasalarda ayrıştığının gözlendiğine dikkat çekiyor.

1.25 milyar TL’lik ödenek, BES’e ilgi ve güveni artırdı

BNP Paribas Cardif Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, devletin 2013 yılı bütçesinde devlet katkı payına ayrılan 1.25 milyar TL’lik ödeneğin BES’e duyulan ilgi ve güveni kuvvetlendirdiği düşüncesinde. Bugüne kadar hiçbir yatırım aracında sunulmayan yüzde 25 devlet katkısı avantajının, BES’te yapılan en önemli yenilik olduğunu ifade eden Kişmir, şu görüşleri dile getiriyor: “Mayıs başı itibarıyla, yüzde 25 devlet katkısının tüm alt yapı hazırlıklarının tamamlanarak katılımcıların hesabına ödenmeye başlanması da sektördeki hareketliliği artırdı. Bugün sisteme aylık 100 TL yatıran her vatandaşımız, vergi mükellefi olma şartı aranmadan 25 TL devlet katkısına hak kazanıyor. Bu uygulama BES’i ev kadınları, öğrenciler, çiftçiler, düşük gelir vergisi matrahı olan küçük işletme sahipleri gibi geniş bir kitle için de avantajlı bir yatırım aracı haline getirdi. Devlet katkısı ayrıca sistemde daha önce yer alan vergi avantajına oranla her katılımcıya sahip oldukları gelire bağlı olmadan, ödedikleri katkı payına göre eşit belirlenen ve net olarak görülebilen bir uygulama oldu. Bu uygulama, ilgili yönetmelik doğrultusunda devam edecek.”

Fon karmalarına yönelin
Kişmir, BES katılımcılarına şu önerilerde bulunuyor: “Emeklilik fonu yatırımcılarının bu dalgalı dönemde; emeklilik dönemi için kalan süreyi ve yatırım alışkanlıklarını da değerlendirerek fon dağılımlarını gözden geçirmelerini ve risk toleranslarına göre fon karmalarını yönlendirmelerini öneriyoruz. Bu dönemde ani fon değişim hareketlerinden kaçınarak, uzun vadeye odaklamaları yararlarına olacak, düşen piyasalar önümüzdeki dönemde bir kazanç fırsatı yaratacak.”

İrat sigortası katılımcılar için önemli bir alternatif olacak
Hayat sigortaları kapsamında düzenlenen “irat sigortası”nın, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emeklilik hakkı elde edecek katılımcılar için önemli bir alternatif ürün olacağını belirten Cemal Kişmir, şunları söylüyor: “Emeklilik iradı ürünlerinin, ömür boyu geri ödeme avantajı sunması; lehtara süreli veya süresiz irat bağlanması, asgari bir teknik faiz oranı kullanılması, böylece asgari düzeyde bile olsa bir getiri garantisi sunması gibi özellikleri ile emeklilik dönemindeki fon bazlı sistemlerdeki olası dalgalanmalardan kaçınmak isteyen katılımcıların tercihi olacağını düşünüyoruz. Biz de BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak emeklilik hakkı kazanan katılımcılarımıza sunduğumuz Emeklilik Gelir Planı ürünümüze ek olarak, irat sigortası kapsamındaki çalışmalarımıza başladık.”

Yeni Kanun hareketlilik yarattı
BES ile ilgili görüşlerini açıklayan Kişmir, 1 Ocak 2013 itibariyla uygulanmaya başlanan yeni BES Kanunu’nun, kısa sürede etkisini göstererek sektörde önemli değişim ve hareketliliği beraberinde getirdiği düşüncesinde. Devlet katkısı uygulaması ile vergi avantajından daha önce faydalanamayan geniş bir kitlenin de sisteme dahil olmasına olanak sağlandığını vurgulayan Kişmir, bu gelişmeler doğrultusunda BES’in, 20 Eylül 2013 itibarıyla 3,8 milyonu aşkın katılımcı sayısı ve 24,4 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştığını hatırlatıyor.

Sisteme dahil olan yeni katılımcı sayısı açısından bakıldığında, 20 Eylül itibariyle BES dahil olan katılımcı sayısının 726 bin civarında olduğunu belirten Kişmir, “Bu rakam, 2012’nin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında bir önceki senenin iki katından daha yüksek sayıda yeni katılımcı anlamına geliyor. Buradan yola çıkarak yılsonuna kadar 1 milyonu aşkın yeni katılımcının sisteme dahil olacağını varsaymak yanlış olmaz” diyor. Kişmir, tüm bu olumlu gelişmelerle birlikte sistemin katılımcılara ve emeklilik şirketlerine beklenen faydayı sağlaması için, BES’i uzun vadeli bir yatırım aracı olarak gören ve katkı payını düzenli ödeyen katılımcılar ile büyümesinin gerekli olduğuna dikkat çekiyor. BNP Paribas Cardif Emeklilik hakkında da sorularımızı yanıtlayan Kişmir, şirketin ana yol haritasının, iş ortakları, bankasürans kanalı ve acenteleri ile uzun vadeli ve sürdürülebilir büyümeyi yakalamak üzerine kurgulandığını söylüyor. “Bu doğrultuda sigortacılık faaliyetlerimizde hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize ulaşabileceğimiz kapsamlı bir sigorta platformu olarak hizmet sunarken; bireysel emeklilikte de yakalayacağımız katılımcı adedi ve fon büyüklüğü ile kârlılığa en kısa sürede ulaşmayı hedefliyoruz” diyor Kişmir.

Uzaktan satışta alt yapı çalışmalarını başlattık
BNP Paribas Cardif Emeklilik CEO’su Cemal Kişmir, Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili yeni Yasa’nın, uzaktan satışa imkan vermesi ile birlikte bu konuda netleşmesini bekledikleri bazı mevzuat düzenlemelerinin olduğunu söylüyor. BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak hali hazırda telefon ile aldıkları referansları satış ekiplerine yönlendirdiklerini belirten Kişmir, “Çağrı merkezinden direkt satış yapılabilmesi içinse altyapı çalışmalarımızı başlattık, beklediğimiz düzenlemelerin hayata geçmesinin ardından bu kanal vasıtasıyla da katılımcılarımızı BES’e dahil edebiliyor olacağız. BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak bu kanallar vasıtasıyla da ürünlerimizi katılımcılarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz.”

Yüzde 5-6 pazar payı hedefi
Kişmir’e göre, BES devlet katkısı avantajının yanı sıra işveren katkılı kurumsal planlara tanınan vergi avantajları ve vakıf ve sandıklardan aktarımlar ile de büyümesini sürdürecek. BES içinde BNP Paribas Cardif Emeklilik’in de pazara paralel olarak, özellikle katılımcı sayısı ve emeklilik fonlarındaki büyümesini sürdüreceğini vurgulayan Kişmir, “Bugün itibarıyla yüzde 3 civarında olan pazar payımızı orta vadede hem fon hem de katılımcı adedinde yüzde 5-6 bandına taşımayı hedefliyoruz” diyor.

BNP Paribas Cardif Emeklilik sadece rakamsal olarak büyümeyi hedeflemediklerini vurgulayan Kişmir, BES’in faydalarını özümsemiş, katkı payını düzenli ödeyerek sistem içerisinde uzun vadede kalıcı olacak katılımcılar ile kalitenin güvence altına alındığı bir büyümeyi hedeflediklerini de özellikle dikkat çekiyor. BNP Paribas Cardif Emeklilik, aynı zamanda banka kanalıyla sigorta ürünlerinin satışı yani, bankasürans kanalını etkin olarak kullanan bir şirket. Kişmir, BNP Paribas Cardif Emeklilik’in söz konusu kanal üzerinden ilk 9 aydaki hayat sigortası prim üretiminde, geçtiğimiz yılın ilk 9 ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 45 lik bir büyüme ile sektörün üzerinde bir büyüme sağladığına dikkat çekiyor. Kişmir, TEB ile işbirliği çerçevesinde şubelerden satışı gerçekleşen hayat sigortalarında komisyon oranlarının, ürüne ve pazarlama kanalına bağlı olarak değişiklik gösterdiğini söylüyor.

8 yıldır BNP Paribas Grubu’nda
Cemal Kişmir, profesyonel kariyerine başladığı Mobil Oil’de 1990-1994 yılları arasında görev aldıktan sonra, 1996-2005 yılları arasında Garanti Bankası’nda Bireysel Bankacılık ve Stratejik Pazarlama bölümünde farklı yöneticilik pozisyonlarını üstlendi. BNP Paribas Grubu’na 2005 yılında dahil olan Kişmir, 2005-2010 yılları arasında Türk Ekonomi Bankası’nda Bireysel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcılığı görevini sürdürdü. Kişmir, 2011 yılından bu yana BNP Paribas Cardif Türkiye çatısı altında faaliyet gösteren BNP Paribas Cardif Emeklilik, BNP Paribas Cardif Hayat Sigorta ve BNP Paribas Cardif Sigorta şirketlerinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi. Kişmir, aynı zamanda TEB Portföy’ün Yönetim Kurulu üyeliğini ve BNP Paribas Grubu Türkiye Yatırım Çözümleri Başkanlığı’nı da sürdürüyor. Alp SÜER / SİGORTALI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER