Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu, 17-18-19 Kasım tarihleri arasında Kuşadası Pine Bay Hotel’de ‘Gücümüzün farkındayız, ortak hareket için hazırız’ sloganı ile ‘Hazırlık Çalıştayı’ düzenliyor.
Türkiye’nin dört bir yanındaki 38 il acente derneğini çatısı altına toplayan Türkiye’nin ve sektörün en büyük sivil toplum örgütü niteliğini de taşıyan TÜSAF, bir ilke daha imza atıyor. 7-18-19 Kasım tarihleri arasında Kuşadası’nda sektörün en büyük üç karar mekanizmasının yöneticilerini bir araya getiren bir Çalıştay gerçekleştiriyor.
Hazine‘yi temsilen Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, sigorta şirketlerini temsilen TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ve şirket Genel Müdür ve Yardımcıları, acenteleri temsilen ise TÜSAF Yönetim Kurulu ve Dernek Başkanları da bu Çalıştay’a katılacaklar.
TÜSAF’tan yapılan resmi açıklama şu şekilde:
“Gücümüzün farkındayız, ortak hareket için hazırız”
[quote font=”georgia” font_size=”13″ font_style=”italic” color=”#3d2e00″ bgcolor=”#f2f2f2″ bcolor=”#ba0000″]
Sektörümüz 2007 yılına kadar kanun hükmünde kararnamelerle, geçici çözümlerle yönetilmiş, 5684 sayılı kanunumuzun hayata geçirilmesiyle derli toplu bir hale gelmiştir. 2007 yılında 96 dolar olan kişi başı ortalama prim 2016 yılı itibariyle 173 dolar seviyesine çıkmıştır. Yıllar içerisindeki sektör büyüme oranlarına bakıldığında zorunlu sigortalardaki fiyat artışlarından kaynaklı büyümeler olduğu görülmekte diğer branşlarda arzu edilen büyüme yakalanamamıştır. 10 yıl içerisinde üretimini birkaç katına çıkarmış bir sektör güçlü sermaye yapısına sahip olmasına rağmen kanuni alt yapı eksikliklerinden kaynaklı sıkıntılar sebebiyle bugün önünü görmekte zorlanmaktadır.
Sigorta acenteleri sektörel sorunlardan en fazla etkilenen kesimdir. Dağıtım kanalları arasındaki haksız rekabet, her geçen gün daha da kötü bir hal almaktadır. Sözleşmeler, haksız fesihler, komisyon indirimleri, bankalar, brokerler, callcenter, dijital satış, giderlerin artması, poliçe düzenleyememe, acentelik alamama vs. tüm bunlara benzer onlarca sorunun doğurduğu belirsizlik binlerce acentenin gelecekle ilgili önlerini görememelerine ve yaşama alanlarının daralmasına sebep olmaktadır. 10 bin civarında acentenin 500 bin TL civarında üretim yaptığı resmi makamlarca ilan edildiği bir ortamda sektörün sağlık büyümesi düşünülemez. Sigortalısına dokunan, 7/24 hizmet veren, her konuda bilinç oluşturan tabiri caizse sektörün kahrını çeken sigorta acentelerinin yaşam alanı çeşitli sebeplerle daraltılmamalıdır. Aksine sektörün acenteye yatırım yapması, gelirlerini arttırıcı tedbirler alması, acentelerin kurumsal bir yapıya kavuşmasını sağlayacak çalışmaları yapması oldukça önemlidir.
Bugün büyük resme baktığımızda; sektörün tüm bileşenleri (şirket-acente-eksper-hazine) ve sigortalılar dahil hiç kir kesimin memnun olmadığı bir tablo görüyoruz. Bunun sebebini ise sektör bileşenleri arasındaki iletişimsizlik olarak tanımlamak mümkün. Samimiyetle ortak aklı bulmaya çalışmak tüm sorunları ortadan kaldıracak ve geleceğe güvenle bakan bir sektör oluşturacaktır.
TÜSAF kuruluş ilkeleri gereği bugüne kadar mesleki sorunların çözümü noktasında sürekli olarak mücadele içinde olmuş, ortak aklı ön planda tutmuş, olası sorunları ön görmüş ve gerekli tüm girişimleri yaparak sorunlar acente aleyhine gelişmeden neticeler almaya çalışmıştır. TÜSAF sektöre karşı olan sorumluluğu dolayısıyla tüm bileşenleri bir araya getirerek kronik sorunların tartışılacağı ve kalıcı çözümlerin üretileceği “Gücümüzün farkındayız” Ortak hareket için hazırız sloganıyla bir ön çalıştay yapma zorunluluğu hissetmiştir.
Güçlü insan kaynağımız ve samimiyetle sorunların çözümüne katkı verecek yöneticilerimizle gücümüzün farkına vararak sektörün ve acentelerin geleceğe güvenle bakabileceği bir ortam oluşturmak tüm bileşenlerin sorumluluğudur. Katılımınız bize güç verecektir.
Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu
Yönetim Kurulu
[/quote]
TÜSAF’ın açıklaması: http://www.tusaf.org.tr/images/tusafdan-haberler/calistay-onyazi.pdf
Çalıştay ana ve alt başlıkları: http://www.tusaf.org.tr/images/tusafdan-haberler/calistay-konulari.pdf