22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Alacak Sigortası KOBİ’leri iflastan kurtaracak

Devlet Destekli Alacak Sigortası 1 Ocak’ta başladı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yurtiçi satışlardan doğan ticari alacaklarına teminat sağlayan sistem, KOBİ’lere rahat nefes aldıracak.

ŞEMSİYE DERGİSİ

Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi, KOBİ’ler için uygulamaya giriyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen ay küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı 1 Ocak’tan itibaren devreye alacaklarını bildirmişti. Ürünle ilgili detaylar gün yüzüne çıktı. Buna göre; sistem içinde sadece yurt içi satışlardan doğan ticari alacaklara teminat sağlanacağı açıklandı. Yani ihracatçılar bu kapsamda devlet destekli sigortadan faydalanamayacaklar. Ayrıca, risk değerlendirme sürecinde ortaya çıkacak sorgulama ücreti poliçe talebinde bulunan KOBİ tarafından karşılanacak. Aynı KOBİ adına farklı sigorta şirketleri üzerinden yapılan her bir sorgulama, aynı kredi limiti ve alıcılara ilişkin olsa bile, ayrı ayrı ücretlendirilecek. Bu ücret 2019 senesi için 10 lira olarak belirlenmiş durumda.

SEGEM sertifikası şart

Sigorta aracısı olarak ise acenteler ve brokerler bu işi üstleniyor. Acente ve brokerleri ilgilendiren bir diğer madde de alacak sigortası satışı konusunda yetkilendirilecek teknik personelle ilgili. Bu personelin, alacak sigortası ve sistemin işleyişine yönelik olarak SEGEM tarafından yapılacak eğitimlere katılması ise zorunlu tutuldu. Yönetmeliğe göre, sigorta şirketi, sigorta yaptıran KOBİ’ye, içeriği ve formatı merkez tarafından belirlenen sigorta poliçesini vermek zorunda. Yine KOBİ’lerin risk değerlendirmesi de Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi tarafından yapılacak. Alıcılara “1 (en düşük riskli)” ile “6 (en yüksek riskli)” arasında skor verilecek. Sonucunda skoru 6 olan alıcılara alacak sigortası kapsamında kredi limiti sağlanmayacak. Aynı zamanda Merkez, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na oluşan hasarlara ve sistemin gelişime ilişkin düzenli raporlar sunacak. Sigorta Bilgi Merkezi (SBM) gözetiminde sistem kapsamında yürütülecek olan poliçe başvurusu, otomatik ve manual değerlendirme, teklif oluşturulması, poliçe düzenlenmesi, hasar ihbarı ve raporlama gibi işlemlerin yönetileceği sistemsel altyapı oluşturulacak.

Hasar Merkez tarafından ödenecek

Primler, vergi ve diğer yasal yükümlülükler ile komisyon düşüldükten sonra kalan tutar söz konusu ayın 15’ine kadar ilgili sigorta şirketince Merkeze devredilecek. Komisyon oranı yüzde 12 olarak belirlendi. Söz konusu prim tutarının asgari yüzde 9’u ilgili sigorta şirketi tarafından kesinti yapılmaksızın acente ya da brokere ödenecek. Hasar ise Merkez tarafından ödenecek. Sistem kapsamında üstlenilen risklerin, ulusal ve uluslararası sigortacılık piyasası, sermaye piyasası ve benzeri piyasalardan koruma temin edilemeyen kısmı da uygun bir bedel karşılığında devlet tarafından taahhüt ediliyor.

KOBİ’lere nefes aldıracak

Yeni ürüne ilişkin değerlendirmede bulunan IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği CEO’su Murat Çiftçi, “Alacak Sigortası aslında bir süredir var olan bir ürün, ancak KOBİ’ler mantığında çok aktif çalışmıyordu. Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası ile 1 Ocak itibariyle KOBİ’lerimize daha rahat nefes aldırmak hedefleniyor. Yeni ürünün ekonominin hızlı dönmesi açısından ciddi anlamda piyasaları rahatlatacağını düşünüyoruz. Bugün hangi KOBİ firmasına sorarsanız sorun ‘evet bir şeyler satıyorum, ama sattığımın karşılığını alabilme kısmında soru işaretlerim var’ diyor. Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası alan KOBİ’lerimiz bu endişeyi artık taşımayacaklar” diye konuştu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER