Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla temelleri atılan Anadolu Sigorta 100. yılını kutluyor… “Türkiye’nin sigorta okulu olma misyonunu üstlenmiş bir şirket olarak, köklerimize sıkı sıkıya bağlıyız, ancak gözümüz daima gelecekte” diyen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Anadolu Sigorta olarak, ikinci yüzyıla girerken müşteri odaklı yaklaşımla, kişiselleştirilmiş ürünler sunan ve teknolojiyi merkezine alan ‘Geleceğin Şirketi’ vizyonunu inşa ettiklerini açıkladı.
SİGORTAMEDYA-ÖZEL
Ulu Önder Atatürk’ün talimatı ile kurulan Türkiye sigorta sektörünün köklü şirketlerinden Anadolu Sigorta 100 yaşında. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ardından, İş Bankası’nın öncülüğünde kurulan, neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt şirket, 1 asırlık sürede hem hızlı büyümeye devam etti; hem de sigorta okulu olma misyonu ile çok sayıda sigortacının sektöre kazandırılmasında etkili oldu. Anadolu Sigorta’nın 100 yaşına ulaşması ile ilgili bir açıklama yapan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, “Türkiye’nin ‘sigorta okulu’ olma misyonunu üstlenmiş bir şirket olarak, köklerimize sıkı sıkıya bağlıyız, ancak gözümüz daima gelecekte” dedi.
İlk günkü kararlılık ile yolumuza devam ediyoruz
Tuğtan, şöyle devam etti: “Anadolu Sigorta’nın 100 yaşına ulaşması, hepimiz için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla temelleri atılan bu köklü kurum, bir asrı geride bırakırken, sadece sigortacılık sektöründe değil, ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişiminde de önemli bir rol oynamış olmanın haklı gururunu yaşıyor. Çağın gerekliliklerine uygun yenilikçi adımlar atarak bu büyük mirası geleceğe taşımak en büyük sorumluluğumuz. 100 yıl boyunca Anadolu Sigorta’ya güvenen tüm sigortalılarımıza, emek veren çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve tüm paydaşlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyorum. 100’üncü yılımızı kutlarken, ilk günkü kararlılıkla ve sorumluluk bilinciyle yolumuza devam edeceğiz.”
Türkiye’nin ve sektörün gelişiminde önemli rol oynadı
Aradan geçen 100 yılda Anadolu Sigorta’nın Türkiye’ye katkıları ve sektörel başarıları konusunda da görüşlerini paylaşan Tuğtan, Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yaşanan ve sigortacılığın önemini artıran büyük depremler ve yangınlara dikkat çekti. Anadolu Sigorta’nın bu süreçte etkin bir şekilde yer aldığını vurgulayan Tuğtan, şunları söyledi: “1924 Erzurum Depremi, sigortanın doğal afetler karşısında toplumsal güvence sağlamadaki rolünü gözler önüne sererken, Anadolu Sigorta, 1939 Erzincan, 1999 Gölcük, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremleri gibi yıkıcı felaketlerde tazminat ödemeleriyle yaraların sarılmasına katkıda bulundu. İnsan hayatı söz konusu olduğunda, hasar ödemelerinin miktarının konuşulması anlamsız kalıyor, ancak sadece şunu belirtmek isterim ki bu acı olayda da en yüksek hasarı, Anadolu Sigorta olarak biz ödedik. Yangınlar da sigortacılığın önemini gözler önüne seren olaylar arasında yer aldı. Anadolu Sigorta, 1929 Ankara Tahtakale, 1954 İstanbul Kapalıçarşı, 1975 Sultanhamam ve 1992 Ankara Çıkrıkçılar Yokuşu yangınları gibi ticaret merkezlerinde yaşanan büyük yangınlar sonrasında zarar gören işyerlerine hızlı tazminat ödemeleri yaparak ekonomik hayatın devamlılığını sağladı.”
Büyümenin sürdürülebilir olmasına katkı sağladık
Anadolu Sigorta’nın ülkenin kalkınma sürecinde büyük altyapı ve sanayi projelerinin sigortalanmasında da önemli roller üstlendiğini belirten Tuğtan, “1925 yılında demiryollarının sigortalanmasıyla başlayan bu süreç, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik Fabrikası, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yolları ve Atatürk Barajı gibi dev yatırımlara verilen teminatlarla devam etti. Bu sigortalar, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğine katkı sağladı. Anadolu Sigorta, 100 yıllık geçmişinde sadece bir sigorta şirketi olmanın ötesinde, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında, doğal afetlerin yaralarının sarılmasında ve sigortacılık sektörünün gelişmesinde öncü bir rol üstlendi. Ulaşılamayan bir noktanın kalmadığı geniş hizmet ağı ve sektöre kazandırdığı yeniliklerle Anadolu Sigorta, geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ediyor” diye konuştu. Anadolu Sigorta’nın sigorta sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük etmesi ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Tuğtan, “Şirketimiz 1956’da otomasyon çalışmalarına başladı, 1960’larda elektronik sistemlere geçiş yaptı. 1997’de acentelerini online ve gerçek zamanlı bilgi işlem sistemine bağlayarak dijitalleşme süreci hızlandırıldı. Günümüzde ise robotik süreçler ve yapay zeka gibi alanlarda yatırımlar devam ediyor” dedi.
Anadolu Sigorta hangi ilklere imza attı?
– 1930’larda tarım ve çiftçiler için sigorta teminatları sundu, uluslararası uzmanlar getirerek sektörel gelişimi destekledi.
– 1983 yılında, 17 ayrı teminattan oluşan ve Türkiye’nin ilk konut paket sigortası olan Mavi Sigorta’yı hayata geçirdi.
– 1984’te en kapsamlı hayat sigortası olan Geleceğin Sigortası’nı başlattı.
– 1986’da ilk elektronik cihaz sigortasını sundu.
– 1993’te Azerbaycan’da kurulan Günay Anadolu Sigorta ile yurtdışında şirket kuran ilk Türk sigorta kuruluşu oldu.
– 1996’da ilk hukuksal koruma sigorta poliçesini müşterilere sundu.
– 2006 yılında prim üretiminde 1 milyar TL’yi, 2007 yılında ise 1 milyar ABD Dolarını aşan ilk sigorta şirketi oldu.
– 2010’da kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak amacıyla “Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesini başlattı.
– 2021 yılında Türkiye’nin ilk ve tek yerinde Ar-Ge Merkezi’ne sahip sigorta şirketi unvanını aldı.
– 2022 yılında ülkenin orman varlığını korumak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte Ormanın Gözleri sosyal sorumluluk projesini başlattı.
Anadolu Sigorta 3 ayrı kitap hazırlıyor
Akademik Kitap: Sigortacılık, finans ve tarih öğrencilerinin de yararlanabileceği bir çalışma olmasını hedefledik. Dünyada sigortacılığın gelişiminden başlayarak, ülkemizde ekonomi ve sigorta sektörünün gelişimini de içeren Anadolu Sigorta’nın sektördeki yerini gösteren bir kitap olacak. Bu yılın yaz aylarında tamamlanması hedefleniyor.
Prestij Kitap: Ekonominin, sektörümüzün ve Şirketimizin bugünlere gelmesinde önemli kilometre taşlarını içerecek ve görsellerin daha fazla yer alacağı bir kitap olacak. Mayıs ayında hazır hale gelmesi yönünde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
100.Yıl Gazetesi: Nisan ayında planlanan Gala gösterisinde dağıtılacak gazete formatındaki bu kitap daha özet bir içeriğe sahip olacak.
2024 yılında 69,6 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik
Anadolu Sigorta’nın 2024 yılına ilişkin performansını da değerlendiren Tuğtan, “2024 yılında 69,6 milyar TL prim üretimi gerçekleştiren Anadolu Sigorta, geçen yılın aynı dönemine göre reel büyüme göstererek prim üretimini yüzde 57 oranında artırdı. Anadolu Sigorta’nın solo bilançodaki aktif toplamı 96,2 milyar TL’ye ulaşırken, yatırıma yönlendirilen portföy büyüklüğü ise yılbaşından bugüne yüzde 73’lük artışla 55,6 milyar TL oldu. Hasar prim oranında geçtiğimiz seneye göre 18 puan, bileşik rasyoda ise 14 puan iyileşme oldu ve şirketimiz bileşik rasyosunu 2024 sonu itibariyle 105 seviyesinde tutmayı başardı. 2024 yıl sonu konsolide finansallarda Anadolu Sigorta 11,5 milyar TL net kâr elde etti ve konsolide ortalama özkaynak karlılığı %60 olarak gerçekleşti” açıklamasını yaptı.
Bilgi teknolojileri ve iş birimleri çevik dönüşüm içerisinde “harmoni” ile çalışıyor
Anadolu Sigorta’nın ikinci yüzyılına girerken müşteri odaklı yaklaşımla, kişiselleştirilmiş ürünler sunan ve teknolojiyi merkezine alan ‘Geleceğin Şirketi’ vizyonunu inşa ettiklerini belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, şöyle devam etti: “Biz Anadolu Sigorta’da geleneği geleceğe dönüştürüyoruz. 100 yıllık tecrübemizi teknolojinin ileri imkanlarından faydalanarak geleceğe taşıyoruz. Uluslararası sigortacılık trendlerini takip ediyor, Türkiye’de bu trendleri belirleyen şirket olarak konumlanıyoruz. Öyle ki bilgi teknolojileri ve iş birimleri çevik dönüşüm içerisinde “harmoni” ile çalışıyor. Niye “harmoni” vurgusu yapıyoruz çünkü çevik dönüşümümüz adeta bir senfoni orkestrasının harmonisi yani uyumu içerisinde devam ediyor. Çevik takımlarla sigortalılarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt veriyoruz. Projelerimizi de ihtiyaçları en hızlı karşılayacak şekilde yönetiyoruz. Bu kapsamda hem platformlarımızı hem de süreçlerimizi gözden geçiriyoruz. Biliyorsunuz Anadolu Sigorta’nın mobil uygulama platformu Sigortam Cepte. Sigortam Cepte’yi en kullanıcı dostu arayüzlerle sürekli güncelliyor ve geliştiriyoruz. Yeni yüz yılımıza yakışacak şekilde kapsamlı bir güncelleme ile Sigortam Cepte’yi sigortalılarımıza en iyi şekilde sunmaya devam edeceğiz. Sigortacılığın geleceği kişiselleştirilmiş ürün ve fiyatlamalar ile şekilleniyor. Kişiselleştirilmiş ürün çalışmalarımız devam ederken fiyatlama konusunda da çalışmalarımızı yürüttük ve yapay zeka destekli kişiye özel fiyatlama projemizin ilk aşamasını tamamladık. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi bir süredir kullanıyor, ürünlerimizi dinamik fiyatlama modeliyle yönetiyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın odağında sigortalılarımız var. Odak sigortalı olunca bir CRM projesi konuşmamak mümkün değil. Yenilikçi ve teknoloji odaklı bakış açımızla bu yıl kapsamlı bir CRM projesi yürütmeye başladık. Sigortalılarımızı hem büyük veri öğrenmesi modelleriyle yakından tanıyor hem de onların ihtiyaçlarını karşılamaya ve sigortalılarımızla iletişimimizi kuvvetlendirmeye yönelik aksiyonlar almaya devam ediyoruz. Sigortalılarımızla birlikte iş ortaklarımızı da düşünüyoruz. “Hasar Sanal Asistan” ile sigortalılarımız ve iş ortaklarımızın Bireysel Şube ve Sigortam Cepte’de Chatbot üzerinden aradığı bilgilere ulaşmasını sağlayarak memnuniyetlerini artırmayı hedefliyoruz. Tüm projelerimiz ileri teknolojik gelişmeleri kapsayan, 2024 yılında kapsamlı bir şekilde yenilediğimiz Orta Vadeli Stratejik planımız ve hedeflerimize hizmet eden bir yapıda yürütülüyor. 2025’te de bu stratejilerimizi sürdürerek başarılı sonuçlara ulaşmaya devam edeceğiz.”
Uluslararası reasürans faaliyetlerimiz 2008’den bu yana ivme kazandı
Anadolu Sigorta’nın uluslararası reasürans faaliyetlerinden de bahseden Tuğtan, iş portföylerini çeşitlendirmek amacıyla uluslararası reasürans faaliyetlerine 30 yılı aşkın bir süredir yaptığını, 2008’den bu yana ise söz konusu faaliyetlerin ivme kazandığını açıkladı. “Uluslararası reasürans faaliyetlerimizin artması sonucunda, yabancı pazarlardaki tanınırlığımız arttı ve yeni sedanlar için potansiyel bir iş ortağı haline geldik” diyen Tuğtan, şöyle devam etti: “Uluslararası satış faaliyetlerimiz ülkemiz ekonomisine ve şirketimize döviz girişi yolu ile önemli katkı sağlıyor. Yurtdışından sağlanan prim üretimimizin, hizmet ihracatı kapsamında değerlendirilmesinden hareketle, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB)’ne, kurulduğu tarih olan 2018 yılından itibaren üyeyiz. HİB tarafından her yıl hizmet ihracatçısı firmaların ihracat tutarlarına göre ilk üçe girenlerin sıralaması belirleniyor ve kamuoyuna duyuruluyor. Şirketimizin ihracat üretimi “Finans, Sigorta ve Diğer Mali Hizmetler” kategorisinde değerlendirilmekte olup, üye olduğu tarihten itibaren üst üste altı yıldır ödüle layık görüldü. 2024 yılında da yaklaşık 70 milyon USD’lik ihracatımız ile kendi kategorimizde birincilik ödülünü aldık.”
Anadolu Sigorta Kütüphaneleri ve Ormanın Gözleri projeleri tam gaz devam ediyor
Anadolu Sigorta, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri ile de dikkat çekiyor. Şirket son dönemde hayata geçirdiği Ormanın Gözleri ve Anadolu Sigorta Kütüphaneleri ile önemli başarılara imza attı. 2022 yılında orman yangınlarını önlemenin yanı sıra bu konuda farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarını desteklemek amacıyla “Ormanın Gözleri” projesini başlattıklarını dile getiren Tuğtan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürüttüğümüz bu proje kapsamında, mevcut yangın gözetleme kulelerinin yenilenmesini ve insansız yangın gözetleme kulelerinin yaygınlaştırılmasını hedefledik. İlk aşamada Adana Balcalı’da mobil ve insansız teknolojilerle donatılmış ilk gözetleme kulesini tamamladık. 2023 yılında Çanakkale, Muğla, Adana ve Antalya’da dört yeni nesil yangın gözetleme kulesini daha hizmete sunduk. 2024’te ise İstanbul, İzmir, Bursa, Kahramanmaraş ve Mersin’de yeni kuleleri tamamladık. 2025 yılında ise İstanbul, Bilecik, Muğla, Kastamonu, Denizli ve İzmir’de yeni kuleler devreye almayı planlıyoruz. 2024 yılı itibarıyla; 420.000 hektarlık alanı gözetleyerek 10 yangın gözetleme kulesi ile bugüne kadar toplam 155 yangını erken tespit ettik. Kulelerimiz aynı zamanda baz istasyonu görevi üstlenerek, ormanlık alanlarda iletişim açısından ölü noktaları ortadan kaldırıyor. Başta orman yangınları olmak üzere birçok güvenlik tehdidi karşısında iletişim sağlanabilecek hale getiriyor. İnsansız yangın gözetleme kulelerimiz ile sadece yangın gözetlemesi yapılmıyor, yaban hayat da izleniyor ve önemli durumlar kayda alınıyor, gerekli yerlerde müdahale yapılıyor. Kaçak avcılık gibi yasa dışı faaliyetlerin de önüne geçiliyor. 2023 yılında birinci bölümü, 2024 yılında ise ikinci ve üçüncü bölümleri çekilen “Ormanın Gözleri” belgeselimiz izleyicilerle buluşmaya devam ediyor. Sürdürülebilir çevre bilinciyle teknoloji destekli çözümleri hayata geçirmeye ve orman yangınlarına karşı mücadelede aktif rol üstlenmeye, iklim krizi ile birlikte ülkemizi tehdit eden yangınlara karşı erken müdahaleye dikkat çekmeye devam edeceğiz.” Gurur duydukları bir başka KSS projelerinin ise ‘Anadolu Sigorta Kütüphaneleri’ olduğunu kaydeden Tuğtan, 2023’te Beykoz ilçesindeki 5 okulda kütüphane kurarak başlattıkları projeyle 2024’te Ümraniye’de 12, 2025’te ise Üsküdar’da 5 okulda kütüphane kurduklarını kaydetti. Tuğtan, şu açıklamayı yaptı: “Ayrıca kapsayıcılık yaklaşımıyla, Urfa Haliliye’de Görme Engelliler Okulu’nda bu öğrencilere özel kurduğumuz kütüphaneyle toplam 23 okula ulaştık. Proje kapsamında 2023, 2024, 2025 yılları arasında toplamda 14.677 öğrenciye ulaştık. 2023 yılında 7.357, 2024 yılında 14.419, 2025 yılı Şubat ayı itibariyle 7.138 adet olmak üzere toplamda 28.914 adet kitabı okullarımıza kazandırdık. Ek olarak Tohum Otizm Vakfı ile de iş birliği yaptık. Vakfın gerçekleştirdiği “Her Sınıf Bir Tohum” projesi kapsamında Ümraniye’deki Çakmak Şehit Mahmut Coşkunsu Ortaokulu’ndaki özel eğitim sınıfına bilgisayar, tablet, otizmli bireylere özel geliştirilmiş alternatif iletişim cihazı Talkido (Otizmli bireyin tepkilerini ve kararlarını ifade edebilmesini ve seçimler yapabilmesini sağlayan yerli bir cihazdır) gibi eğitim materyalleri sağlıyoruz. Aynı zamanda öğretmenlere ve velilere yönelik eğitimlere de destek oluyoruz. Yoğunlaştığımız diğer bir alan ise sağlıklı yaşam ve sürdürülebilirlik bilincini yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğümüz sponsorluk faaliyetlerimiz. Sağlıklı yaşam bilincini gündelik hayat rutinine yerleştirmek için Winter Run İstanbul ve Ephesus Ultra Maratonu gibi mücadelelerde sporcuları destekledik. Uludağ Premium Ultra Trail’in ana sponsoru olduk ve Salomon Cappadocia Ultra Trail’de co-sponsorlar arasında yer aldık. Marmaris Ultra’nın isim sponsoru olurken bu maratonda sürdürülebilirlik konusuna da dikkat çektik. Şirketimizin Platin Sponsor olarak 7 yıldır desteklediği Maximiles Black The Bodrum Cup da Anadolu Sigorta’nın mavi ekonomi ve sürdürülebilirlik konusundaki hedefleriyle tam uyum içinde ilerliyor.”
Sosyal refahı ve finansal korumayı yükseltmeyi amaçlıyoruz
Anadolu Sigorta’nın kapsayıcılık misyonu doğrultusunda toplumun her kesimine hizmet edebilecek çok çeşitli ürünler geliştirerek sosyal refahı ve finansal korumayı yükseltmeyi amaçladığını açıklayan Tuğtan, “Şirketimiz, görme engelliler için yapay zekâyı ve sesi bir araya getiren teknolojiler üreten BlindLook ile geçtiğimiz yıllarda çok kıymetli bir işbirliğine imza attı. Bu iş birliği sayesinde web sitemizde sesli yönlendirmeler ile yalnızca görsel odaklı iletişimin getirdiği engellemeleri ortadan kaldırarak tüm işlemleri herkes için erişilebilir duruma getirdik. Ayrıca web sitemize herkesin erişebilmesi için Engelsiz Çeviri ile de iş birliğine başladık. Ürünlerimizin bilgilendirme dokümanlarına seslendirme ve yapay zeka destekli işaret dili ekleyerek müşterilerimize engelsiz ve eşit hizmet sunuyoruz. Anadolu Sigorta bünyesinde toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarını yürütmek üzere, hiyerarşiden uzak ve cinsiyet dengeli bir Eşitlik Komitesi kurduk ve #DahaEşit isimli Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı başlattık. Çalışanlarının yarısından fazlası kadınlardan oluşan bir şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için çok sayıda uygulama ve projeyi hayata geçirdik. Yönetimsel açıdan da Eşitlik Komitesi çatısı altında, şirketimizin bu alandaki çalışma konularını belirliyor ve buna uygun olarak yol haritamızı çiziyoruz. Eşitlik konusundaki taahhütlerimizi gösteren bir Eşitlik Politikamız bulunuyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramları, eşitsizliğin etkileri gibi konularda farkındalığı sağlamak üzere tüm çalışanlarımızın katıldığı toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri düzenledik. İşe yeni başlayan arkadaşlarımızın oryantasyon eğitimlerinde de bu eğitim yer alıyor. Bu konuyu insan kaynakları süreçlerine de entegre ediyoruz. Kadın yöneticilerimizin kariyerlerini desteklemeye yönelik “Kadın Liderler” programımız devam ediyor. Doğum izinlerini, evlat edinenlerin ve koruyucu aile görevi üstlenenlerin izinlerini de genişlettik. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da birlikte çalışmalar yürütüyoruz. 2021 yılında Birleşmiş Miletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalamıştık. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından gerçekleştirilen Sözden Eyleme WEPs Programı’na katılan 10 şirketten biri olduk. Bu program kapsamındaki aksiyonlarımız bu yıl da devam ediyor. Öte yandan, yönetim kurullarında ve üst yönetimde kadın oranını artırmayı amaçlayan %30 Kulübü’nün imzacısıyız. Mevcut durumda, Yönetim Kurulumuzdaki üyelerin %66’sı kadın. Bu oran, şirketimizin toplumsal cinsiyet eşitliğine verdiği önemin en açık göstergelerinden biri. Tüm çalışanlarımız arasındaki kadın oranı ise %52” açıklamasını yaptı.