23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Türkiye’deki iflas oranı 2018’de yüzde 4 düşecek

Küresel olarak iflaslarda 2017 yılında yüzde 1’lik artış gerçekleşti. Küresel iflaslarda bu yıl içinse yüzde 1 oranında düşüş bekleniyor. Türkiye’deki iflaslarda ise 2018 yılında yüzde 4’lük bir düşüş olacağı tahmin ediliyor.

Dünyanın önde gelen alacak sigortası şirketi Euler Hermes’in dünya çapında 43 ülkeyi kapsayan Küresel İflas Endeksi açıklandı. Buna göre, Asya’nın yanı sıra Rusya ve Brezilya gibi gelişen pazarlardaki iflaslardaki iyileşme eğilimi 2017 yılında yüzde 1’lik artış ile sekteye uğradı. Ancak bu yıl küresel iflas oranlarında yüzde 1’lik düşüş bekleniyor. Bu yıl iflas oranlarında en fazla artış Çin, İngiltere, Fas, Romanya ve Polonya’da beklenirken, Türkiye’deki iflas oranlarında ise yüzde 4 düşüş olacağı tahmin ediliyor. Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “2017 yılında özellikle Rusya, Polonya ve Romanya’da KDV sorunlarına bağlı olarak şirketlerin karşılaştığı zorluklar sebebiyle iflaslarda artış yaşansa da Türkiye KGF ve piyasayı canlandırıcı teşvik mekanizmaları sayesinde korundu. Türkiye için 2018 yılında yüzde 4 oranında düşüş bekliyoruz” dedi.

Çin, yılın en şiddetli iflas artışına tanık olacak!

2017 yılında iflasların yüzde 35 oranında ciddi artış sergilediği Çin’de 2018 yılında da (üst üste beşinci kez) yüzde 10’luk artış bekleniyor. Ülke, aynı zamanda dünya çapında iflas sayısındaki artışın en yüksek olduğu yer olacak. Öte yandan Çin’in büyüme hızındaki yavaşlama sebebiyle tüm Asya Bölgesi’ndeki iflaslarda da artış bekleniyor.

Brexit’in ilk etkileri İngiltere’de!

1471506822_LUDOVIC_SUBRAN
Euler Hermes Baş Ekonomist’i Ludovic Subran

Brexit’le ilgili belirsizlikler nedeniyle ithalatçılar ve tüketiciler, artan girdi maliyetleri ve daha güçsüz yerel para biriminden etkileniyor. 2018 yılı için İngiltere’deki iflaslarda yüzde 8 oranında artış tahmin ediliyor. İngiltere, ekonomik toparlanma ve destekleyici para politikası koşulları sayesinde iflaslarda düşüş ya da stabilizasyon yaşanan Batı Avrupa’daki ülkelerin dışında kalıyor. Büyüme ve ticaret yükselişe geçse de her geçen gün daha fazla sektör büyük çaplı iflaslara maruz kalıyor. Hizmet, perakende, tarımsal gıda ve inşaat sektörü başta olmak üzere büyük çaplı iflaslar 2017 yılında yüzde 21 oranında artış gösterdi.

Euler Hermes Baş Ekonomist’i Ludovic Subran ise Küresel İflas Endeksi’yle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Sonuç itibariyle iflaslar 7 yıllık düşüşün ardından dünya çapında stabil hale geliyor. Bu durum, ekonomik toparlanmayla birlikte kredi risklerinin de geri döneceğini tasdikliyor. 2018’de Asya, Latin Amerika, Doğu Avrupa ve İngiltere yakından takip edilmeli. Bununla birlikte zarar görmemek adına hizmet ve perakende sektörlerindeki bozulmalarla aynı hızda artan büyük çaplı iflasları da hesaba katmak gerekiyor. Domino etkisine dikkat edilmeli.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER