23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

BES ile tasarruflar tabana yayıldı

besGaranti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, aylık gelirin yüzde 10’unun bireysel emekliliğe yatırılmasını önererek, “18 yaşında sisteme giren ve ayda 150 TL birikim yapan bir kişi, 56 yaşında yaklaşık 500 bin TL, 65 yaşında ise yaklaşık 1 milyon TL birikime ulaşabiliyor” dedi. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, devletin, bireysel emeklilik sisteminde yaptığı yeni düzenlemeler ve getirdiği devlet katkısı teşviki ile tasarruf yapamayacağını düşünen herkesin bahanesini ortadan kaldırdığını da söyledi.
İç tasarrufları artırmak öncelikli hedef
Cemal Onaran, ekonominin büyümesinin önünde en büyük engelin cari açık olduğunu, cari açığı azaltmak için de yurt içi tasarrufları artırmak ve ekonominin verimlilik düzeyini yükseltmenin öncelikli hedef olduğunu belirterek, “Tasarrufu artırmanın tabana yayılma ile olacağını düşünen hükümet, bireysel emeklilik sisteminde yüzde 25 vergi teşviki ile bugüne kadar görülmemiş bir şey yaptı. İlk günden devlet kasasından vatandaşın cebine katkı payının yüzde 25’ini verdi” dedi. “Herkese, en kısa zamanda sisteme dahil olmalarını, tasarrufa başlamalarını ve devlet katkısından faydalanmalarını öneriyoruz” diyen Cemal Onaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Emekli olduğunuzda bugünkü hayat standartlarınıza devam edebilmeniz için her ay gelirinizin en az yüzde 10’u kadarını bireysel emeklilik hesabınıza yatırmanızı tavsiye ediyoruz. Bireysel emeklilik sisteminden maksimum avantaj elde etmek için ideali ise, olabildiğince erken sisteme dahil olmak. 18 yaşında sisteme giren ve ayda 150 TL birikim yapan bir kişi, 56 yaşında yaklaşık 500 bin TL; 65 yaşında ise yaklaşık 1 milyon TL birikime ulaşabiliyor.”

“2023’te 250 milyar TL’lik fon büyüklüğü”
Cemal Onaran, bireysel emeklilik sisteminin 10 yılda beklentilerin üzerinde geliştiğine değinerek, yılsonu itibarıyla sektörün katılımcı sayısının 4 milyonu, fon büyüklüğünün ise 26 milyar TL’yi geçeceğini kaydetti. Onaran, “2023 yılında fon büyüklüğünün 250 milyar TL’ye, katılımcı sayısının da 10 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde sistemi büyütecek unsurlardan biri de grup planları ve işverenlerin çalışanları adına katkı payı ödemesi yaptıkları planlar olacak. Ayrıca, vakıf ve sandık aktarımları da sistemdeki fonları büyüten unsurlardan biri olmaya devam edecek” dedi.

“Teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz”
Cemal Onaran, Garanti Emeklilik olarak, 2013 yılında en çok tercih edilen bireysel emeklilik şirketi olduklarını ve şubat ayı itibarıyla katılımcı sayısında sektör liderliğini elde ettiklerini de açıkladı. 2013 yılının ilk dokuz ayında katılımcı sayısındaki artışın 130 bin olarak gerçekleştiğini ve eylül sonu itibarıyla 740 bin katılımcıyla liderlik yoluna devam ettiklerini belirten Onaran, şunları söyledi: “Garanti Emeklilik olarak hedeflerimiz sektörün en çok tercih edilen şirketi olmaya devam etmek, katılımcı sayısındaki liderliğimizi korumak ve fon büyüklüğünde de hızlı bir şekilde büyüyerek pazar payımızı artırmak. Yılın son çeyreğinde ve özellikle 2014 yılında gündemimizde yeni projeler olacak. Bugün şirketlerin süreçlerinden müşteriye dokunulan her noktaya kadar tüm aşamalarda, teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz. Örnek vermek gerekirse, on-line hizmetler ile müşterilerimizin tüm işlemlerini gerçekleştirmelerine ve birçok kanaldan birikimlerini diledikleri anda takip edebilmelerine olanak tanıyoruz.”

“Fonlar arasında dağılım yapabilirsiniz”
Emeklilik fonlarına da değinen Cemal Onaran, Garanti Emeklilik’in fon portföyünün her türlü tercihe hitap edebilecek fonlardan oluştuğunu kaydederek, “Emeklilik birikiminin değerlenmesi için pek çok farklı kombinasyon yapılabilir. Yaşam evresine göre piyasa koşulları, risk algısı veya tercihler değişebileceği için yılda 6 kez fon dağılımı değiştirilebilir. Katılımcılarımıza fon tercihlerini risk algılarına paralel şekilde yapmalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin, yüksek getiri beklentisi içinde olan ve risk algısı yüksek olan katılımcılarımız, ağırlıklı olarak hisse senedi içeren fonları tercih edebilirler. Uzun dönemde enflasyonun üzerinde reel kazanç elde etmeyi tercih ediyorsanız devlet tahvili-hazine bonosu ağırlıklı fonları, yabancı para cinsinden yatırım yapmak istiyorsanız döviz cinsinden fonları öneriyoruz. Üstelik bu fonlardan herhangi birini seçmek zorunda değilsiniz, fonlar arasında dilediğiniz oranda dağılım yapabilirsiniz” dedi. HÜRRİYET

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER