Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) sigorta acentelerinin kendi meslek örgütünün kurulması amacıyla imza topluyor.
Tüm Sigortacılık Sektörü Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Derneği (TÜSİAR) sigorta acentelerinin kendi meslek örgütünü kurması amacıyla imza topluyor. Acentelerin odalaşması için mesleğine gönül veren ve geleceğini düşünen her acentenin dilekçeyi imzalamasını talep eden TÜSİAR, “Bütün meslektaşlarımız, kurum ve kuruluşların bu yola kayıtsız kalmamasını ümit ediyoruz. Bu yolda gücünüz, gücümüzdür” çağrısında bulunuyor.
TÜSİAR, acentelerin imzalı dilekçelerini “Dögol Caddesi, Akçam Apt. No:5/4 Tandoğan / Ankara” adresine göndermelerini rica ediyor.
TÜSİAR tarafından hazırlanan dilekçe örneği şu şekilde;
“T.C .CUMHURBAŞKANLIĞI’NA
T.C. TBMM BAŞKANLIĞI’NA
T.C.BAŞBAKANLIK
T.C DEVLET BAKANI BAŞBAKAN YARDIMCISI
SAYIN MEHMET ŞİMŞEK
Bizler, Türkiye’de Sigorta Poliçelerini bilgi birikimlerimiz, tecrübelerimiz ve deneyimlerimizle sigortanın gerekliliği doğrultusunda vatandaşa sunan, vatandaşlarımızın yaşadıkları tüm olumsuzluklarda 7/24 saat yanlarında olan, vatandaşa hizmetkâr olan yurdun dört bir yanında faaliyet gösteren “Sigorta Acenteleriyiz”.
14 Haziran 2007 Tarihinde resmi gazetede yayınlanan Sigortacılık Kanununa göre Sigorta Acentelerinin örgütlenme çatısı TOBB olarak belirlenmiştir. Bu yasa ile birlikte 2007 yılında büyük umutlar ile Acenteliğimizin kaydını yaptırdığımız TOBB bünyesinde ne yazık ki, bugüne kadar birçok sorunlar ve haksızlıklarla karşı karşıya kalmamıza rağmen hiçbir şekilde o tarihten günümüze kadar sorunlarımıza çözüm bulunamadı ve lehimize en ufak bir çalışma bile yapılamadı.
Bizler;
Anayasaya aykırı bir şekilde haksız rekabet altında ezildik. Büyük sermaye grupları olan Bankalar, Holdinglere karşı rekabet etmekte zorlandık bu sermaye gruplarının haksız rekabetleri ile karşı karşıya bırakıldık. Kendi örgütümüz ve kurum ve kuruluşlara toplu olarak tüm yaşadığımız sorunları ilettik çözüm ve önerilerimizi talep ettik.
Bankaların ve diğer sermaye gruplarının haksız rekabetlerine karşı mağduriyetlerimiz için demokratik çözüm arayışlarımız ve taleplerimiz ne yazık ki sonuçsuz kaldı.
Türk Ticaret Kanunu’nda belirtilen ihbar, fesih portföy mülkiyeti hakları mağduriyeti ile karşılaşan Acente arkadaşlarımız bu hukuksuzluklarla karşı karşıya kaldıklarında tek başına mücadele edememektedirler. Meslek örgütümüz bu mağduriyetlerde Acente arkadaşlarımızın hakkını ve menfaatlerini koruyacak hiçbir çalışmayı bu güne kadar hayata geçirememiştir.Bu nedenle bir çok meslektaşlarımız yıllarca çabalayarak elde ettikleri portföylerini ve kazançlarını kaybettiler. Meslek örgütümüz bu konuda hiçbir şekilde etkili bir çalışma yapmadı, yapamadı.
Meslek örgütümüz iş yerleri kapanan acente arkadaşlarımızın yaşadıkları tüm olumsuzluklara kayıtsız kaldı. Birçok arkadaşımız yıllarca emek verdikleri işyerlerini kapattılar ve kapatacak duruma geldiler ve birçok teknik personelimiz işsiz kaldı.
Bu güne kadar mesleğimizle ilgili mesleki etik ilkeleri uygulanmadı ve TOBB’un emrettiği tüm yükümlülükleri yerine getiren Sigorta Acenteleri kayıt dışı acentelik yapanlar ile karşı karşıya bırakıldı, Meslek örgütümüz bu konuda da pozitif bir çalışma yapamadı.
Her koldan her daldan ekmeğimizle oynandı yanımızda meslek örgütümüzü görmedik, hissedemedik.
TOBB bünyesinde TOBB yönetimi ya da TOBB’un yapısı, duruşu bizim hissettiklerimizi, yaşadıklarımızı anlamadı, anlayamadı, mesleki temsil anlamında TOBB bizim talep ve isteklerimize kayıtsız kaldı.
Bugüne kadar yasal olarak, üst kuruluşumuz olan SAİK’e, Sigortacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurularımız ve taleplerimiz lehimize değil hep aleyhimize sonuçlandırıldı. Her geçen gün mesleğimizle ilgili 5684 sayılı yasaya aykırı kazanç elde etmeye çalışanlarla rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bu gayrı yasal oluşumlara karşı mücadele verilememektedir.
Yukarıda kısaca izah edilen sorunların çözülmesi adına Anayasamızın 135. Maddesi ifadesini bulan meslek kuruluşlardan biri olmak istiyoruz. Zira maddenin amacı ve gerekliliği olarak sunulan tüm şartları taşıyoruz. Kuruluş için istenen ve amaç edilen ‘belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumaktır’. Başka bir değişle meslek mensuplarının grup çıkarları ile genel toplumsal yararların dengeli bir şekilde korunması arayışı söz konusudur. Bizim ve bizim yaşadığımız sorunlarla birlikte vatandaşın yaşadığı sorunlar artık acil bir çözüme ihtiyacı duymaktadır. Türkiye’de acente sayısı ise 16 bin civarındadır.
Liselerde binlerce öğrencimiz Sigortacılık eğitimi almakta, Üniversitelerimizde, Akademilerimizde okuyan binlerce gencimiz bu meslek ile ülkeye ve sektöre hizmet verecektir.
Yaklaşık ailelerimizle ve çalışanlarımızla birlikte milyonlarca kişiye ekmek kapısı olmakta ve istihdama katkı sağlamaktayız.
Bugüne kadar devletten hiçbir yardım, hibe ve teşvik almadık. Mesleğimizin gelişmesi kurumsallaşmasının dışında bir talebimiz de olamaz.
Bizler ekonominin parçası olan Sigortacılık sektörünün sahada vatandaşlarla kaynaşmasını sağlayan ana damarıyız.
Bizlere devletin yapacağı destek, sigortacılık sektörünün gelişmesine ve ekonomiye fayda sağlayacaktır. Üniversitelerde okuyan gençlerimize umut olacaktır.
Yıllardır sigortalılık oranının düşüklüğü ve sigorta bilincinin eksikliği dile getirilmekte ama sigortalılık oranı bugün hiç bir şekilde hak ettiği büyüklüğe ulaşamamaktadır.
Kısaca, sigortaya vatandaşın güveninin çoğalması ve sigortalılık oranının artması için çözüm olarak, yurdun dört bir yanında hizmet veren Sigorta acentelerinin kurumsallaşması için net bir çaba bugüne kadar hiç gösterilmedi.
Devletin bizlere kurumsallaşmamız ve gelişmemiz adına yapacağı her türlü destek, sigortalılık oranının artmasına, vatandaşa hizmet, istihdama katkı, ülke menfaatine fayda sağlayacaktır.
Bu nedenlerle, Acentelerin kurumsallaşması kaçınılmaz olmalı Ve kurumsallaşmamız için devletimizin bizleri anlamasına, bizlere destek olmasına ve TOBB bünyesinden ayrılıp sizlerin onayı ile Anayasanın 135. Maddesi gereği Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları statüsüne kavuşmamıza, devletimizin kurumsallaşmamız için desteğine ve onayına büyük ihtiyaç duymaktayız.
Bu konuda,
Gereğini saygılarımızla arz ederiz.”
ACENTAARI TEMSİL EDENLER MUHTEREMLER TOBB ODA BAŞKANI RIFAT HİSARCIKLIOĞLU O MAKAMDA OTURDUĞU MÜDDETÇE NE SİZ ACENTALAR VE NEDE BİZ EKSPERLER ODA OLAMAYIZ..BUNA ASLA MÜSADE ETMEZLER…GELİN BENİ DİNLEYİN SENDİKANI KURU. ( SİGORTA ACENTALARI İŞVEREN SENDİKASI) VE DEMOKRATİK EYLEMLERİNİZİ KOYUP……TOBB DAN BÜTÜN İLİŞKİLERİNİZİ KESİN….YAHU BANA BİRAZ KULAK VERİN….YORMAYIN KENDİNİZİ…..BUNU YAPIN SİYASİLER VALLAHİ BİLLAHİ PEŞİNİZDE KOŞUP İKTİDARI MUHALEFETİ NE İSTİYORSANIZ TAMAM DEMEZLERSE NAMERDİM…. SESİME KULAK VERİN YAHU…VESSELAM