22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Vefat eden sigortalının varisleri hızlı tespit edilecek

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), hayat sigortalarında vefat sorgulamalarının gerçekleştirilmesi ve hak sahiplerinin tespit edilmesine ilişkin tebliğ yayınladı. Tebliğ, 10 Mart itibariyle yürürlüğe girdi.

Bu tebliğin yayınlanmasından sonra, 2014/1 sayılı Hayat Sigortalarında Riskin Gerçekleşip Gerçekleşmediğinin Araştırılması ve Sigortalı; Lehtar ya da Varislerin Tespit Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ yürürlükten kalkmış oldu.

Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketler Birliği’nin (TSB) yayınladığı 2020/1 numaralı ve 10.03.2020 tarihli tebliğ şöyle:

Hayat Sigortalarında Vefat Sorgulamalarının Gerçekleştirilmesi ve Hak Sahiplerinin Tespit Edilmesine İlişkin Tebliğ (2020/1)

Vefat eden hayat sigortalılarının; poliçelerinden hak sahiplerinin haberdar olmamaları durumunda şirketlerimizce tazminat ödeme süreçleri başlatılamamakta; ve hak sahiplerinin hak kayıpları söz konusu olabilmektedir. Muhtemel hak kayıplarını önlemek ve tazminat ödeme süreçlerini iyileştirmek üzere sigortalıların vefat durumlarına ilişkin sorgu; Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından MERNİS üzerinden yapılarak şirketlerimize iletilir.

Buna göre,

  • Kasım ayında yapılacak olan sorgulama aynı yılın Mayıs ayında yapılan sorgudan Kasım ayına kadar olan 16 Mayıs-15 Kasım arasındaki dönemi,
  • -Mayıs ayında yapılacak olan sorgulama ise bir önceki yılın Kasım ayında yapılan sorgudan Mayıs ayına kadar olan 16 Kasım- 15 Mayıs arasındaki dönemi kapsar.

Bu çerçevede, her yıl Kasım ve Mayıs aylarında SBM tarafından vefat teminatı içeren hayat sigortaları, sigortalı bazında MERNİS üzerinden sorgulanarak; vefat ettiği tespit edilen sigortalıların listesi en geç sorgulama döneminin bitimini müteakip 7 iş günü içinde ilgili şirketlere gönderilir.

Sorgulamalarda, söz konusu dönemler içinde bir gün dahi olsa teminat verilen tüm hayat sigortalılarının yürürlükte bulunan (meri veya tenzil) poliçeleri dikkate alınır.

SBM tarafından bildirilen listelerdeki sigortalılara ilişkin şirketlere vefat ihbarında bulunulmamışsa; tazminat işlemlerinin yapılabilmesi ve tazminatın ödenebilir olup olmadığının tespiti için muhtemel hak sahiplerine ilgili şirket tarafından güvenli elektronik iletişim araçları; veya posta yoluyla bildirimde bulunulur. Bildirim yapılacak posta adres bilgisi ve e-devlet sisteminde kayıtlı telefon numarası SBM tarafından ilgili şirketlere iletilir.

Bildirim, lehtarın poliçede belirtildiği hallerde lehtara; belirtilmediği hallerde ise sigortalının birinci derece yakınlarına yapılır.

Listede yer alan dain-i mürtehin şerhi düşülen poliçelerde, lehine şerh düşülen tarafla ilgili işlemler öncelikle tamamlanır ve varsa tazminatın geri kalan kısmı için yukarıdaki adımlar izlenir.

Yapılan bildirimi takiben; lehtar veya hak sahipleri ve/veya yasal mirasçılarının ilgili; sigorta şirketine dönüş yapması durumunda bahse konu tazminat için muallak tazminat karşılığı ayrılır.

İlgili sorgu listelerin şirketler tarafından gönderimine ilişkin duyuru SBM tarafından yapılır.

Yürürlükten Kaldırılan Tebliğ:

1. 2014/1 sayılı Hayat Sigortalarında Riskin Gerçekleşip Gerçekleşmediğinin Araştırılması ve Sigortalı, Lehtar ya da Varislerin Tespit Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslara İlişkin Tebliğ

Yürürlük:

1. Bu Tebliğ, 10 Mart 2020 tarihinde Birlik Yönetim Kurulunca onaylanmış olup, onay tarihinde yürürlüğe girer.

1 Yorum

  1. “ilgili şirket hak sahiplerine bildirim yapacak ” bu nasıl bir sistem anlamak zor.
    Vatandaşı şirket ile karşı karşıya bırakmak kurda kuzu teslim etmektir.
    şirketlere bunu devretmek vicdana ve finas sisteminin oto kontroluna sığmaz.

    SBM üzerinden sorgulamalar kapatıldı.Bu durumda varisler veya lehtar hangi şirketten ne kadar poliçe var göremiyor.
    Mahkeme dosyalarında büyük sıkıntılar yaşıyoruz.
    Olması gereken sbm üzerinden eski sorgulamanın gelmesi .Ama bu şirketlerin işine gelmez.Değil mi ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER