SGK anlaşmalı özel hastanelere ayağı alışan vatandaşın, tamamlayıcı sağlık sigortasına (TSS) ilgisi artarken, TSS’de sigortalı adedi, özel sağlıktaki adedin yarısını aştı. Sağlık, 2019’da pazar payı yüzde 10’un üzerinde olanlar içinde en hızlı büyüyen branş oldu.
SİGORTAMEDYA / ALP SÜER
2019 yılında, kur krizinin şokunu atlatıp çabuk toparlanan sigorta sektörünün bu yılki büyümesinde birkaç branş ön plana çıkıyor. Söz konusu branşların başında da ‘sağlık’ geliyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin, (TSB) 2019 yılı ocak-kasım dönemi verilerine göre, hastalık/sağlık yüzde 34.35 büyüme oranıyla (reel yüzde 21.52) hayat dışında pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan 5 branş içinde en hızlı büyüyen branş oldu. Sağlık branşının büyümesinin kuşkusuz birçok nedeni var. Bunlara geçmeden öncelikle şunu söyleyebiliriz ki; vatandaş artık sağlığını daha çok düşünüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) anlaşmalı özel hastanelere ayağı alışan vatandaşın, tamamlayıcı sağlık sigortasına (TSS) ilgisi artarken, TSS’de sigortalı adedi, özel sağlıktaki adedin yarısını aştı.
Medikal enflasyon cep yaktı!
Sağlık branşındaki hızlı büyümeyi fiyat artışı ve adetsel büyüme olarak iki cepheden incelersek, söz konusu branşta büyümede fiyat tarafında ‘medikal enflasyon’un etkili olduğunu söyleyebiliriz. Hekim ücretleri ve ilaç fiyatlarındaki artış yanında, kurdaki yükselişin etkisiyle tıbbi malzeme fiyatlarındaki artışın sonucu maliyetlerdeki yükseliş, sigorta şirketlerini de kaçınılmaz olarak sağlık sigortası primlerinde artışa zorladı. Primlerde ortalama yüzde 30 artış yaşanırken, tüketiciler önceki yıla göre bu yıl sağlık poliçelerini daha pahalıya satın aldı ya da artan fiyatlarla yeniledi.
Söz konuşu branştaki büyümeyi sadece fiyat artışlarına bağlamak yanlış olur. Vatandaşın da sağlık sigortasına artan ilgisine dikkat çekmek gerekiyor. Bu konuda, özel paket sağlık sigortalarında (ÖSS) geçmişe göre hızlı bir gelişme olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü, bu tür sigortaların primlerinin çok pahalı olması ve kişinin yaşı ve riskine göre astronomik rakamlara ulaşması doğal olarak kurumların, çalışanları için yaptırdığı grup poliçeleri dışında sade vatandaşın ÖSS yaptırmasını zorlaştırıyor.
Buna karşın, tüketicilerin 2012 yılı sonunda başlayan ve SGK güvencesindeki vatandaşların özel hastane ve sağlık kuruluşlarına ödedikleri ‘fark ücretleri’nin sigorta şirketlerince karşılandığı TSS’ye ilgide bir artış söz konusu. Söz konusu sigortayı günümüzde hayat dışı şirketler yanında hayat ve emeklilik şirketleri de sunmaya başladı. Birkaç rakam paylaşırsak, TSB verilerine göre 2019 yılı kasım sonu itibarıyla TSS’de sigortalı sayısı, yılbaşına göre 341 bin 124 kişi artışla 1 milyon 261 bin 196 kişiye yükseldi.
Bazı kurumlar TSS tercih ediyor
ÖSS’de sigortalı adedi ise yine yılbaşına göre sadece 60 bin 339 kişi artışla 2 milyon 284 bin 97’ye ulaştı. Küçük bir parantez açarsak, bazı kurumların da son yıllarda maliyetlerdeki artış nedeniyle çalışanları için yaptırdıkları ÖSS’leri sonlandırıp bunun yerine TSS’yi tercih ettikleri ya da ÖSS’lerde teminat ve limitleri azaltma yoluna gittikleri dikkat çekiyor. Bu da ÖSS cephesinde sigortalı adedinin yeterince artmamasında temel faktörü oluşturuyor. Tüketicinin son yıllarda TSS dışında, bazı sigorta şirketlerinin sundukları, daha hesaplı ‘acil sağlık’ poliçelerini de tercih ettikleri gözlenirken, bunun dışında seyahat sağlık sigortasının da büyüdüğünü ve Kasım 2019 itibarıyla yaklaşık 1.5 milyon sigortalı adedine ulaştığını söyleyebiliriz.
Düşük primle sağlık sigortası yaptırmanın püf noktaları
- Ayaktan tedavi teminatında 1 yılda 9-10 defa olan hastaneye gitme hakkını gerekli durumlarda kullanın.
- Sağlık sigortanızı gerekli hallerde kullanarak, hasarsızlık indiriminden yararlanın ve daha makul fiyatlarla poliçenizi yenileyin.
- Poliçe düzenlenme aşamasında sağlık bilgilerinizi doğru bir şekilde sigorta şirketiyle paylaşın.
- Sağlık sigortası ürünlerinin teminatları hakkında bilgi sahibi olun; ihtiyacınız ve bütçenize uygun ürünü alın.
Karma poliçeler sigortalının hayatını kolaylaştırıyor
Bazı kurumların son yıllarda çalışanları için ÖSS ve TSS dışında ‘karma (hybrid)’ poliçeler yaptırdıkları da dikkat çekiyor. Allianz Türkiye’den aldığımız bilgilere göre, karma poliçeler aslında tek poliçe. SGK anlaşmalı hastanelerde TSS poliçesi olarak, diğer hastanelerde ise ÖSS olarak çalışıyor. Sözgelimi, karma poliçeye sahip bir grup sigortalısı, TSS anlaşmalı bir hastaneye giderse otomatik olarak TSS kuralları işliyor. Ancak, doktor SGK anlaşmalı değilse veya yapılan işlemi SGK karşılamıyorsa o zaman ÖSS kuralları işliyor.
Haberi kapsamlı haliyle Gazete Sigorta’da okuyabilirsiniz…
Türkiye’nin ilk ve tek günlük sigorta gazetesi “Gazete Sigorta” 2 Ocak itibariyle yayın hayatına başladı.
Türk Telekom Mobil Dergi uygulamasının ‘Gazetelik‘ bölümlerinin yanısıra ve Dijital Basın‘da okuyabileceğiniz Gazete Sigorta’da; sektörde gün içinde yaşanan gelişmeleri bulabileceksiniz. Turkcell Dergilik‘te de yer alma noktasında prosedürleri tamamlıyoruz. En yakın zamanda o platformda da yer alacak Gazete Sigorta’da ayrıca sigortalılara yönelik, bilgilendirici makaleler yer alacak.