Uzun vadede asıl amaçlarının Türkiye’de bir kodlama topluluğu kurmak olduğunu söyleyen Ada Yazılım Teknopark Şubesi Ar-Ge ve Yazılım Ekip Lideri Kerem Ali Uluğ, akademik eğitimdeki pratik açığını kapatmak istediklerini belirtti.
HAYATIMIZ SİGORTALI/ARZU EFEOĞLU
Yazılım endüstrisi sürekli gelişiyor ve değişiyor. Yazılım dünyasında her gün yeni kavramlar, teknolojiler ve yöntemler doğuyor. Üniversitelerle daha çok bağlantıda olmalarının hem kendileri hem de öğrenciler için verimli bir öğrenme yöntemi olduğunu belirten Ada Yazılım Teknopark Şubesi Ar-Ge ve Yazılım Ekip Lideri Kerem Ali Uluğ, üniversitelerde bilgisayar bölümlerinde ağırlıklıolarak teorik eğitim verildiğini fakat pratik eğitimde eksiklerin olduğuna dikkat çekti. Uluğayrıca, öğrencilerin bu sebeple sıkıntılar yaşadığını da söyledi. Ada Yazılım olarak yazılım eğitimleri vermek ve Türkiye’deki yazılım endüstrisindeki ‘pratik’ açığını kapatmak istediklerini belirten Uluğ, üniversitelerde başlattıkları atölye ve seminer etkinliklerinin bu amaca yönelik bir adım olduğunu dile getirdi. Uluğ, “Öğrenciler, okulda eğitim alıyorlar fakat dış dünyayı da görüyorlar. Bir sürü uygulama ve yazılım var, yöntemleri de biliyorlar ama o yöntemlerin nasıl ürüne dönüştüğü konusunda bağlantıoluşturamıyorlar” diyerek uzun vadede asıl amaçlarının, Türkiye’de bir coding community (kodlama topluluğu) kurmak ve bu toplulukla birlikte açık kaynaklı yazılımlar geliştirebilmek olduğunu söyledi. Uluğ, bu amaçla üniversitelerde seminer ve atölyeler düzenlemeye devam edeceklerini ve öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik bilgileri daha verimli kullanabilmeleri için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.
Yazılım geliştirme eviyiz
Öğrencilerle pratik bilgi alışverişi yapma fikrinin çıkış aşamasından sonra, öncelikli olarak Yıldız Teknik Üniversitesi ile bağlantıya geçtiklerini dile getiren Uluğ, ilk seminerin burada düzenlendiğini ve olumlu geri dönüşaldıklarını belirtti. Seminer ve atölyelerdeki eğitim anlayışlarının klasik kurs eğitimi ve mantığında olmadığına da dikkat çeken Uluğ, şirketlerinin herhangi bir teknoloji kursu olmadığını ve 20 yıllık tecrübeleri ile bir yazılım evi olduklarını söyledi. Bu sebeple farklıbir eğitim yöntemi de geliştirdiklerini belirten Uluğ, “Eğitimlerimiz canlı örneklerle ilerler. Biz bir proje ortaya koyarız ve seminer boyunca öğrencilerin de katkılarıyla bu proje ilerler”şeklinde konuştu.
Öğrencilerle bağımızı koparmıyoruz
Geçtiğimiz Mayıs ayında Bilkent Üniversitesi’nde de bir seminer düzenlediklerini belirten Uluğ, “Türkiye’de yazılım konusunda çok fazla potansiyel ve yetenekli öğrenci var. Bu potansiyeli değerlendirmek gerek. Bu yetenekli öğrencilere ulaşabilmek bizim için çok önemli bir adım” dedi. Düzenledikleri atölye ve seminerlerden sonra öğrencilerle bağlarınıkoparmadıklarını da dile getiren Uluğ, öğrencilerle sürekli iletişim halinde olduklarınıve yardıma ihtiyaçları olan her konuda onlarıdesteklerini söyledi. Öğrencilerin kendilerine soru sormaktan çekinmemesi gerektiğini belirten Uluğ, “Biz de öğrencilerden çok fazla şey öğreniyoruz. Öyle ki bazen bir soru soruyorlar, o sorunun cevabını araştırmak zorunda kalabiliyoruz. Bu bizi de geliştiriyor”şeklinde konuştu.
Eğitimlere ücretsiz destek sağlıyoruz
Meslek yüksek okullarının sigortacılık bölümlerinden programlarının ders olarak anlatılması konusunda çok fazla talep geldiğine dikkat çeken Ada Yazılım Genel Müdürü Fulya Uluğ, “Şişli Meslek Yüksek Okulu, sigorta muhasebesi dersini bizim programımız üzerinden öğrencilerine anlatmak istedi. Biz de okula gidip programın ücretsiz kurulumunu yaptık, öğretmenlerine de şirketimizde programın eğitimini verdik. Halen de herhangi bir problem veya sorularıolduğunda şirketimizdeki destek bölümü ücretsiz olarak kendilerine hizmet veriyor”dedi. Talep olduğu sürece bu şekilde liselere de hizmet sunabileceklerini dile getiren Uluğ, kendilerinin bir bağlantı kurmadıklarını fakat talep geldiğinde de hiçbir zaman ‘hayır’demediklerini sözlerine ekledi.