22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Alevlere teslim olmayın!

Fabrika, bina yangınlarındaki büyük bir artış var. Uzmanlara göre yangın sigortası asla ihmal edilmemesi gereken büyük bir ihtiyaç. Sigorta şirketleri bu konudaki bilincinin artması için teminatlardan ödeme kolaylığına kadar birçok konuda önemli destekler sunuyor.

SİGORTAMEDYA / SEVGİ BAŞARAN

Sigorta sektöründe ‘dost olmayan ateş’ olarak da tanımlanan yangın, son yıllarda sıkça karşılaştığımız risklerin başında yer alıyor. İzmir’de birçok insanın yaşadığı Folkart Sitesi’nde çıkan büyük yangın, Beylikdüzü Sanayi Sitesi’nde meydana gelen ve birçok işyerinde hasara neden olan yangın görüntüleri hepimizin hafızalarında hala çok taze. Yine ağustos ayı içinde Çanakkale’de ormanlık alanda başlayan ve yerleşim merkezlerine kadar ulaşan yangın felaketi de risklerin ne zaman ve nereden geleceğinin belli olmadığını göstermesi açısından oldukça önemli. Elektrik kontağı, yıldırım çarpması, gaz patlaması, yanıcı maddelerin tutuşması gibi ve daha birçok sebeple ortaya çıkabilecek yangınlar, iş yerlerinde ve konutlarda büyük hasarlara yol açabiliyor. Tüm bu yangın hasarları için alınacak en önemli finansal tedbir ise sigorta. Yangın riskinin teminat altına alındığı konut ve iş yeri sigortaları bu tür mali yüklere karşı önemli bir mali güvence sağlıyor. Fakat sunulan geniş teminat ve koruma güvencesine rağmen yangın zorunlu bir sigorta olmadığı için ülkemizde çok da yaygın olarak tercih edilen bir sigorta ürünü değil. Sigorta sektörü ise son yıllarda artan yangın risklerine karşı sigortalının lehine sundukları ödeme yöntemleri ve kolaylıklar ile hem bu alandaki farkındalığı artırmak hem de güvence altında olan sigortalı sayısını artırmak istiyor.

Doğan Sigorta Brokerliği CEO’su Selcen Gür

Yangın sigortası konusunda yeterli bilince sahip değiliz

Dünyada sigortalılık oranı yüzde 20-25 seviyelerinde seyrederken maalesef Türkiye’de bu oranın henüz yüzde 5 bile olmadığına dikkat çeken Doğan Sigorta CEO’su Selcen Gür, “İstatistiklere bakıldığında da ülkemizde yangın sigortası konusunda yeterli bilince sahip olduğumuzu söyleyemeyiz. Ticari faaliyetleri için yangın sigortası yaptıran kurumsal sigortalılar, yıllar içinde yaşadıkları hadiselerden kazandıkları deneyimlerle bu poliçeyi talep ediyorlar. Ancak bireysel tüketicilerde bu oran çok daha düşük seyrediyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi de bireysel kullanıcıların DASK sigortası ile konut sigortasını birbirinin muadili olarak görmeleri. Kahramanmaraş merkezli depremler de bize gösterdi ki, hali hazırda devletin zorunlu tuttuğu ve deprem olması durumunda sadece inşaat maliyetlerini ödeyen DASK poliçesi dahi deprem bölgesinde yüzde 50 oranında satın alınmış. Özel olarak yaptırılan konut sigortasında ise elbette bu oran çok daha düşük durumda” diye konuştu.

Sigorta şirketleri tüketiciye ödeme kolaylıkları sunuyor

Sigortalılık oranlarının çok düşük olduğu bir piyasada yangın poliçeleri ile ilgili yeni ürünler çıkarmanın pek sürdürülebilir olmadığını da belirten Gür, “Bu nedenle sigorta şirketleri mevcudu koruyan fakat sigortalının lehine ödeme yöntemleri ve kolaylıklar sunan ürünler üzerine yoğunlaşıyor. Öte yandan yakın zamanda yaşanan deprem hadisesi DASK poliçesini sadece deprem ile sınırlamayıp diğer doğal afetleri de kapsayıcı bir şekilde teminata almanın gerekliliğini gündeme getirmiştir” yorumunu yaptı. Ticari faaliyetler için yangın poliçeleri yapılmadan önce, sigorta şirketi ve reasürörlerin yangın için alınan önlemleri talep ettiğine dikkat çeken Gür, “Aynı zamanda bu önlemlerin yeterli olup olmamasını dikkate alır. Gerekli ve yeterli önlemlerin alınmış olması riski hesaplamaya etki eder. Sigorta şirketleri ve reasürörler yangına dayanıklı bina ve boyalar, sprinkler sistemleri, kum ve su havuzları, yangın söndürücü gibi önlemleri poliçe yapmadan önce kontrol eder. Bireysel tarafta böyle bir durum mümkün olmamakla birlikte evlerde yangın söndürücülerin bulundurulması alınabilecek önlemler arasındadır. Bireylerin yangın konusunda bilinçlenmesi de bu konuda alınacak en iyi bireysel önlemlerden biridir” diye konuştu. Poliçe yaptırırken sigortalının yangın poliçesi kapsamına almak istediği herhangi bir varlığın, bugün yeniden konulmak istense tutacak olan maliyetini doğru bir şekilde beyan etmesi gerektiğine vurgu yapan Gür, “Aksi takdirde eksik veya aşkın sigorta durumu söz konusu olabilir” açıklamasını yaptı.

Doğa Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Tümer

Konutlarda ve işyerlerinde yangın riski her zaman mevcut

Ülkemizde sigorta güvencesinin maalesef kayıplar yaşandıktan sonra akıllara geldiğine dikkat çeken Mehmet Tümer, “Yangın riskinin teminat altına alındığı konut ve iş yeri sigortaları ile bu tür mali yüklere karşı mali güvence sağlıyor” diye konuştu. Riskler gerçekleşmeden önce alınacak en önemli finansal güvencenin sigorta olduğuna vurgu yapan Tümer, “İş yeri sigortaları ürünü karşılaşabileceğiniz yangın kaynaklı hasar durumunda işinizin durması sonucunda oluşacak maddi hasar boyutlarının artmasına engel olarak çalışanlara karşı tam koruma sağlarken, konut sigortası ise teminatlar dâhilinde yuvanızda yangın nedeniyle yaşanabilecek maddi kayıplara karşı mali güvence sağlar” dedi.

Poliçelerde eksik sigortaya dikkat!

Sigortalıların poliçelerinde eksik sigorta olmamasına dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çeken Tümer, bu nedenle teminat limitlerinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Tümer, “Sigortalılar poliçe başlangıcında doğru sigorta bedelleri üzerinden poliçe yaptırmış olsa bile, poliçe dönemi içinde yaşanan değer artışlarını da sigortacıya ileterek bedellerin her daim güncel olmasını sağlamalı” açıklamasını yaptı. Yangın sigortalarında ülkemizin en büyük gruplarının birçoğunun sigortalarını yaptıklarını hatırlatan Tümer, şöyle devam etti: “Kişilerin yuvalarını sigorta güvencesi ile maddi hasarlara karşı koruyabilecekleri Konut Sigortaları ve Eşya Paket Sigortaları seçenekleri bulunmakta. Ülkemizde yaygın olan yanılgılardan biri sadece ev sahiplerinin konut sigortası ihtiyacı olduğudur. Ancak kiracıların da kendi eşyalarını deprem, yangın, hırsızlık, su hasarları gibi risklerden korumak için sigorta yaptırması gerektiği unutulmamalı.”

İşletmeler, tüm risklere karşı kendini koruyabilir

Tümer, KOBİ Paket Sigorta Poliçesine eklenecek deprem teminatı ile ticari işletme sahipleri, depremin işletmelerinde yaratabileceği maddi hasarlara karşı sigorta güvencesine sahip olacağını söyledi. Tümer, şöyle devam etti: “KOBİ Paket Sigortası ile sigortalılarımızın işletmelerine Doğa Sigorta güvencesi ile risklere karşı koruma sağlıyoruz. Poliçe kapsamımızda; yangın, yıldırım, infilak, iş durması, fırtına, dolu, dahili su, kar ağırlığı ve iş durması kaynaklı olarak oluşan hasar vb. mecburi teminatlarımızın yanı sıra sigortalılarımızın isteğine bağlı olarak poliçe kapsamına; deprem, makine kırılması, sel veya su baskını, cam kırılması gibi risklerden kaynaklanan hasarları da dahil ediyoruz. Bunun yanında iş yeri sigortamız binaları ve isteğe bağlı olarak diğer tüm varlıkları koruma altına alarak işyerinde oluşabilecek yangın, yıldırım, deprem, yer kayması, kar ağırlığı, hırsızlık sel ve su baskınından; iş durması ve kira kaybına kadar birçok riske karşı güvence altına alıyor” diye konuştu.

Yangın Sigortası Nedir?

Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür. Yangın sigortası ile doğrudan doğruya yangından kaynaklanan zararlar, taşınır ve taşınmaz mallar ile birlikte içerisinde bulunan eşyalar da güvence altına alır. Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa aile bireylerin, birlikte yaşanılan kişiler ve çalışanlara ait mallar da sigorta kapsamına alınır. Öte yandan zorunlu deprem sigortasının (DASK) yangına bağlı hasarı karşılayıp karşılamayacağı da sigortalıların en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor. Bu noktada DASK’ın yalnızca depremden kaynaklanan yangın hasarlarını karşıladığını hatırlatmakta fayda var. Yani yangın, yıldırım ve infilak gibi nedenlerle meydana geldiğinde ise bu durum DASK’ın kapsamına girmiyor. 

Yangın Sigortası Nerelere Yaptırılabilir?

Geniş kapsamlı bir sigorta çeşidi olan yangın sigortası, birçok mekân ve alan için yaptırılabilir. Bina, konut ve iş yerleri yangın sigortası yapımında en fazla tercih edilen alanlardır ancak bunların dışında kalan kömürlük, müştemilat, garaj ve su deposu gibi mekanlara da yangın sigortası yaptırılabilir. Poliçede belirtilmeleri halinde sigorta yapılan alanın içinde ya da dışında yer alan mekâna ait yerler de sigorta kapsamına dâhil edilir. Hem taşınır hem de taşınmaz olan mallara da uygulanabilen yangın sigortası sayesinde sigortalanan alanda yalnızca poliçe sahibi değil, birlikte yaşadığı kişiler de koruma altına alınmış olur.

Yangın Sigortası Neleri Karşılamaz?

Yangın sigortasının kapsamına girmeyen ve meydana geldiğinde oluşan maddi hasarın karşılanmadığı çeşitli durumlar vardır. Her türlü savaş, isyan, darbe ve ayaklanma kapsamındaki hareketlerden kaynaklanan maddi hasarlar yangın sigortası kapsamına alınmaz ve bu durumda oluşturdukları zarar da karşılanmaz. Bu durumları da sigorta kapsamına dâhil etmek için sigortalının ek teminat alması gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER