22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Bir Usta Bin Usta’ ile tulum yapmayı öğrendiler

Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında hayata geçirdiği, ‘Bir Usta Bin Usta’  sosyal sorumluluk projesi kapsamında her yıl 5 ilde, 3 ila 6 ay arasında değişen eğitim programlarıyla 5 mesleki kurs düzenleniyor.

Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği ‘Bir Usta Bin Usta’ Sosyal Sorumluluk Projesi Artvin Tulum Yapımı Kursu, 26 Temmuz’da Arhavi Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle tamamlandı.

Eğitmenliğini Fatih Arslan’ın yaptığı tulum yapımı kursunu başarıyla tamamlayan 19 kursiyer, 19 Mart 2018’de başlayan kursta dört ay boyunca 392 saat eğitim görerek birer usta adayı haline geldiler. Kursiyerler katılım belgelerini Arhavi Kaymakamı Hasan Ongu ve Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu’nun katıldığı Arhavi Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kapanış töreninde aldılar.

Her yıl beş ilde beş farklı mesleki kurs açılıyor

Anadolu Sigorta’nın 2010 yılında hayata geçirdiği, ‘Bir Usta Bin Usta’  sosyal sorumluluk projesi kapsamında her yıl 5 ilde, 3 ila 6 ay arasında değişen eğitim programlarıyla 5 mesleki kurs düzenleniyor. Kurslar aracılığıyla bir yandan yerel mesleklerin kaybolması engellenirken diğer yandan kurslara katılan genç usta adaylarına yeni iş olanakları yaratılmış olunuyor.

“Bir Usta Bin Usta” Projesi ile ilgili detaylı bilgiye www.birustabinusta.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Artvin – Tulum Yapımı

Tulum, deri önü yırtılmadan olduğu gibi çıkartılmış kuzu, koyun ve oğlak derisinden yapılır. Kesim sırasında deri çok dikkatli bir şekilde tulum olarak çıkarılır. Suyla karışık ateş külünde iki üç gün bekledikten sonra tüylerin dökülmesi sağlanır ve tabakalama işlemi yapılarak, baş ve arka kısmı tersten sıkıca bağlanır. Ön ayakları birbirine bağlanarak şişirilip asılır ve sürekli badem yağı veya gliserin sürülür. Dışının güzel görünmesi için üzerine değişik renk ve desenlerle kılıf geçirilir. Gövde kısmının boğumları kesilir. Temizledikten sonra kurutulur. Delikler sıkıca bağlanır. Üst deliğe ise bir oluk atılır. Bu kısma ‘nav’ denir. Genellikle şimşir ağacından yapılır. Navın oluk kısmına iki sıra halinde perdeli kamışlar yerleştirilir. Bu kamış veya borular tek de olabilir. İki borulu olanlarda delik sayısı birinde 2, diğerinde 5’tir. Tek borularda ise delik sayısı üstte 6, altta 1 adettir. Navın tuluma bağlanan kısmının ucuna ince kamıştan düdük şeklinde dillik konulur. Sesin çıktığı kısım daha geniştir. Böylece meydana gelen alete tulum adı verilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER