15 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Türkiye'de 6 milyon 350 bin konutun sigortası var

SelametYaziciDASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye’de 52 şehrin birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunduğunu ve şu anda 6 milyon 350 bin konutun deprem sigortası olduğunu kaydetti.

Deprem bilincinin arttırılması için düzenlenen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Anadolu Buluşmaları, Balıkesir’den başladı. Salih Tozan Kültür Merkezi’ndeki toplantıya Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Yönetim Kurulu Başkanı Yazıcı, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahir Alkan, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, DASK yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Afetlerin dünyanın her tarafında görüldüğünü ifade eden DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Aslında afeti biz yapıyoruz. Doğa olayını, afet diye nitelendiriyoruz. Afete, ancak can ve mal kaybına neden olduğu zaman afet diyoruz. Dünyanın her tarafında afetlerin sayısı ve hasar potansiyeli artıyor. Afete maruz kalan yerlerde çok bariz bir yapılaşma oluyor. Gelişmiş ülkelerde yaşanan afetlerde daha az can kaybı oluyor. Ayrıca ekonomik kayıpların büyük bir kısmı sigortayla telafi ediliyor. Geçen yıl 190 milyar dolar afetler nedeniyle kayıp meydana gelmiş. 10 yıllık ortalamada, 140 milyar dolar her sene dünyada afet kaybı meydana gelmiş. Bunun yüzde 32’si sigortayla karşılanmış. Üç yıl önce Yeni Zelanda’da meydana gelen depremde, 20 milyar dolarlık ekonomik bir kayıp oldu. Bunun yüzde 80’ini sigorta mekanizması telafi etti” ifadelerini kullandı.

dask

Türkiye’de toplam 52 şehrin birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde olduğuna dikkat çeken Selamet Yazıcı, zorunlu deprem sigortası uygulamasının 2000 yılında başladığını hatırlatarak, “Toplumun yüzde 90’ı, zorunlu deprem sigortasını biliyor. DASK’ın şu anda bir depremde, tamamen bütçeden bağımsız 12 milyar lira ödeme kapasitesi var. Bu dünyaya model olmuş bir sistem.” dedi. Balıkesir’in sigortalılık oranlarını da değerlendirerek, “Hafta sonu Gökçeada açıklarında meydana gelen depremle ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu yeniden hatırladık. AFAD verilerine göre 6,5 büyüklüğündeki deprem, geniş bir bölgede hissedildi. Depremin önemli bir hasara ve can kaybına neden olmaması en büyük tesellimiz. Balıkesir’de zorunlu deprem sigortalılık oranının yüzde 38,4. Bu oran, ülke ortalaması olan yüzde 36’nın biraz üzerinde ancak birinci derecede deprem bölgesinde yer alan ve Gökçeada’daki depremden bile etkilenen Balıkesir için bu yeterli değil” diye konuştu.

Deprem için tedbir almak zorundayız”

Hafta sonu Balıkesir’in de çok ciddi şekilde deprem gerçeğini yaşadığını vurgulayan Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, deprem gerçeğinin Anadolu’da yaşamın bir parçası olduğunu belirterek, bununla yaşamayı öğrenmek ve bu doğrultuda tedbir almak zorunda olduklarını bildirdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ise Anadolu Buluşmaları’nı Balıkesir’den başlattığı için DASK’a teşekkür etti. Geçen cumartesi günü yaşanan depremin ardından toplantının öneminin arttığına dikkat çekerek, “Balıkesir, birinci dereceden deprem bölgesi. Zorunlu deprem sigortasını gönüllü yaptırmamız lazım. Sonradan pişman olmayalım. Balıkesirlileri duyarlı olmaya davet ediyorum. Bunları yaptırmak, vatandaşlarımızın kendi menfaatlerine” diye konuştu.

haberimport.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER