9 Ekim 2024, Çarşamba
spot_img

Uluslararası Sigortacılık Zirvesi başladı

Uluslararası 2. Sigorta Zirvesi bugün Swissotel’de başladı. Zirve’nin ana gündem maddesini afetler oluşturdu. Zirve’nin sunumunu gerçekleştiren gazeteci Noyan Doğan, afetler dolayısıyla sadece 2023 yılının ilk yarısında 120 milyar dolar kayıp olduğuna dikkat çekerek, “Sigortalı kayıp ise 50 milyar dolar. Afetlerin şiddeti attıkça koruma açığı da artıyor. Dünyadaki afet risklerinin Yüzde 43’ü sigorta tarafından korunuyor” dedi.

Uğur Gülen TSB Başkanı “Güçlü Türkiye, güçlü sigortacılıkla mümkün

2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin açılış konuşmacılarından TSB Başkanı Uğur Gülen, son yıllarda küresel ölçekte yaşanan doğal afetlere dikkat çekerek, “İnsanoğlu üzerinde yaşadığı dünyanın mutlak ve tek hâkimi olsa da hala doğaya karşı çaresiz. Doğayla başa çıkmayı öğrenemedik ama buna nasıl hazırlıklı olmamız gerektiğini öğreneceğiz. Bugün burada bunun için neler yapmamız gerektiğini tartışacağız” dedi. 6 Şubat depremlerinin ardından tüm sigorta eko sisteminin maddi ve manevi olarak çok büyük bir çaba gösterdiğini hatırlatan Gülen, “Sigortalanamayan riskler, teminat açıkları çok yüksek. Bizim ekonomik kaybımız 105 milyar dolar ancak bunun sadece yüzde 5’i sektör tarafından karşılandı. Hedefimiz bu yüzde 5’i hızlıca yüzde 30’lara çıkarmak” diye konuştu.

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) 73 sigorta şirketinin kurduğu bir örgüt olduğunu ancak sektörün sadece şirketlerden ibaret olmadığına dikkat çekerek, “Devasa bir ekosistem var. Bu ekosistemin merkezinde şirketler olsa da çalışmalarımızı sadece şirketler için değil tüm bu ekosistemin gelişimi için yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kamu desteği çok önemli

Konuşmasında sigortanın Türkiye ekonomisi için önemine de değinen Gülen, “Sektörün toplam primi üretimi 120 milyar TL, toplam tazminat ödememiz 170 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye ekonomisine sağlanan teminat GSYH’nın 24 katı. Bu artarak devam ediyor. Sigortacılık penetrasyon oranı GSYH’nın yüzde 1,9 seviyesine geldi. Daha gidecek yerimiz var ama geldiğimiz nokta da çok sevindirici. Burada kamu desteği çok önemli. Sektörü daha fazla koşmaya sevk eden muazzam bir düzenleyici kurum ile çalışıyoruz. Kısa süre önce açıklanan OVP’de sigortacılık konusuna geniş yeri ayrılması da son dönem de bunun en iyi örneği. Tamamlayıcı emeklilik sigortası da devrim niteliğinde bir gelişme. Biz de bunu hayata geçirmek içim hızla çalışmalara başlayacağız. Sigortanın önemini daha iyi anlatmamız gerekiyor. Sloganımız Güçlü sigortacılık, güçlü Türkiye” diye konuştu.

Sigortanın önemi ve kıymeti giderek artıyor

Olası Marmara depremi hakkında da konuşan Gülen, “Türkiye ekonomisinin yüzde 60’ının yaşadığı bir İstanbul ve etrafımdaki illerle birlikte koca bir coğrafyayı konuşuyoruz. Bunun için hemen şimdi deyip önlemlerimizi almak durumundayız” uyarısında bulundu. Varlıkların çok fazla riske maruz kaldığına dikkat çeken Gülen, “Sigortanın önemi ve kıymeti giderek artıyor. Burada da Sigorta Haftası vesilesiyle bunun altını bir kez daha çizmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi

Artık sigorta 3 dönemine geçmemiz lazım

Zirve’de konuşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, her yıl mayıs ayının son haftasını sigortacılık haftası olarak kutlandığını ancak bu yıl deprem nedeniyle Eylül ayına kaydırdıklarını söyledi. Eroğlu, son dönemde ekonomi yönetimimin aldığı önlemlerin sektöre de olumlu yansıdığını belirterek, SEDDK’nın da aldığı önlemler olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, konuşmasında şunları söyledi: “Bizim artık sigorta 3 dönemine geçmemiz lazım. Mevcut düzenlemelerimiz karşı karşıya kaldığımız riskleri bertaraf edecek güçte değil. Sigortacılık Kanunu çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Bu kanun ile şahsi sorumluluk getirmek istiyoruz. Piyasa disiplini sağlamak istiyoruz. Güvence hesabını çağa uygun hale getirmek istiyoruz. Tahkim’deki maliyet artışlarını çözmek istiyoruz.”

Serbest tarife için tüm tedbirleri alarak hazır olmayı bekliyoruz

Eroğlu, sürdürülebilirliğin mevzuat altyapısını sağlamakla olmayacağını belirterek, “Özellikle hayat dışı sektörün en temel konusu olan trafik, karlılığı doğrudan etkiliyor. Biz de önceliği buna vererek bu konuda yol haritasını oluşturduk. Trafik teklif platformunu hazır hale getirdik. Yönetmeliğiz çıktı, genelgemiz hazır. Yine de biz bu işin sahada çözülmesini istiyoruz. Bizim asıl amacımız serbest tarife geçmek. Bunun için de gerekli tüm tedbirleri alarak hazır olmayı bekliyoruz. Genç istihdamı destekleyecek çok önemli bir projemiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Vizyon belgesi çalışmamalarımız sürüyor” diye konuştu.

Dağıtım kanallarını geliştirmeliyiz

Kahramanmaraş depremini her fırsatta masada tutmak gerektiğini belirten Eroğlu, “Bize çok önemi dersler verdi. Buradan aldığımız derslerle olası Marmara depremine hazır olmamız gerekiyor. Burada kaybedecek 1 dakikamız yok. Hızlıca vatandaşlarımızı sigortayla bulaştırmamız gerekiyor. Dağıtım kanallarını mutlaka geliştirmeliyiz. Dağıtım kanalları mevcut haliyle sektörün ve ülkenin ihtiyaçlarına yetemez. Mutlaka yetkinleştirip segment edeceğiz. Bu şekilde KOBİ’lere ulaşmamız lazım. KOBİ’lerin yarısında yangın poliçesi yok. Maraş depreminden yüzümüzün akı ile çıktık. Ama İstanbul’dan bu kadar rahat çıkmayız. Mutlaka sektörün öz kaynaklarını arttırması lazım. Karları içerde tutması gerekiyor. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz ama mutlaka sigortalılık oranın artması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sigorta sektörünün sahada daha fazla olması lazım

Olası Marmara depreminin sigortanın önemini bir kez daha gündemimize getirdiğine dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik, “Son yıllarda yaşanan küresel gelişmeler her alanda etkili oldu. Buna rağmen ekonomimiz büyümesine devam etti. Kısa süre önce açıklanan OVP ile de gelişim ve iyileşme anlamında çalışmalar devam edecek. Sektörün finansal sektörden aldığı pay çok düşük. Sektörün daha fazla sahada yer alması gerekiyor. Sahada ne kadar yer alırsak sektörün o denli gelişeceğine inanıyorum” dedi.

Bakanlık sektörü desteklemeye devam edecek

Önümüzdeki dönemde sektörün gelişimi için atılacak adımların OVP’de de somutlaştırılmış durumda olduğunu belirten Çelik, şunları söyledi: “Zorunlu afet sigortası ve otomatik katılım sistemini tamamlayıcı bir tasarruf ve özel emeklilik sistemine dönüştürmek için çalışmalar var. Demografik değişim ve yaşlanma nedeniyle tamamlayıcı uzun dönemli bakım sigortası için çalışmalar yapılıyor. Yapı sorumluluk sigortası, katılım finansın kurumsal dönüşümünü gerçekleştirecek katılım sigortası mevzuat altyapısı ve ekosistemi geliştirerek İstanbul Finans Merkezi kapsamında yenilikçi kapsayıcı ve dinamik bir katılım finans ekosistemin oluşturulmasına yönelik fintechleri desteklemeyi önemsiyoruz” diye konuştu. Sektörde dijitalleşme konusunu daha çok gündemde olması gerektiğine dikkat çeken Çelik, “Yeni ürünlerle gençlere daha çok ulaşılması gerekiyor. Bakanlık olarak sektörü desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER