22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Zorunlu Deprem Sigortası, depreme karşı alınacak finansal önlemdir

Zorunlu Deprem Sigortası’nın önemini hatırlatan DASK, Türkiye genelinde 10.6 milyon konutun güvence altında olduğunu açıkladı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 1 – 7 Mart Deprem Haftası’nda depreme karşı en etkili finansal güvencenin Zorunlu Deprem Sigortası olduğunu açıkladı. Bugün Türkiye’de 10 milyonu aşkın konutun güvence altında bulunduğunu kaydeden DASK, yüzde 100 sigortalılık hedefini hatırlatarak, geciktirmeden Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılması çağrısında bulundu. Herkesin deprem gerçeğinin farkında olması ve bu konuda üzerine düşenleri yaparak önlem alması gerektiğini belirten DASK Koordinatörü Erdal Turgut, “Ülkemiz topraklarının büyük çoğunluğunun deprem riski taşıdığı bir gerçek. Bu gerçeği ve geleceğimizi güvence altına almanın önemini tüm vatandaşlarımıza anlatmak için özveriyle çalışıyoruz.
DASK olarak yüzde100 sigortalılık hedefimizle 2021 yılında bir seferberlik başlattık ve bu yıl da hedefimizi gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Zorunlu Deprem Sigortası depreme karşı alınacak finansal önlemdir” açıklamasını yaptı.

Sele yönelik çalışmalar devam ediyor

Deprem ve sigorta bilincinin artırılması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Turgut, şöyle devam etti: “Sel başta olmak üzere diğer doğal afet türlerinin ek teminat olarak zorunlu deprem sigortasına entegre edilmesi ile ilgili olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. DASK olarak yürüttüğümüz iletişim, bilinçlendirme ve farkındalık kampanyalarımızla vatandaşlarımıza, ülkemizin deprem gerçeğini ve Zorunlu Deprem Sigortası’nın önemini anlatmak için özveriyle ve tüm gücümüzle çalışıyoruz. Pandemi koşulları sebebiyle ara verilen fakat arka planda çalışmaları sürdürülen sosyal sorumluluk projeleri, 2022 yılıyla birlikte yeniden DASK’ın gündemindeki yerini aldı.”

2011 yılından bu yana devam eden Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor yarışmaları ile Türkiye’nin 81 ilinde yerel yönetimleri Zorunlu Deprem Sigortası’nı yaygınlaştırmak için yerel bilinçlendirme kampanyası düzenlemeleri konusunda teşvik ediliyor. Bu yıl, “2022 Şehirler Yarışıyor, Sigortalılar Kazanıyor” yarışmasına 28 ilin katılım gösterdiğini vurgulayan Turgut, “2014 yılında başlatılan DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması ile inşaat mühendisliği öğrencilerinde deprem bilincini artırmak ve depreme dayanıklı bina tasarımı becerisini geliştirmek amaçlanıyor. Bu yıl başvuran üniversiteler arasında 21 üniversite finalist olarak belirlendi. 29-30 Mayıs tarihlerinde büyük finali yapılacak yarışmanın ödül töreni ise 31 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilecek.

DASK ve MEB deprem bilincini artırmak için bir araya geldi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birlikte yürüttüğü Dersimiz Deprem Yaşasın Önlem projesi kapsamındaki bilinçlendirme çalışmalarını 1-7 Mart Deprem Haftası’nda sürdürecek. İlkokul 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik proje ile deprem ve zorunlu deprem sigortası bilinci olan nesiller yetiştirilmesi hedefleniyor. DASK’ın 25 ildeki toplam 500 okulda eğitim gören 70 bin 4’üncü sınıf öğrencisine doğrudan erişerek etkinlikler için materyal desteği sağladığı proje kapsamında dask.gov.tr adresinde ve DASK Türkiye Youtube kanalında yayınlanan içeriklerden de tüm öğretmenler faydalanabiliyor. Eğitim bilimleri, deprem ve psikoloji alanında uzman akademisyenlerce hazırlanan sınıf içi eğitim içerikleri ile öğrenciler, deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri birlikte konuşarak ve uygulayarak öğrenme fırsatı buluyor.

DASK Koordinatörü Erdal Turgut, MEB ile birlikte yürüttükleri Dersimiz Deprem Yaşasın Önlem projesini ilk defa 2019 – 2020 eğitim – öğretim döneminde uyguladıklarını belirterek şunları söyledi: “İlk yıl 10 ilden 350 öğretmene eğitmen eğitimi vermiş, onların kendi okullarında bu eğitimi yaygınlaştırmasıyla toplamda 2 bin 300 öğretmene 60 bin öğrenciye doğrudan ulaşmıştık. Maalesef 2020 – 2021 eğitim öğretim döneminde pandemi nedeniyle projemize zorunlu bir ara verdik. Bu yıl Deprem Haftası’nda projeyi yeniden başlatmaktan çok memnunuz. 20 ildeki 500 okuldan, 2 bin 500 öğretmene ve 70 bin öğrenciye doğrudan ulaşacağız. Aynı zamanda dileyen tüm öğretmenler Youtube kanalımız ve web sitemizden proje materyallerine ulaşarak sınıfta öğrencileriyle birlikte deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası etkinliklerini uygulayabilecekler.”

Turgut, “Eğitimlerini tamamlayarak ‘DASK Kahramanı’ unvanını kazanan öğrencilerimiz, aileleri ve çevreleriyle bilgilerini paylaşarak bizi hedefe yaklaştıracak” dedi.

İlkokul 4’üncü sınıf Türkçe, Sosyal Bilgiler ve Görsel Sanatlar derslerinde uygulanacak şekilde tasarlanan eğitimlerde öğrenciler; deprem hazırlık planının nasıl yapıldığını, çök – kapan – tutun hareketini ve deprem tatbikatında dikkat edilmesi gerekenleri, deprem çantasına neler konduğunu, Zorunlu Deprem Sigortası’nın depreme karşı finansal bir önlem olduğunu öğrenecekler. Akrostiş yazmaktan slogan bulmaya, resim çizmekten deprem köşesi tasarlamaya ve depremin kendilerinde ne hissettirdiklerini konuşmaya kadar pek çok etkinlik yapacaklar. Eğitimleri tamamlayan öğrenciler “DASK Kahramanı” unvanını alacak.

Dersimiz Deprem Yaşasın Önlem projesi kapsamında 1 -7 Mart Deprem Haftası’na özel tasarlanan etkinliklerin anlatıldığı videolar, Öğretmen Yönerge Kitapçığı ve Öğrenci Kitapçığı’na dask.gov.tr adresindeki Sosyal Projeler sekmesinden ve DASK Türkiye Youtube kanalından ulaşılabiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER