22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

‘Bir Usta Bin Usta’ 28 mezun daha verdi

Anadolu Sigorta tarafından hayata geçirilen ‘Bir Usta Bin Usta’ Projesi kapsamında; Amasya’da açılan Yassıçal Çuha Dokuma kursunu başarıyla tamamlayan 28 kursiyer mezun oldu.

Anadolu Sigorta’nın kaybolan ya da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi arttırmak ve bu meslekleri yeniden canlandırmak amacıyla; 2010 yılında hayata geçirdiği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığında gerçekleştirdiği; “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi Amasya Yassıçal Çuha Dokuma Kursu tamamlandı.

Dokuma eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerler, 22 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşen kapanış töreninde kurs bitirme belgelerini alarak mezun oldu. Kursiyerlerin el emeği ürünler, 1 hafta boyunca Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücadele Müzesi’nde sergilenecek.

amasya bir usta bin usta

Eğitmenliğini Hatice Bünyat’ın yaptığı Çuha Dokuma kursunu başarıyla tamamlayan 28 kursiyer; 29 Nisan 2019 tarihinde başlayan kursta iki buçuk ay boyunca 256 saat eğitim görerek birer usta adayı haline geldiler.

50 mesleki kurs tamamlanacak

2010 yılında hayata geçirilen ve 2019 yılı itibariyle 10. Yılını kutlayan “Bir Usta Bin Usta” Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında yıl sonuna kadar 50 mesleki kurs tamamlanmış olacak. Proje kapsamındaki kurslar ile bir yandan yerel mesleklerin kaybolması önlenirken, diğer yandan kurslara katılan genç usta adaylarına yeni iş olanakları yaratılmış oluyor.

amasya bir usta bin usta

“Bir Usta Bin Usta” Projesi ile ilgili detaylı bilgiye www.birustabinusta.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Tek yöreye has özel motifler

Çuha dokuma, yüzyıllar öncesinde Amasya Yassıçal Köyü’nde yapılan, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarımız arasındadır. Ülkemizde tek yöreye has özel motifleri olan özgün bir dokuma türüdür. Eskiden kullanılan tezgâh sistemi ve araç gereçlerle devam ettirebilmektedir. Çözgüsü ve gücüsü elle hazırlanarak yapılmaktadır. 150-200 yıllık yöreye özgü motifler bugün hala kullanılmaktadır.

Duygu ve düşüncelerin renk renk işlendiği çuhalar, kızların çeyiz sandıklarında ninelerin kızlarına ve torunlarına bıraktıkları emanetler olarak günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde salon takımları, kıyafetler ve çanta yapımında kullanılmaktadır. Başlıca çuha dokuma motifleri Eminem, Süleyman, Tekke Peşkürü, Sinekli, Haşhaş Tahtalı, Mehmet Dede vb. adlarıyla yörede bilinmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER