22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Otomatik katılımda 115 şirketin tercihi AvivaSA oldu

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca, yeni yılın ilk günü başlayan otomatik katılım sisteminde ilk kademe kapsamına giren 450 şirketin 115’inin AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ı tercih ettiğini söyledi.

SEVAL ÖZKAP / SİGORTAMEDYA

AvivaSA Emeklilik ve Hayat, Türkiye’nin yeni enerji kaynağı olan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım uygulaması, 2016-2017 yılı değerlendirme ve hedeflerini düzenlediği bir toplantıyla açıkladı. Sabancı Holding binasında gerçekleşen toplantıda, Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer ve AvivaSA Emeklilik’in yeni CEO’su Fırat Kuruca açıklamalarda bulundu. Fırat Kuruca, otomatik katılımın başladığı 16 gün içerisinde 115 şirket ile anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Açılış konuşmasını yapan Haluk Dinçer, otomatik katılım uygulamasının önemli bir kilometre taşı olduğunu belirterek, “Ülkemizde ciddi bir tasarruf açığı bulunuyor. Bu cari açığa da neden oluyor. Ayrıca cari açığın finansmanında kırılganlık yaratırken, ülkemizdeki yatırımların finansmanın zorluğunu yaratıyor.  Dolayısıyla ekonomik büyüme istenilen seviyelerde gerçekleşemeyebiliyor. Bu da tasarrufun önemini gösteriyor” dedi.

“Daha hızlı büyüme için tasarruf gerekli”

haluk dincer top 1

Tasarrufların milli gelire oranının önemli bir kriter olduğunu vurgulayan Dinçer, ülkemizde önceki yıllarda yüzde 14 olarak açıklanan tasarruf oranının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan son raporda yüzde 25 seviyesinde revize edildiğini ifade etti. Dinçer, “Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslarsak bu düşük bir oran. Tasarruf oranı Çin’de yüzde 49, Hindistan’da yüzde 32, Güney Kore’de yüzde 36, Endonezya’da yüzde 32 seviyelerinde. Ülke olarak gidecek daha çok yolumuz var. Daha hızlı büyümek için tasarruf gerekli. Otomatik katılım uygulamasının sektöre getireceği büyüme ve yenilikler sayesinde, çok daha canlı bir 2017 geçireceğimize inanıyorum” dedi.

“Fon büyüklüğü milli gelirin %2.4’ünü oluşturuyor”

Dinçer, BES’in başladığı günden bugüne katılımcı sayısında 6.6 milyona ulaştığını belirtirken, son beş yılda bireysel emeklilik toplam fon büyüklüğünün, yıllık ortalama yüzde 34’lük büyümeyle, 2016 sonunda 60,8 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti. Toplam fon büyüklüğünün gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 2,4’ünü oluşturduğuna dikkat çeken Dinçer, GSYİH’ye oranla fon büyüklüğüne göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde 32’nci sırada yer alıyor. Bu oran İspanya’da 9,6, İtalya’da yüzde 6,9 ve otomatik katılımın yaygın olduğu İngiltere’de ise yüzde 97 mertebesinde. Türkiye BES’te biriktirmiyor ama başka alanlarda biriktiriyor olabilir. Bakıldığında ülkemizde bireylerin mevduat toplamı 750 milyar lira mertebesinde bulunuyor. Çeşitli araştırmalara göre, 750 milyar lira da altın tasarrufu tahmini var” dedi.

“2023 hedefinin 80 milyar TL’sine talibiz”

firat kuruca haluk dincer

AvivaSA’nın BES’in lideri olduğunu kaydeden Dinçer, 2016 sonu itibarıyla 11,8 milyar liralık bir fon yönettiklerini ve yüzde 19,4 pazar payına sahip olduklarını söyledi. Halka açık bir şirket olduklarına dikkat çeken Dinçer, 2014 yılının Kasım ayında şirketin yüzde 20’sinin halka arz edildiğini ve o günden bugüne kadar yapılan en büyük halka arz işlemi olduğunu ifade etti. Dinçer, “O zamanki borsa endeksi ile bugün aşağı yukarı aynı. Yani o gün endekse bin lira yatıranların hala bin lirası var, o gün bin lira AvivaSA’ya yatıranların ise bin 425 lirası var” şeklinde konuştu.

BES’in büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Dinçer, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’te yıllık ortalama yüzde 30 büyüme ile bugün 60.8 milyar TL olan fon büyüklüğünün 400 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Sektör tahminlerini paylaşıyoruz ve AvivaSA olarak bu büyüklüğün beşte biri olan 80 milyar TL’sine talibiz” ifadelerini kullandı.

“Otomatik katılım BES’te ikinci reform”

Şirketini yeni CEO’su Fırat Kuruca ise sözlerine oldukça hareketli bir dönemde göreve başladığını belirterek başladı. Otomatik katılımın sektörün yeni enerji kaynağı olduğunu ifade eden Kuruca, uygulama ile uzun vadede ülke tasarrufunun yükselişe geçeceğini belirtti.

Kuruca, BES ve otomatik katılımın önemini şu başlıklar altında açıkladı: “Ciddi bir tasarruf açığımız var. Tasarruf açığı, hızlı gelişen bir ülke için kaynak eksiği yaratıyor. Yeteri kadar tasarruf etmediğimizden yurtdışı kaynaklara muhtaç kalıyoruz. BES, sermaye piyasalarının gelişiminde de önemli bir rol oynuyor. Türkiye’de sermaye piyasaları gelişmiş ülkelere göre sığ sayılabilir hala. En önemli konu ise emeklilik dönemi tasarruf açıklarını kapatmadaki rolü.”

2013 yılında devreye giren BES’e devlet katkısının önemli bir reform olduğunu açıklayan Kuruca, otomatik katılımın ise ikinci bir reform olduğunu belirtti. Kuruca, “Otomatik katılımın hayata geçmesi ile birlikte, sisteme kademeli olarak 14 milyon kişinin katılması bekleniyor. 2017 yılında, öncelikli olarak kamu dahil 6,5 milyon kişi sisteme katılmış olacak. Bu düzenlemeyle, 10 yıllık dönemde 90 milyar TL’lik tasarruf oluşturulması öngörülüyor” dedi. BES’te otomatik katılım ile 10 yıllık dönemde 90 milyar lira tasarruf sağlanmasının öngörüldüğünü ifade eden Kuruca, 90 milyar TL’lik büyüklüğün aşılacağına inandığını da sözlerine ekledi.

“115 dev şirketle anlaşmaya vardık”

firat kuruca top 1
Kurumsal pazarda son 10 yılın en büyük şirketlerinden biri olduklarını ifade eden Kuruca, Türkiye’nin belli başlı büyük kurumlarıyla çalıştıklarını ve otomatik katılıma bu anlamda hazır olarak beklediklerini söyledi. Bu yeni uygulama ile geniş kitlelere hitap edecekleri için hazırlıklarına ivme kazandırdıklarını belirten Kuruca, “Otomatik katılıma özel oluşturduğumuz uzman saha ekiplerimiz, var olan çoklu dağıtım kanallarımız, hızlı ve kolay İK çözümleri sunan online platformumuzla kendimizi iyi konumlandırdık” şeklinde konuştu.

Otomatik katılıma ilk etapta bin ve üzeri çalışana sahip şirketlerin katıldığını ifade eden Kuruca, bu kapsama giren yaklaşık 450 şirketin olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Kuruca, “16 gün içerisinde 115 şirket ile anlaşma noktasına vardık. Bunların içerisinde dev şirketler var” dedi. Kuruca, kademeli geçiş kapsamında tüm potansiyel firmalara ulaşıp onları bilgilendirmeye devam ettiklerini sözlerine ekledi. Kuruca, basın mensupları tarafından sorulması üzerine, otomatik katılım kapsamında anlaşmaya gidilen 115 şirketten sadece 15 tanesinin Sabancı Holding’e ait olduğu da açıkladı.

“BES’te %19.4 pazar payı ile lideriz”

Kuruca, AvivaSA’nın 2016 yılı performansı ile ilgili de bilgi verdi.  Sektörün en büyüğü olduklarını belirten Kuruca, geçen yıl 2015’e nazaran, fon büyüklüğünde yüzde 28 ve katılımcı sayısında yüzde 6 büyüme yakaladıklarını kaydetti. Kuruca, “Devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 11,8 milyar TL ve katılımcı sayısında yaklaşık 900 bin kişi seviyelerine ulaştık. Toplam 18 şirketin faaliyet gösterdiği bireysel emeklilik sektöründe, fon büyüklüğünde yüzde 19,4 pazar payıyla liderliğimizi sürdürüyoruz. Aralık sonu itibarıyla toplam müşteri sayımız 2 milyonu aştı. Piyasa değerimiz ise 2014 yılında gerçekleşen halka arzımızdan bu yana yüzde 38 artarak 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. 2016 yılında ise hisse senedi fiyat artışımız yüzde 16 oldu” dedi.

İngiltere ve Polonya nasıl başarılı oldu?

Daha önce açıkladıkları Emeklilik Dönemi Tasarruf Açığı Araştırması’na göre ülkemizde her yıl kişi başı 3 bin 200 Euro, toplamda ise 125.2 Euro ek tasarruf yapılması gerektiğinin altını çizen Kuruca, “Bu rakam, GSYİH’nin yüzde 19’una denk geliyor. 125,2 milyar Euro ile ülkemiz, emeklilik tasarruf açığında 5’inci sırada ama GSYİH ile kıyaslandığında açığı en fazla olan ülke. 2010 yılında yapılan aynı araştırmada ise, ülke olarak yapmamız gereken yıllık ek tasarruf 91 milyar Euro; kişi başına düşen tasarruf açığı ise 2 bin 400 Euro çıkmıştı. Aslında tasarruf açığı denen olgu, daha yalın bir ifadeyle, Türk insanının bugünkü hayat standardını emeklilik döneminde de devam ettirebilmesi için yapması gereken birikim anlamına geliyor ve 20 yaşında bir Türk gencinin, hayalindeki emeklilik için, ayda 83 Euro tasarrufta bulunması yetiyor” dedi.

Yaptıkları araştırmada, emeklilik dönemi tasarruf açığının Avrupa kıtası genelinde toplam 2 trilyon Euro’ya dayandığını belirten Kuruca, İngiltere ve Polonya örneklerinde otomatik katılım ile açığın düşüşe geçtiğine dikkat çekti. Kuruca, bu iki ülkenin bunu nasıl başardığını ise şu maddelerle açıkladı:

  • Kamu emeklilik maaşlarında artış
  • Emeklilik yaşının yükseltilerek emekli olan insan sayısının azaltılması
  • Bireysel Emeklilik Sistemi’nde tasarruf yapan insan sayısındaki artış (otomatik katılım en önemli etken).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER