6 Ekim 2024, Pazar
spot_img

Bir Usta Bin Usta, beşinci yılına Urfa’da başladı

22052014aAnadolu Sigorta’nın ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nde beşinci yıl eğitimleri, Urfa’da Kehribar Taşı İşletmeciliği ile başladı

Anadolu Sigorta’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığıyla yürüttüğü Bir Usta Bin Usta projesi kapsamında, 22 kursiyer bölgede yıllardır varlığını koruyan geleneksel el sanatı olan Kehribar Taşı İşlemeciliği’ni yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla Şanlıurfa’da başlatılan kursta üç ay boyunca eğitim görecek.

Eğitim sonunda başarılı kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı’yla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sertifika verilecek. Sertifikalar, Bakanlık, Halk Eğitim Merkezleri ve diğer kamu kuruluşlarının el sanatları konusunda açacağı kurslarda ‘öğreticilik’ yapmak için referans belgesi olarak kabul edilecek.

Bir Usta Bin Usta’nın beşinci yılında, Şanlıurfa Kehribar Taşı İşlemeciliği dışında Çanakkale’de ‘Çini İşlemeciliği’, Erzurum’da ‘Oltu Taşı İşlemeciliği’, Isparta’da ‘Deri Aksesuar Yapımı’, İzmir’de ‘Keçe Aksesuar Yapımı” ile ilgili mesleki eğitimler veriliyor.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu ve basın mensupları, devam eden Kehribar Taşı İşlemeciliği kursunu ziyaret etti.

musaulkenB‘Bir Usta Bin Usta’ beşinci yılında Türkiye’de 25 kente ulaştı

Anadolu Sigorta olarak, kurumların bulundukları noktaya, var oldukları topraklardan aldıkları güçle ulaştığına inandıklarını ifade eden Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, bu düşünceyle Anadolu Sigorta’nın 85. kuruluş yıl dönümünde “Kaybetmek Yok” sloganıyla bir proje başlatmak istediğini ve “Bir Usta Bin Usta” projesinin bu anlayışla doğduğunu söyledi. Ülken sözlerine şöyle devam etti: “10 yılda kaybolmaya yüz tutan 50 meslekten 1000 usta yetiştirmeyi amaçladık. Bugün gururla, bu hedefin yarısına ulaştığımızı görüyoruz. 5. yılında Bir Usta Bin Usta projesi ile Türkiye’nin 25 kentinde kaybolmaya yüz tutan 25 farklı mesleği hayata döndürmek üzere kurslar düzenledik. Bu kurslarda; öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından 400’den fazla kursiyerimiz oldu. Her biri bu meslekleri canlandıracak ustalar arasında yer almak için büyük bir özveriyle çalıştı. Nevşehir’de çömlekçilik kursumuza katılan bir öğrencimiz, İş Bankası kanalıyla sağladığımız mikro krediyi kullanarak, kendi işini kuran ilk kursiyerimiz oldu. Diğer taraftan, Çorumlu kadınların dokuduğu kargı bezinden oluşan giysiler, Roma Büyükelçiliğimizin ev sahipliğinde İtalyan modacıların huzuruna çıktı. Kurslarımızı başarı ile tamamlayan birçok kursiyerimiz geleneksel mesleklerimize hayat verecek girişimlerin ilk tohumlarını attılar ve aldıkları eğitimlerle ilgili atölyelerde çalışmaya başladılar. Anadolu’nun ekonomik ve kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı hedefleyen projemiz, yurtiçinde ve yurtdışında onlarca ödüle layık görüldü.”

Kehribar Taşı İşlemeciliği sanatının kökeni ilk çağlara uzanıyor

“Kehribar Taşı İşlemeciliği” kursunun, 5 yıldır devam eden Bir Usta Bin Usta Projesi’nin 25. kursunu oluşturduğunu söyleyen Ülken, kehribar taşı işlemeciliği sanatının kökeninin ilk çağlara kadar uzandığını belirtti. Ülken şöyle konuştu: “Tarihi 12 bin sene öncesine dayanan Şanlıurfa’mızda, el emeği ve göz nuru gerektiren bu meslek ne yazık ki, birkaç küçük atölye haricinde yok olmaya yüz tutmuştu. Şanlıurfa’daki kehribar taşı işlemeciliği kursunda, 4 ay boyunca 22 kursiyerimiz 192 saat eğitim görecek. Onların, binlerce yıllık bu mesleği geleceğe taşıyacak hünerli ellere sahip ustalar olacağına inanıyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER