2 Mayıs 2024, Perşembe
spot_img

TÜSED’den siber suçlara karşı sigorta uyarısı

İnternetin kötü amaçlı kullanımı ile oluşan siber suçların her geçen gün yükselen bir ivme gösterdiğine dikkat çeken TÜSED Genel Sekreterliği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada siber suçlara karşı kişisel ve kurumsal verilerin sigortayla koruma altına alınabildiğini yeniden hatırlattı.

Dijitalleşme hızla yaygınlaşırken siber güvenlik de bilgi teknolojilerine yatırımda siber zorunlu hale geldi. Siber suçların her geçen arttığını belirten TÜSED Genel Sekreterliği, “Geçtiğimiz yüzyılın ikinci yarısından itibaren bilgisayarların gelişmesi ve internetin ortaya çıkması bilgi çağını başlatmış oldu. Ancak internetin sunduğu avantajlardan bireyler ve kurumlar, ekonomik güçleri oranında sınırsız bir şekilde yararlansa da bu yeni iletişim ağı, genel olarak iyiye kullanılabildiği gibi kötü amaçlı kullanımı yeni bir suç alanını, siber suçları oluşturdu. Bu sebeple siber suçlara karşı kişisel ve kurumsal verilerin günümüzde sigortayla koruma altına alınabildiğini tekrar hatırlatmak istiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Maddi kaybın yanında itibar kaybı da yaratıyor

Kötü niyetli kişilerin özellikle şirket bilgisayarlarına izinsiz şekilde girdiğini ve bu kişilerin yine izinsiz bir şekilde ulaştığı müşteri verilerini üçüncü kişilere satarak kazanç sağladığını aktaran TÜSED, “Hedefledikleri şirketin bilgisayar sistemlerine izinsiz giren kötü niyetli kişiler nedeniyle şirketler maddi kayıpla birlikte itibar kaybı da yaşıyor. Gerek kurumsal, gerek bireysel olsun, kişisel verilerin korunması böylece önem kazanıyor.” ifadelerini kullandı. 

Önemli kişisel veya kurumsal bilgilerin çalınması, çalınan verinin, çalan kişinin menfaatine veya şantaj aracı olarak kullanılması, bilişim teknolojisi kullanılarak sızılan bilgisayardaki bilgilerin değiştirilmesi, silinmesi ve yok edilmesi, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunan bir yazılımın kırılmış versiyonunun kullanılması, yasal olmayan yayınlar, bilişim yoluyla nitelikli dolandırıcılık ve siber zorbalığın sınıflandırılmış siber suçlar olduğunu açıklayan TÜSED Genel Sekreterliği tüm bunların sonucunda işletme işleyişinde aksaklıklar, veri kaybı, çalınan verinin kötü amaçlı üçüncü kişiler tarafından kullanımı, muhtemel müşteri kayıpları, kurum imajının kötüleşmesi ve itibar kaybı ve  ekonomik kayıpların belirtti.

Siber risk sigortalarına ilgi düşük

TÜSED, dünyadaki siber risk sigortası uygulamalarının Türkiye’ye oranla daha eski ve daha çeşitli olduğunu ifade ederek “Bunun sebebi, ülkemizdeki firmaların siber risk sigortasına ilgisinin çok düşük olması; siber riskler ve siber suçlara karşı bir bilincin kurum ve kuruluşlarda olgunlaşmaması şeklinde sıralanabilir. Kurumların bilinçlenmesi için, siber risk sigortası ile ilgili daha kapsamlı bilgilendirme ve tanıtıma ihtiyaç vardır.” dedi. 

Poliçe sahiplerinin siber suçlara karşı korunma ve önleme süreçlerine katılımlarının yani katkılarının artırılması gerektiğini dile getiren TÜSED, “Poliçe sahiplerinin bilinçlenmeleri ve katkılarının sağlanmasıyla, siber risklere karşı mücadele daha etkin olacaktır. Bu doğrultuda sigortalı kurum ve kuruluşlar, sigorta şirketinin ve onun çözüm ortaklarının önerilerini dinlemeli ve kendi önlemlerini almalıdır.” açıklamasını yaptı.

İstenmeyen olayların finansal etkileri azaltılıyor

Siber risk sigortası ile meydana gelen maddi zararı karşılanarak istenmeyen olayların finansal etkileri hafifletiliyor. Siber riskler karşısında şirketlerin ve kişilerin koruyucu ve önleyici tedbirleri önceden alabilmeleri avantajını sağlayan siber risk sigortası,  şirket İtibarının onarılması ile ilgili masrafların ve diğer masrafların karşılanmasına da imkân tanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER