İhtiyaca cevap veren ürünleri seçip, yat sahibine sunduklarını ifade eden NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, olası bir hasar durumunda ise tekne veya yat sahibini mağdur etmeden ilgili hasarı hemen tanzim ettiklerini söyledi.
HAYATIMIZ SİGORTALI
NART Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart, yat sigorta ile ilgili açıklamalarda bulundu. Levent Nart, yat sigortası ekiplerinin piyasa koşulları, mevzuattaki değişiklikler, yat sahibinin kullanım amacı da dahil pek çok farklı hususu dikkate alarak, sürekli güncellenen ve gerçekten ihtiyaca cevap veren ürünleri seçtiklerini ve en kısa sürede yat sahibine sunduklarını ifade etti.
Belli şartları sağlayan her yatın, bağlama ve kışlama limanında, denizde, yatma mahalinde, çekek yerinde, çekeğe alınırken veya çekekten indirilirken kesintisiz olarak tüm risklere karşı teminat altına alındığını açıklayan Nart, “Sigorta poliçe primleri; yatın yaşı, yapım tarzı, modeli, sürati ve kullanım amacı gibi özelliklerine göre değerlendirilerek belirleniyor. Tekne eskiyse önceki yıllarda yaşanmış hasar bilgisi de fiyatlamada dikkate alınıyor” dedi.
“Gelişmeleri takip ediyoruz”
Sıfır ve ön ekspertiz sonucu sigortalanabilir nitelikte bulunan bir tekne için “tarife fiyatın”, poliçedeki ek teminatlar ve limitlerindeki değişikliğe paralel Türkiye piyasasında yüzde 0,3-0,5 arasında değiştiğini söyleyen Nart, şöyle konuştu: “Yani 1 milyon Euro sigorta bedeli olduğunu kabul edersek yaklaşık 3 bin ila 5 bin Euro arası bir primle sigortalanacaktır. 7 yaş ve üstü teknelerde tarife fiyat biraz daha yükselir ve bazı ek teminatlar bazı düşük limitle ya da hiç verilmeyebilir. Tekneler 30 yaşa kadar sigortalanabiliyor. NART Brokerlik olarak rekabetçi fiyatların yanı sıra tekneye gerçekten koruma sağlayacak ek teminatların poliçede eksiksiz olmasını, olası bir hasarda tekne/yat sahibini mağdur etmeden ilgili hasarı tanzim etmeyi çok önemsiyoruz. Bu nedenle ulusal ve uluslararası mevzuat değişikliklerini, sigorta şirketlerinin rekabet durumlarını -değişen fiyat ve şartlarını- sürekli takip eden özel bir ekiple çalışıyoruz. Ayrıca her yıl yapılan fuar, panel ve benzeri tüm etkinliklere, yat sigortası ekibimizle birlikte katılıyor ve gelişmeleri takip ediyoruz.”
Yat sahibi poliçede nelere dikkat etmeli?
- Hasarlarda mağduriyet yaşatmayacak “kapsamlı” poliçeyi satın alın.
- Profesyonel sigorta şirketlerinin ürünlerine hakim uzman bir sigorta aracısı ile çalışın.
- Teknenin sefer yapabileceği suları poliçe düzenlenirken belirtin ve poliçeye mutlaka ekletin.
- Mevzuatlara ilişkin değişiklikleri yakından takip edin, seyahat edeceğiniz ülkede deniz araçları sigorta poliçesinin sigorta kriterlerinde değişiklik olabilir, bazı ülkelerde poliçesi İngilizce düzenlenmeyen teknelere çıkış izni verilmeyebilir.
- Gövde, karina ve yat ile alınıp satılması mutad olan, yatın ayrılmaz parçalarını oluşturan teçhizatların sigorta bedeline dahil edildiğini kontrol edin.
- Poliçedeki tekne bedelinin yanında 3. şahıs sorumluluk teminatının olmasına, gerekiyorsa yarış ve su sporlarını da kapsayıp kapsamadığına bakın.
- Eğer yata sık sık misafir kabul ediyorsanız onların da teminat altında olduğundan emin olun.
- Teknede yaptıracağınız büyük montajlı tadilatlar öncesi mutlaka sigorta şirketinizin onayını alın.
Hasarı tanzim etmek suç değil mi? Tazmin ediyor olmasınlar?