23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Yeni yılda Bireysel Emeklilik’te neler değişiyor?

BES ve Otomatik Katılım’da yeni yılla birlikte yeni düzenlemeler de devreye girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre sistemden ayrılanlara üç yıl içinde yeniden dönme hakkı tanınırken, bakanlık isterse bu süreyi 5 yıla çıkarabilecek.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi’nde yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. “Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete‘de yayımlandı. Buna göre, bireysel emeklilik sistemine dahil olma, birikimin aktarımı, sistemden ayrılma ve emeklilik hakkının kullanımı gibi operasyonel süreçlerin iyileştirilmesine ve netleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.

Yeni düzenlemelere göre sistemden ayrılanlar üç yıl içinde yeniden sisteme dahil edilecek. Resmi Gazete’de bugün yayımlanan düzenlemeye göre cayma ve ayrılma hakkını kullanmış olanlar, üç yıl içinde sisteme otomatik olarak bir defalığına tekrar dahil edilecekler.

1000 liralık devlet katkısı

Bunun yanında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde otomatik katılım yönetmeliği de değişti. Çalışanlar için emeklilikte ikinci maaş yolunu açan BES’te cayma hakkını kullanan bireyler üç yıl içerisinde geri dönebilecek, bakanlık ise bu süreyi 5 yıla kadar uzatma hakkında bulunabilecek. BES’e geri dönme hakkını kullanan bireyler ise bin liralık başlangıç devlet katkısından faydalanabilecek. Yine çalışanların işverenleri aracılığıyla otomatik olarak emeklilik planına dahil edilmesine ilişkin esasları belirleyen yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek.

Yönetmeliğin 8. maddesine eklenen maddelere göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak. Bu maddenin yayım tarihi olan bugün itibarıyla emeklilik planına dahil edilmesi gereken çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde ise 1 Ocak 2017 tarihi esas alınacak. İlgili kanunlar kapsamında çalışan sıfatını haiz olmak kaydıyla 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında emeklilik planına dahil edilecek.

İşverenler 2 ay içinde çalışanları sisteme dahil edecek

Düzenleme kapsamında sistemin başlangıcından bugüne kadar olan dönemde çalışanlarını otomatik emeklilik planına dahil etmesi gerektiği halde bu yükümlülüğünü yerine getirmemiş olan işverenler, en geç 2 ay içinde kendilerine bağlı çalışanların ücretlerinden kesecekleri katkı paylarını emeklilik şirketine aktarmaları halinde, katkı payının emeklilik şirketine nakden intikal ettiği tarih itibarıyla çalışanlarını emeklilik planına dahil etmiş ve yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacak.

Çalışan sayısı 5-9 arası olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar ile Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi kapsamında kurulmuş olan sandıkların iştirakçisi olarak çalışanların, en geç 1 Ocak 2019’dan sonraki ilk ücret ödemesinden işverenleri tarafından kesilerek emeklilik şirketine aktarılan katkı payının, emeklilik şirketine nakden intikal etmesi ile emeklilik planına dahil edilmesi gerekecek.

YENİ YÖNETMELİK İLE SİSTEMDE NELER DEĞİŞİYOR?

1-Sistemde birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı. Bu kapsamda katılımcılar istedikleri sözleşmelerinden emekli olabilecek, diğer sözleşmeleri sistemde kalmaya, dolayısıyla katılımcılar tasarrufta bulunmaya devam edebilecek.

2-BES’e işverenleri tarafından otomatik dahil edilen çalışanlardan, cayma hakkını kullanan veya cayma dönemini müteakip sistemden ayrılanlara, istedikleri zaman sisteme yeniden dahil olabilme imkanı getirildi.

3-Bireysel emeklilik sözleşmeleri kapsamında hak sahiplerince aranmayan paralara ilişkin değerleme, ilan edilme, hak sahiplerine ödenme ve genel bütçeye kaydedilme gibi hususlara ilişkin usul ve esaslar da yeniden belirlendi.

4-Buna göre; sistemden ayrılan çalışanların 2 yılda bir otomatik olarak yeniden sisteme dahil edilebilmelerine ilişkin madde, 3 yıl içinde bir defalığına olacak şekilde yeniden düzenlendi.

5-Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı söz konusu süreyi 1 yıla kadar azaltabilecek, 5 yıla kadar artırabilecek. BES’e işverenleri tarafından otomatik dahil edilen çalışanlardan, cayma hakkını kullananlara, istedikleri zaman sisteme yeniden dahil olabilme imkanı da getirildi.

BES ve Otomatik Katılım’da yeni yılla birlikte yeni düzenlemeler de devreye girdi. Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre sistemden ayrılanlara üç yıl içinde yeniden dönme hakkı tanınırken, bakanlık isterse bu süreyi 5 yıla çıkarabilecek.

 

1 Yorum

  1. Merhaba;

    YENİ YÖNETMELİK İLE SİSTEMDE NELER DEĞİŞİYOR? başlığının altındaki 1. madde de hesap birleştirme işlemlerinin zorunluluğunun kaldırıldığını bildirmektesiniz. Bu maddeye ilişkin dayanağınızı paylaşabilir misiniz? Yönetmelikte buna uygun bir madde göremedim.

    Saygılarımla.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER