2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Auto King yeni yatırımıyla 2019’da daha çok araç onaracak

Auto King, uzun yıllardır işbirliği yaptığı boya firmasının da desteğini alarak yeni yatırım çalışmalarını başlattı. 2019’da verimliliğin artacağını belirten Auto King Genel Müdürü Ertuğrul Bul, “Yeni boya fırınlarıyla ısınma süreleri, ortalama 20 dakikadan 7.5 dakikaya inecek. Böylece daha çok araca, daha hızlı hizmet vermek mümkün olacak” diyor.

ALP SÜER / HAYATIMIZ SİGORTALI
Hayatımız Sigortalı Dergilik
Hayatımız Sigortalı ücretsiz olarak ‘Dergilik‘te

Yılın 2’nci yarısında gerçekleşen, döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareket Türkiye’deki pek çok sektörle birlikte sigorta sektörünü de olumsuz etkiledi. Hasar maliyetlerindeki artışın, sigorta şirketlerinin teknik kârları üzerindeki olumsuz etkisinin yanı sıra otomobil satışlarının düşmesiyle kendini belli eden iç talepteki daralmanın, kasko başta olmak üzere sektöre darbe vurmasından endişe ediliyor. Nitekim, sigorta şirketleri de ekonomide yaşanan gelişmeler karşısında gerekli önlemleri şimdiden almaya başladı. Maliyet kontrolü ve tasarruf, şirketler açısından günümüzde geçmişten de önemli hale geldi. Maliyetleri aşağıya çekmek ve daha fazla tasarruf etmek için sigorta şirketlerinin kurumsal hasar onarım şirketleriyle daha fazla işbirliği yapması da büyük önem taşıyor. Türkiye’nin en büyük hasar onarım şirketlerinden Auto King’te de yaz aylarından beri yeni bir yapılanma söz konusu. Şirketin Genel Müdürlük koltuğuna ağustos ayında sigorta sektörünün de çok yakından tanıdığı bir isim Ertuğrul Bul getirildi. Yönetim ekibini de güçlendiren Auto King geçen günlerde uzun yıllardır işbirliği yaptığı boya firmasının da desteğini alarak yeni bir yatırım hamlesine girişti. Biz de aralık ayı kapağımızda Ertuğrul Bul’a yer verdik. Yeni yönetici ekibinin de katıldığı söyleşide Bul ile Auto King’deki yeni yapılanma ve sektör hakkında konuştuk. Söyleşi sırasında sık sık verimliliğe dikkat çeken ve şirkette verimliliği artırmak için ocak ayında Kartal’da açılacak yeni hasar onarım tesisi ve yeni ‘boya fırını’ yatırımından bahseden Bul, “Yeni fırınlarla ısıtma süreleri ortalama 20 dakikadan 7.5 dakikaya inecek. Böylece daha çok araca hizmet vermek mümkün olacak” diyor.

Fırınlar İtalya’dan ithal edildi

Bul’un verdiği bilgilere göre; şirket Maltepe’de halen genel müdürlüğün de bulunduğu hasar onarım merkezini 7 kilometre ötedeki Kartal’a taşıyacak. Ayrıca söz konusu tesiste, İtalya’dan ithal edilen yeni boya kurutma fırınları da yer alacak.

 

Hayatımız Sigortalı ücretsiz olarak 'Dergilik'te
SİGORTAMEDYA E-DERGİ PLATFORMU

Yeni tesis ve söz konusu fırınlar, 3 milyon TL’lik ilave bir yatırım. Önceden boya fırınının kurutma sıcaklığına ulaşma süresi 20 dakika iken yatırımın devreye girmesi ile bu süre sadece 7.5 dakikaya inecek. Zamandan tasarruf ve verimliliğin artmasıyla aynı birim süre içinde daha fazla aracın onarılması da mümkün olacak. 27 Ocak’a kadar da taşınma işleminin gerçekleşmesi bekleniyor. Yatırım hamlesi bunlarla sınırlı değil. Maslak’ta mini ve mobil onarım hizmeti verecek yaklaşık 500 metrekare büyüklüğündeki yer açılacak. Ayrıca, İkitelli’deki servis lokasyonun da daha farklı bir yere taşınması planlanıyor.

 

Bul’dan öğrendiğimize göre; teknoloji odaklı iş süreçlerini benimseyen Auto King bu konuda tüm iş süreçlerini tek çatı altında toplarken, ‘bilgi teknolojileri’, ‘pazarlama’ ve ‘süreç’ departmanları entegre olarak çalışmaya başladı. Amaç, bu üç departmanın, müşteri ve iş ortaklarının ihtiyaçlarını belirleyerek ve teknolojiyi kullanarak çözümler üretmesi. Ayrıca Auto King yeni yazılımı ile müşterilerine nerede olurlarsa olsun, mobil ve internetten daha kolay ulaşabilecek. Araçlarının hasar onarımını yakından sürekli takip edebilecek.

Yurtdışında bir ülkede daha yer alacak

Auto King, Türkiye dışında da Kuzey Kıbrıs ve Yunanistan’da faaliyet gösteriyor. “Gelecek yıl, faaliyet gösterdiğiniz yabancı ülke sayısı artacak mı?” sorumuzu Bul, “2019’un 2’inci yarısında bir ülkede daha yer almak istiyoruz. Bu franchising ya da ‘joint venture’ şeklinde olabilir” şeklinde yanıtlıyor. Bul, ülke ismi vermemekle birlikte söz konusu operasyonun Balkan ülkelerinden birinde olabileceğini söylüyor. Türkiye’deki Auto King gibi hasar yönetim merkezlerini, yurtdışındaki benzerleriyle karşılaştıran Bul, nitelikli insan gücünün ülkemizin en büyük gücü olduğunu vurguluyor. Ayrıca, teknolojik gelişmelere değinen Bul, “Teknolojide çağı yakaladık. Hatta, çağı da geçmek istiyoruz” diyor.

Private equity, Auto King’i satar mı?

Auto King hisselerinin tamamı Hollanda menşeli bir holding şirketi olan General Automotive Services B.V.’ye ait. General Automotive Services de Türkiye ve Doğu Avrupa’nın önde gelen özel sermaye girişim (private equity) şirketlerinden EMF Capital Partners ve Pera Capital Partners tarafından yönetiliyor.

SİGORTAMEDYA E-DERGİ PLATFORMU

Private equity şirketi denince akla hemen şirket satın alma ve satışları geliyor. Biz de buradan hareketle Bul’a “Auto King’de satılabilir?” sorusunu sorduk. Private equity şirketlerinin aile şirketlerine yeterli sermaye desteği vererek, bu şirketlerin büyümesini sağladığını ve şirket belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra da sattığını hatırlatan Bul, “Zaman içinde Auto King de satılabilir. Ancak, kısa dönemde böyle bir şey söz konusu değil. Bunların yanısıra geçmişte yönetiminde bulunduğum ve satışını gerçekleştirdiğim tüm şirketler, her dönem daha da büyüyerek faaliyetlerine devam ettiler.” diyor.

 

 

“Değiştirmeyelim- onaralım” fikri tuttu, onarımlar arttı

Auto King’in yeni Genel Müdürü Ertuğrul Bul, Ağustos ayında göreve geldikten sonra Hayatımız Sigortalı Dergisine verdiği ilk röportajında sigorta şirketlerinin acente maliyetlerinin düşmesi için dergimiz aracılığıyla “Değiştirmeyelim, onaralım” çağrısı yapmıştı. Söyleşi de kendisine öncelikle sektöre yaptıkları çağrıdan nasıl bir geri dönüş aldıklarını sorduk. Bul, öncelikle “Değiştirmeyelim, onaralım” fikrinin, hem sigorta şirketlerinden hem de sigortalı tarafında olumlu karşılandığını ifade ediyor. Sektörün içinde bulunduğu olumsuz koşullara değinen Bul, kurdaki yükseliş nedeniyle yedek parça fiyatlarının bu yılın 9 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80-100 arttığını ve hasar maliyetlerinin yükseldiğini söylüyor. Maliyetlerdeki yükseliş yanında 2019’da araç satışlarındaki düşüşün de süreceğini ifade eden Bul, fiyatlarda maliyetlerdeki yükseliş kadar artış yapılmasının beklenemeyeceği için araçlara yedek parça takmak yerine onarım yapmanın 2019’da daha da önem kazanacağını söylüyor. Bul, “Değiştirmeyelim, Onaralım” kampanyasının yurtdışına döviz çıkışını engelleyeceği için ülke ekonomisine de büyük yarar sağlayacağını söylüyor.

Eksperlerle iletişim güçlenecek

Bul, sigorta şirketleri ve acentelerin hasar/prim oranlarının düşmesi konusunda ‘eksper’lere de büyük görevler düştüğü görüşünde. Auto King’te Genel Müdürlük görevine atandıktan sonra Oto Eksperler Derneği Başkanı’nı ve Oto dışı Eksperler Derneği Başkanı’nı ziyaret ettiğini belirten Bul, sektörde hasar/prim oranlarının düşmesi için eksperleri, araçların onarımı için sigorta şirketleri ve sigortalıları Auto King’e yönlendirme çağrısı yaptığını söylüyor.

SİGORTAMEDYA E-DERGİ PLATFORMU

Eksperlerin işlerini kolaylaştırmak ve onarım süreçlerini birebir takip edebilmelerini sağlamak amacıyla iletişim kanallarını da çeşitlendirdiklerini belirten Bul, “Çok yakında eksperler ile olan iletişimimizi daha da güçlendireceğiz. Sadece eksperlere özel, parça onarım durumlarını takip edebilecekleri bir mobil uygulama geliştirdik. Çok yakında Google Play Store ve Apple Store’da yer alacak ve hem oto servislerinin hem de eksperlerin iş süreçlerini hızlandıracak” diye belirtti.

Servis sayısı artacak yeni franchising’ler yolda

Auto King deyince şirketle yakından ilgilenenlerin, hatta şirketle iş yapmak isteyenlerin aklına kuşkusuz farklı illerdeki çoğu ‘franchising’ olan servisler geliyor. “Servis sayısı artacak mı? yeni franchising’ler yolda mı?” sorumuzu Bul, şu şekilde yanıtlıyor: “Türkiye’de şu anda 45 şehirde 54 servisle hizmet veriyoruz. Bunların 51’i de franchising. Auto King’in servisleri müşteri odaklı ve kurumsal yapılar olduğu için servis merkezine de ihtiyaç var. Bu nedenle servis sayısı artacak. Öncelikle Nevşehir, Kırşehir, Bolu, Çanakkale ve Anadolu’nun birçok ilinde yeni servisler açılacak.”

İş hayatına Ziraat’te başladı cafe işletmeciliği de yaptı

Ertuğrul Bul’un mesleki hayatına göz atarsak, 1.5 yıl uzman olarak Ziraat Bankası’nda görev alan Bul, 1.1.1993 tarihinde Garanti Bankası’nda Teftiş Kurulu kadrolarına dahil oldu. Garanti Bankası Teftiş Kurulu tarihinde ilk iştirak teftişi gerçekleştirmek üzere AGF-Garanti Sigorta teftişini gerçekleştirdi. Teftiş sonrası 1998 Ekim ayında aynı şirkete Mali İşler ve Hasar’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. 2000 yılının temmuz ayında satış/pazarlama ve CFO rollerini üstlendi. 2003 Haziran sonunda istifa etti; ardından Kapadokya’nın ilk ‘cafe’sini Ürgüp’te açtı. 2007’ye kadar, cafe işletmeciliğinin yanı sıra kurduğu online halı sitesi aracılığı ile halı kilim satışları yaptı. 2005 Mart ayında TEB Sigorta’ya Genel Müdür olarak atandı. Üç yıl sonra şirketi, ZFS’ye (Zurich) satan ekibin liderliğini yaptı. 2011 yılında ayrılarak Sigortadukkanim.com online sigorta brokerlik şirketini kurdu. 1.5 yıl sonra bu şirketin operasyonlarını ve alt yapısını Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerlığa sattı. Ekim 2013 den itibaren FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş.’nin genel müdürlüğü görevini yürüten Bul, ağustos ayında da Auto King’e Genel Müdür olarak atandı.

‘Bohemian Rapsody’yi ailesiyle birlikte izledi

Röportajımızın sonunda Auto King Genel Müdürü Ertuğrul Bul ile sigortacı kimliğinin dışına çıkarak biraz da aile hayatı ve kişisel ilgi alanlarını konuştuk. Kendisinden öğrendiğimize göre Bul, iyi bir aile babası. Eşi Aycan Hanım, üç çocukları ve Fiona isimli Golden Retriever cinsi sevimli köpekleriyle mutlu bir aile tablosu çiziyorlar. İşten arta kalan zamanlarında ailesine zaman ayıran Bul, ailesiyle birlikte haftada bir gün sinemaya ve fırsat buldukça da konsere gittiklerini dile getiriyor.

SİGORTAMEDYA E-DERGİ PLATFORMU

Son olarak ünlü rock grubu Queen’in efsanevi solisti Freddie Mercury’nin hayatını anlatan ‘Bohemian Rapsody’yi izlediklerini ve çok beğendiklerini belirten Bul, grubun I Want To Break Free şarkısını da büyük bir keyifle dinlediğini söylüyor. 10 yıldır telefon zil sesinin “I Want to Break Free” şarkısı olduğunu belirtti. Yerli sanatçılardan Nazan Öncel ve Leman Sam’ı sevdiğini ifade eden Bul, son olarak IV Divos ve Imany’nin konserlerini takip ettiğini söyledi.

690 milyon dolar katkı sağladık

Acenteler için de tüm Auto King servis merkezlerinin bulunduğu illerde faaliyet gösteren kurumsal ilişkiler ekibinin mevcut olduğunu vurgulayan Bul, 2018 yılının ilk 10 ayında 3 bin acenteyi ziyaret ettiklerini ve sorunlarına alternatif çözümler ürettiklerini söylüyor.

Auto King’in 17 yıllık dönemi boyunca, 290 milyon dolar mobil parça, 400 milyon dolar hasar onarım hizmetinde olmak üzere; ülke ekonomisine ve sigorta şirketlerine toplam 690 milyon dolar katkı sağladığını belirtiyor. Bul, bağımsız bir araştırma şirketi tarafından yapılan bir pazar araştırmasına göre Auto King’in marka bilinirliliği en yüksek şirket olduğunu vurguluyor.

50 yaşından sonra yeniden öğrenci oldu, Küba’yı çok sevdi

Auto King Genel Müdürü Ertuğrul Bul, hayatında eğitime de büyük önem veriyor. Hatta, yeniden öğrencilik hayatına başlamış. Verdiği bilgilere göre, akademisyen olan ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde doktora yapmakta olan eşi Aycan Hanım’la birlikte Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) düzenlenen 9 ay süreli ‘online yazılım’ kursuna devam ediyor. Bu dönem Java ve Python yazılım dilini öğreniyorlar. Gelecek dönem ise web tasarım ve veri işleme derslerini alacağını da belirtti. Yurtdışına seyahat etmekten de hoşlandığını belirten Bul, son olarak gittiği ülkeler arasında Küba’yı çok ilgi çekici bulduğunu söylüyor. Söz konusu ülke ile ilgili anılarını da Hayatımız Sigortalı okurlarıyla paylaşan Bul, “Küba’yı çok renkli buldum. Umarım, zaman içinde renkliliklerini kaybetmeden zenginlikleri artar” diyor.

Sigortalılar ‘mini hasar onarımı’ teminatından daha çok yararlanmalı

Alper Erdinç
Auto King Genel Müdür Yardımcısı Alper Erdinç

Hayatımız Sigortalı Dergisi olarak Auto King Genel Müdürü Ertuğrul Bul’la yaptığımız söyleşiye, Auto King’in yeni yönetim ekibinden Satış ve Pazarlama’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Erdinç ve Operasyon’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aşkın Altıncı da katıldı. Erdinç, Auto King’in büyük önem verdiği ‘mini hasar onarımı’ ve Auto King’in müşteri ilişkileri konusunda sorularımızı yanıtlarken, Altıncı ile ‘ustalık kavramı’ hakkında sohbet ettik. Mini hasar onarımı konusunda sigortalıların da daha fazla bilgili olması gerektiğini belirten Erdinç, mini hasar teminatının ağırlıklı olarak kasko poliçelerinde yer aldığını söylüyor. Auto King’in bu konuda iki tane çalışma yöntemi olduğunu ifade eden Erdinç, “Bir tanesi poliçenin içinde yer alıyor, ikincisi de normal hasar yönetim süreci içerisinde gerçekleşiyor. Her iki tarafı birleştirdiğimizde bütün sigorta şirketleriyle çalışıyoruz” diyor.

Emeklilik poliçelerinde de mini hasar onarımı olmalı

Mini hasar onarımı teminatının, kasko dışında trafik sigortası poliçelerinde de olduğunu belirten Erdinç, trafik sigortası poliçelerinin 3’üncü şahısları koruduğunu, mini hasar onarımı teminatının ise müşterinin kendi aracını koruduğunu söylüyor. Trafikteki olan 11.2 milyon adet aracın sadece 4.1 milyon adetinin kaskosu olduğunu ifade eden Erdinç, “Geri kalan 7 milyon araçta sadece trafik poliçesi var. Söz konusu 7 milyon aracı ise mini hasar onarım teminatı kapsamında 2 yıl garantili olmak üzere koruyabiliriz. Mini hasar onarımlarının sektörün bütün oyuncularına ve ülke ekonomisine katkısı var” diyor. Auto King olarak hayat dışı (elementer) sektördeki tüm şirketlerle çalıştıklarını dile getiren Erdinç, hayat/emeklilik şirketleriyle de mini hasar onarımı teminatının poliçelerde yer alması konusunda görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Auto King gibi yapılarda ustalık kavramı çok önemli

Auto King Genel Müdür Yardımcısı Aşkın Altıncı

Auto King’in Operasyon’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aşkın Altıncı, Auto King gibi kurumsal yapılarda ‘ustalık’ kavramının çok önemli olduğunu söylüyor. Auto King’in insan gücü kaynağının onarma konusunda iyi düzeyde olduğunu ifade eden Altıncı, piyasadaki eğilim, değiştirmeden, onarmaya doğru gidiyor. Özel servislerin, işinde iyi ustaları istihdam ettiklerini ve yetkili servis ağlarının da yeni onarım teknikleri konusunda kendi ekiplerini eğittiklerini söylüyor.

Okullardan stajyer öğrenci alıp onarım tekniklerini öğretiyoruz

Birçok sektörde olduğu gibi hem okullu hem de alaylı ustaların sektörde istihdam edildiğini ifade eden Altıncı, şunları söylüyor: “Türkiye’de otomotiv’le ilgili olarak teknik meslek yüksek okullarının yanı sıra üniversitelerin de 4 yıllık bölümleri var. Okullu dediğimiz kesim buralardan yetişiyor. Diğer ‘alaylı’ dediğimiz kesim ise çıraklıktan kaporta onarımıyla başlamış, zaman içinde de ustalaşarak hem teknik hem de ekspertiz konusunda kendini geliştirmiş çalışanlardan oluşuyor. Auto King olarak, her iki kesimden de çalışanlarımız var. Okullu taraftan stajyer öğrencileri alıyoruz. Onarım tekniklerini onlara öğretiyoruz. Biz de onların teorik bilgilerinden yararlanıyoruz.” Anadolu’daki servis merkezlerine yaptıkları ziyaretlerde, franchising sahiplerinin kaliteli usta bulma konusunda sıkıntı çektiklerini belirttiklerini ifade eden Altıncı, meslek okulu sayısının da artması gerektiğini söylüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER