3 Mayıs 2024, Cuma
spot_img

Türkiye’de BES,  5-6 kat büyüme potansiyeline sahip

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) hem ülke ekonomisi hem de bireyler açısından önemini vurgulayan AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca Kuruca, “Türkiye’de BES’in geldiği nokta iyi. Ancak, gidilecek daha çok yol var. BES’in GSMH’ın yüzde 10’una ulaşması lâzım. BES, 5-6 kat büyüme potansiyeline sahip” dedi.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) önde gelen şirketlerinden AgeSA Hayat ve Emeklilik, dün basın mensuplarına yönelik ‘2023 yılı değerlendirme’ toplantısı düzenledi. AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca ev sahipliğinde İstanbul-Feriye düzenlenen ve AgeSA üst yönetiminin katıldığı toplantıda Kuruca’dan, hem AgeSA ve BES’le ilgili 2023 yılı değerlendirmesini dinledik hem de 2024 yılı beklentilerini öğrendik. 2023 yılında da iyi bir performans sergileyen BES’in hem ülke ekonomisi hem de bireyler açısından önemini vurgulayan Kuruca, “Türkiye’de BES’in geldiği nokta iyi. Ancak gidilecek daha çok yol var. BES’in GSMH’ın yüzde 10’una ulaşmasılâzım. BES, 5-6 kat büyüme potansiyeline sahip” dedi.

2024 yılında da gönüllü BES’te büyümenin süreceğini belirten Kuruca, katılımcı sayısının 1 milyon, toplam fon büyüklüğünün ise enflasyon kadar artabileceğinin öngörülebileceğini söyledi.

AgeSA, sektörde fon büyüklüğünde lider

AgeSA’nın 2023’te büyümesine devam ettiği, hayat sigortacılığında ve gönüllü BES’te fon büyüklüğüne göre sektör lideri olduğunu vurgulayan Kuruca, 2024 yılında da BES ve hayat sigortası branşlarındaki liderliklerini güçlendirerek devam etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

AgeSA’nın 2024 hedeflerini de paylaşan Kuruca, 2024 yılında çoklu ve farklılaşan dağıtım kanalı modeli ile prim üretimini artırarak liderliklerini pekiştirmek ve güçlü büyümeyi sürdürmek için gerekli stratejilerinin hazır olduğunu  kaydetti.

2024’te BES’te yeni müşteri kazanımına odaklanacakları ve fon çeşitliliğini artıracaklarını ifade eden Kuruca, şu bilgileri verdi: “Fon danışmanlığı hizmetlerimizi geliştirmeye ve kullanımını yaygınlaştırmaya odaklanacağız. Hayat sigortası branşında ise potansiyele yönelik ürünler geliştirmeye devam edeceğiz. Yaşlanan nüfus için yeni çözümler geliştirmeye devam ederken; müşteriye değer yaratacak yeni iş odaklı projeleri hayata geçirmeye, sektörümüzde sürdürülebilirlik uygulamalarını artırmaya odaklanacağız. Türkiye’de sigorta bilincinin artmasına ve sektörün gelişimine öncülük ederken kadrolarımızı genişleterek istihdama da katkıda bulunmayı sürdüreceğiz. AgeSA olarak varlık nedenimiz ‘işimizin özündeki iyiliği sunmak’ Bu varlık nedenini yaşatmak ve sigortaya duyulan güveni pekiştirmek için yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”

2024 yılında acente kanalında büyüyeceğiz 

AgeSA’nın dağıtım kanalları hakkında bilgi veren ve sektörün en büyük direkt satış kadrosuna sahip olduklarının da altını çizen Kuruca,  “Bu kanalı sürekli büyütüyor, ekibimize yeni çalışma arkadaşları ekleyerek yüz yüze hizmetimizi daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra mevcutta 293 acentemiz bulunuyor, bunların yüzde 87’si üretken acente. 2024 yılında acente kanalında mevcut acente üretkenliğimizi artırmayı, daha büyük ölçekli acentelerimizi bünyemize katmayı ve acentemizin olmadığı illerde de acenteler kazanmayı hedefliyoruz. Bize göre hem sürdürülebilir büyümenin anahtarı satış ve satış sonrası süreçleri müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda kalite odaklı yönetmek.” 

AgeSA’nın dijital yatırımlarından da bahseden Kuruca, AgeSA Mobil’i geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Sektörde bir ilk olan ve FonPro çatısı altında her yatırımcı profiline uygun bir seçeneğin yer aldığı yeni hizmet modeliyle BES müşterilerinin fon yönetimi konusunda bilgi seviyeleri ve tercihlerine göre diledikleri modeli seçerek kazançlarını artırabildiklerini vurgulayan Kuruca, “FonPro kapsamında müşterilerimize 3 farklı hizmet sunuyoruz: ‘Tavsiye Al’, ‘Kendin Yönet’ ve ‘Uzmana Bırak.’”dedi.

Türkiye’nin TES’e ihtiyacı var

Toplantıda hazırlıkları süren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili açıklamalarda da bulunan Kuruca, nüfusu yaşlanmakta olan Türkiye’nin TES’e ihtiyacı olduğunu vurguladı. Kuruca, TES’in başarılı olmasının koşullarını, ‘acı ilaç’ olarak nitelendirdiği işveren katkısı, çalışan katkısı (çalışanların maaşından kesinti) ve çalışanlar ile geniş kapsamlı ve uzun süreli iletişim olarak sıraladı. BES’te yeni katılımcıların kazandırılmasının yanı sıra, mevcut katılımcılarının da tasarruf miktarını artırması gerektiğini belirten Kuruca, BES’te kısmen ödeme imkanı gelmekle birlikte zorunlu olmadıkça katılımcıların BES’teki birikimlerine dokumamaları gerektiğini vurguladı.

55-60 yaş hisse senedine yatırımda dikkatli olmalı!

Toplantıda emeklilik yatırım fonları ile açıklamalar da yapan Kuruca, son 5 yılda enflasyon oranının yüzde 330 olduğunu belirterek, “Sektörde son 5 yılda emeklilik fonlarının ortalama getirisi yüzde 530 oldu. BES, bir tasarruf ve yatırım aracı olarak son 5 yılda enflasyonun üzerinde yaklaşık yüzde 200 reel getiri sağladı” diyor. 2023 yılında hisse senedi ve altın fonlarının iyi bir performans sergilediğini belirten Kuruca, 2024’te de 2023’e benzer bir tablonun görülebileceğini söylüyor. Katılımcıların yatırımlarında mutlaka bir ‘sepet’ oluşturmaları gerektiğini ifade eden Kuruca, “Genç katılımcılar, hisse senedine yatırım yapabilir, ancak 55-60 yaşındaki katılımcılar, hisse senedi fonuna yatırım yaparken daha dikkatli olmalı” dedi.

AgeSA ‘sağlık’ta da yer alacak 

AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca’nın toplantıda verdiği bilgilere göre AgeSA’nın önümüzdeki dönemdeki gündeminde ‘sağlık sigortacılığı’da var. Sağlık sigortasında yeni oyun planlarının olabileceğini belirten Kuruca, ürünlerle ilgili detaylı bilgi vermemekle birlikte Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) ve Özel Sağlık Sigortası (ÖSS) konusunda Sabancı   Ageas Sağlık Sigortası  ile işbirliği yaparak yeni ürünler geliştirilebileceğini söyledi.

2023’te AgeSA…..

  • Eylül 2023 itibarıyla, hayat sigortacılığı prim üretimi yüzde 95 büyüme ile 41.4 milyar TL’ye ulaştı.
  • Bireysel emeklilik fonları ise ekim sonu itibarıyla yüzde 86 büyüme ile 633 milyar TL’ye ulaştı. 
  • Hayat ve ferdi kaza üretiminde 5.2 milyar TL prim üretimi gerçekleştirerek sektör ortalamasının üzerinde büyüdü.
  • Hayat sigortacılığında ve gönüllü BES’te fon büyüklüğüne göre sektör liderliğini sürdürdü.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER