Dünya reasürans piyasasının aktörlerinin buluştuğu Monte Carlo Toplantısı’na ülkemizden JLT Türkiye katılım sağladı. JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, 200 milyar dolara yaklaşan hasar beklentisinin piyasaları çok tedirgin ettiğini, bu nedenle toplantının öncelikli konusunun katastrofik hasarlar olduğunu söyledi.
SİGORTAMEDYA ÖZEL HABER
Dünya reasürans piyasasının aktörleri 10-13 Eylül 2017 tarihleri arasında Monte Carlo’da bir araya geldi. Ülkemizden toplantılara katılan JLT Türkiye, reasürans sektörünün nabzını Hayatımız Sigortalı ile paylaştı. JLT Türkiye CEO’su Servet Gürkan, reasürans piyasasının değerlendirildiği ve yeni dönem hedeflerin paylaşıldığı 61’inci Monte Carlo Toplantısı’nın Amerika’da meydana gelen Harvey ve Irma kasırgalarının belli olmayan sonuçları nedeniyle oldukça stresli başladığını söyledi.
200 milyar dolara yaklaşan hasar beklentisinin piyasaları çok tedirgin ettiğini ve piyasanın fiyatları artıracağı görüşlerinin toplantılarda görüşüldüğünü açıklayan Gürkan, “Bu nedenle bu yılki Monte Carlo buluşmasının birinci öncelikli konusu katastrofik hasarlar ve bunların nasıl karşılanacağı konusuydu. Doğal afetlerin dünya genelinde artan bir seyir göstermesi sigorta ve reasürans şirketlerini mali yapılarını ve rezervlerini daha dikkatli kontrol etmeye ve hem teminat verip risk kabul etme konusunda hem de mali yapılarının güçlenmesi konularında tedbirler almaya zorluyor” dedi.
Irma Kasırgası korkuttu
Irma Kasırgası’nın arifesinde yapılan toplantılarda tüm reasürörlerin gözünün cep telefonlarında olduğunu ifade eden Gürkan, bunun sebebini Irma Kasırgası’nın ABD’ye verebileceği büyük ekonomik zarar olasılığı olarak açıkladı. Ancak beklendiği gibi olmadığını kaydeden Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: “Her geçen yıl biraz daha ucuzlayan CAT fiyatlarının bu sene de ucuzlamasının konuşulduğu Monte Carlo toplantılarında yeni düzenin ‘softening of softening’ yani yumuşak pazarın daha da yumuşaması olarak adlandırıldığı görülmekteydi. Sermaye girişinin arttığı reasürans piyasalarında CAT fiyatlarındaki düşüş reasürörleri yeni niş alanlar bulmaya zorlamakta olup, piyasaların büyük bir felaket yaşamadan bu seyirde devam edeceği kanaati yaygın görüş olarak konuşuldu. Bu dönemde u/w’ların iki konuyu çok dikkat ettikleri; öncelikle rakiplerinden bir miktar daha iyi bir karlılık rasyosu yakalamak ve ikinci olarak da uyguladıkları fiyat politikalarının daha iyi ürünler sunmaları ve müşterileri ile uzun süreli ilişkilerini sürdürebilmelerine olanak sağlayacağına inanmaları görülüyor.”
Fasiliteler, karlılık sorunu olan reasürörler için bir çıkış yolu
Reasürans piyasalarındaki teminat bolluğunun en verimli şekilde müşterilere ulaştırılmasının bir yolu olan fasilitelerin, karlılık sorunu olan reasürörler için bir çıkış yolu olabileceği de Monte-Carlo’da konuşulan konular arasındaydı. Gürkan, reasürans sektöründe yaşanan gelişimin ve sigortalama süreçlerinin teknoloji yardımıyla otomatikleşmesinin en önemli kazanımı olan fasilitelerin daha fazla kullanılması gerektiği yönünde görüşlerin sık sık duyulduğunu söyledi. Gürkan, hem hızlı ve otomatik kapasite bulmayı kolaylaştırması hem de operasyonel maliyetleri düşürmesi bakımından fasilitelerin daha çok gündemde olacağına kesin gözüyle bakıldığını da ifade etti.
Yeni CAT riskleri, iklimsel olaylar ve salgın hastalıklar
Sigortaya bağlı finansal enstrümanlardan ilk akla gelenin CAT Bond’lar olduğunu belirten Gürkan, “Özel olarak teminata/ipoteğe bağlanmış ve emeklilik fonları ile desteklenen reasürans anlaşmaları geleneksel Cat Bond’ların kısmen de olsa yerini aldığı konuşuluyordu. Ancak sigortaya bağlı finansal enstrümanların birçok piyasaya girdiği de bir diğer tespitti. Londra sigorta piyasası kendini sigortaya bağlı finansal enstrüman merkezi haline getirmeye çalışıyor. Dünya bankasının destek bondlarını özellikle inşaat konusunda desteklediği görülüyor. İklimsel olaylar ve salgın hastalıklar da yeni CAT riskleri olarak yerlerini almış bulunuyor. Sigortacılar sorumluluk ve özel riskler, sigortalarının bu yeni alternatif kapasitelerden etkilenmeyeceğini umut ediyorlar” diye konuştu.
Bu yıl da başarılı ve verimli geçen toplantıların şirketlerin birbirlerine başarı ve verimli iş birlikleri dilekleri ile sona erdiğini söyleyen Gürkan, sosyal etkinliklerin güzel anıları ile 2018 Eylül’ünde 62’nci kez buluşulacağını da belirtti.
Birleşme ve satın almalar önümüzdeki dönemde de devam edecek
Piyasaların gerek düşük karlılık gerekse fiyatların bir süredir düşüş eğiliminde olması nedeniyle organik büyümenin mümkün olamayacağını ifade eden Gürkan, şirketlerin birleşmeler ve satın alma yolları ile büyüme ve karlılıklarını artırma düşünce ve niyetlerinin halen geçerliliğini koruduğunu söyledi. Hem sigorta ve reasürans şirketleri hem de brokerler arasında bunun önümüzdeki dönemde de devam edeceği görüşünün hakim olduğunu ifade eden Gürkan, “Axis Capital ve Novae, Sompo ve Endurance, Fairfax ve Allied World, Hannover Re ve Argenta bu yılın önemli birleşme ve satın alma anlaşmalarının örneklerinden olduğunu gösterdi. Bu anlaşmaların birleşme ve satın almaların devam edeceğini doğrular nitelikte oldukları beyan edildi” dedi.
Teknoloji reasürans piyasalarına ne şekilde yön verecek?
Reasürans piyasası fiyatlarının düşmesi ve bununla birlikte teknolojinin de sigorta sektöründeki varlığının artması ile birlikte aracıların teknoloji kullanımlarının uzun süredir gündemde olduğunu belirten Servet Gürkan, “Özellikle brokerlerin ve Insurtech firmalarının reasürans kapasitesini teknoloji kanalıyla kullanıyor olmasının, reasürans piyasalarına ne şekilde yön vereceği önemli gündem maddelerinden bir tanesiydi. Lemonade gibi ses getiren yatırımların finansal sonuçlarının hayal kırıklığı bu teknolojik devrim için sigorta sektörünün henüz hazır olmadığının göstergesi olup olmadığı en önemli soru işaretlerinden biri olarak halen geçerliliğini koruyor” açıklamasını yaptı.