2 Mayıs 2024, Perşembe
spot_img

Aktüerlere Avrupa kapısı aralanıyor

Türkiye Aktüerler Derneği, 2016 yılında tam üye olduğu Uluslararası Aktüerler Birliği’nden sonra (IAA), şimdi de Avrupa Aktüerler Birliği’ne üye olmak için harekete geçti.

aktuer

Türkiye Aktüerler Derneği, 2016 yılının kasım ayında tam üye olduğu aktüerya organizasyonlarından olan Uluslararası Aktüerler Birliği’nden (IAA) sonra Avrupa Aktüerler Birliği’ne (AAE) üye olmak için harekete geçti. Üyelik görüşmeleri için dernek üyeleri uluslararası organizasyonlarda sunumlar yaparken, tam üyelik Türk aktüerlere Avrupa’da da bu mesleği yapabilmek için önemli avantajlar sağlayacak. Üyelik süreci ile ilgili Türk Aktüerler Derneği yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Derneğimizin Avrupa Aktüerler Birliği’ne (AAE) tam üyelik sürecinin öngörülen zamanda tamamlanması hedefi doğrultusunda üyelerimiz uluslararası organizasyonlarda sunumlar yapıyor. AAE kurumuna tam üyelik ile yapılacak “Karşılıklı Tanıma” anlaşmasıyla Derneğimize üye aktüerler açısından çok önemli bir olanak sağlanacak. Bu anlaşmaya göre derneğimiz üyesi olan bir aktüer diğer ülkelerde aktüerlik yapabilmek için çok önemli bir avantaj elde etmiş olmaktadır” denildi.

IAA kimdir?

Uluslararası Aktüerler Birliği’nin geçmişi 1800’lü yılların sonuna dek uzanıyor. 1895 yılında kurulan Birlik, 1998’de yapısal bir reformla yoluna devam etmeye başladı. Birliğin esas amacı, aktüerlik mesleğinin dünya üzerindeki etkinliğini ve tanınırlığını arttırmak, aktüerlerin teknik yeterliliklerinin gelişmesine destek olmak. Birlik altında 7 tane birim ve 17 tane komite (aktif durumda) bulunuyor. Tam üye olarak Dernekler söz konusu birimlere ve komitelere bir üye gönderme hakkını elde ediyorlar.

AAE, aktüerlere önemli avantaj sunuyor

Avrupa Aktüerler Birliği AAE ise 1978’de kuruldu. Amacı IAA ile benzer şekilde aktüerlerin Avrupa piyasasındaki etkinliğini arttırmak. 32 tam, 4 gözlemci olmak üzere 36 üyesi var. Türkiye Aktüerler Derneği halen bu kurumda gözlemci üye olarak bulunuyor. AAE’nin de eğitim, sigorta, emeklilik planları gibi IAA’daki yapıya benzer komiteleri mevcut. AAE tam üyeliği ise “Mutual Recognition” anlaşması ile Derneklere üye aktüerler açısından önemli bir olanak yaratıyor. Bu anlaşmaya göre AAE’ye tam üye olan bir Dernekteki aktüer IFoA (Institute and Faculty of Actuaries – Birleşik Krallık), Actuaries Institute (Avustralya), Actuarial Society of India, Actuarial Society of South Africa, CIA (Canadian Institute of Actuaries), CAS (Casualty Actuarial Society), Institute of Actuaries of Japan, ILAA (Israel Association of Actuaries) ve SOA’da (Society of Actuaries) da aktüer olabilme imkanını elde ediyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER