22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

 Türkiye Sigorta, 2023 performansı ile “üçlük” attı 

Türkiye Sigorta, “Basketbol” temalı, finansal ve finansal olmayan performansını değerlendirdiği ilk “Entegre Faaliyet Raporu”nu yayınladı. 2023 yılında tüm branşlarda önemli büyüme rakamlarına imza atan Türkiye Sigorta’nın, Entegre Faaliyet Raporu’nda sürdürülebilirlik konusundaki performansı da dikkat çekiyor. 

Türkiye Sigorta, “Entegre düşünce yaklaşımı ve sürdürülebilir sigortacılık stratejisi” kapsamında yürüttüğü faaliyetlerin hem finansal sonuçlarını hem de oluşturduğu ekonomik, çevresel, toplumsal ve kurumsal değerleri kapsamlı bir şekilde ölçmek amacıyla ilk entegre faaliyet raporunu yayınladı. Daha önce finansal performansını yıllık faaliyet raporlarıyla; sürdürülebilirlik performansını ise iki yıldır yayımladığı sürdürülebilirlik raporları vasıtasıyla kamuyla paylaşan Türkiye Sigorta, ilk entegre raporunda finansal ve finansal olmayan performansını değerlendirdi. Uzun vadeli stratejilerle şirket için değer oluşturma modeline girdi sağlayan tüm çalışmaları ve performans verilerine dayalı çıktıları fırsat ve riskleriyle birlikte analiz eden rapor, bugüne kadar yıllık faaliyet ve sürdürülebilirlik raporlarında sunulan değerlendirmeleri bütüncül bir yaklaşımla ele alarak bir arada sunuyor. Türkiye’deki 3 bin 640 acente, 4 bin 784 banka şubesi, 123 broker, 14 acente ve 11 bankasürans bölge müdürlüğü ile faaliyetlerini sürdüren Türkiye Sigorta’nın hazırladığı rapor; Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi’nin (International Integrated Reporting CouncilIIRC) Raporlama Çerçevesi, Borsa İstanbul’un Entegre Raporlama Rehberi ve Global Integrated Reporting Initiative (GRI) Standartlarına uygun olarak hazırlandı.

Mücadele gücümüzü yüksek tutuyoruz

Raporda “Hayatın getirdiği riskler karşısında mücadele gücümüzü yüksek tutuyoruz” vurgusu yapan Türkiye Sigorta, “25 bölge müdürlüğü, 3.600’den fazla acente, 5.000’e yakın banka şubesi, 1.500’den fazla uzman kadro ve güçlü teknolojik altyapı ile sahaya iyi yayılıyor, Türk sigorta sektörünün lideri olmaya devam ediyoruz” diyor. Müşterilerin ihtiyacına yönelik özel ürünleri; uygun teknoloji, dağıtım kanalı ve fiyatla sunduğunu kaydeden Türkiye Sigorta, kolay ulaşılabilir sigortacılık anlayışıyla müşteri tabanını genişlettiklerini açıklıyor. 

Sağlık branşında prim üretimi %221 arttı

%136 Prim üretiminde yıllık artış

%221 Sağlık branşında yıllık büyüme

%207 Yangın ve doğal afetler branşındaki büyüme 

%255 Kasko prim üretimindeki artış

%221 Sağlık branşındaki prim üretimi artışı

% 328 Tamamlayıcı sağlık sigortalarındaki büyüme 

% 140 Öz kaynak artışı

% 174 Aktif büyüklük artışı

%13,9 Sigortacılık pazar payı 

79 Ton kağıt geri dönüştürüldü 

415 Ton CO2e KazanımYenilenebilir Enerji Kaynakları Kullanımı ile Önlenen Karbon Salımı

27 Saat Çalışan başına eğitim saati

79 Ton Geri dönüştürülen kâğıt miktarı

2,12 CO2e Ton Çalışan başına karbon emisyonu

% 7 Enerji Tüketiminde Yenilenebilir Kaynak Oranı

5,6 milyar TL afet kaynaklı hasar ödemesi yapıldı 

77,3 milyar TL Aktif büyüklük 

174 milyon TL Sürdürülebilir sigortacılık prim üretimi

59,5 milyar TL Prim üretimi

5,6 milyar TL Afet kaynaklı hasar ödemesi

63 trilyon TL Müşterilere sağlanan teminat tutarı

23,2 milyar TL Hasar ödemesi 

6,2 milyar TL Net kar 

7,9 milyar TL Teknik kar 

75 milyon TL Bağış ve yardımlar

196 milyar TL Yenilenebilir Enerji Projelerine Sigorta Desteği Teminat Tutarı 

11,8 Milyar TL Tarım sigortası prim üretimi

6,9 Milyon Sigortalı sayısı

4 Milyon Mobil uygulama indirme sayısı

Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Murat Uluğ

Ülke ekonomisi için değer üretmeye devam edeceğiz

Türkiye Sigorta olarak bugüne kadar sadece bireysel ürünlerle kişilerin risklerini değil, Türkiye’nin dev ve stratejik projelerini de güvence altına aldıklarını açıklayan Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Murat Uluğ’un rapordaki değerlendirmeleri şöyle: “Türkiye Sigorta olarak sürdürülebilir ekonomik büyümenin en önemli parçası olan makro ekonomik istikrarın tesis edilmesinin tüm iş dünyasının ortak sorumluluğu olduğu görüşündeyiz. Türkiye’nin lider sigorta şirketi olarak bu süreçte üzerimize düşen görevin bilinciyle vatandaşlarımıza ve işletmelerimize güvence sağlayarak, ülke ekonomisi için değer üretmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar sadece bireysel ürünlerle kişilerin risklerini değil, ülkemizin en büyük enerji santralleri, savunma sanayii kurumları, Türksat uyduları, 1915 Çanakkale Köprüsü, havalimanları ve THY uçak filosu, TPAO sondaj gemileri de dâhil olmak üzere Türkiye’nin dev ve stratejik projelerini güvencemiz altına aldık. Önümüzdeki dönemde de enerji, iletişim ve ulaşım gibi stratejik sektörlerin gelişimi için desteğimizi sürdüreceğiz. Dünyada risk ortamı hızlıca değişiyor ve daha zorlu koşulları beraberinde getiriyor. Bu nedenle sigortalılık oranlarının yükseltilmesi bireyler, kurumlar ve ülkeler açısından büyük önem taşıyor. İklim krizi, doğal afetler, gıda ve enerji güvenliği, siber güvenlik, tedarik zincirindeki bozulmalar 2023 yılında yüksek ekonomik ve toplumsal zarara yol açtı ve yıkıcı etkileri giderek artıyor. Bu riskler içinde ilk sırada yer alan iklim değişikliğinin yol açtığı hava olayları ve doğal afetlerin sıklığı ve şiddetinin giderek artması, iklim kriziyle mücadelenin maliyetini her geçen gün daha da yükseltiyor.”

Sektör başarılı bir performans gösterdi

Uluğ, 2023 yılının zorlu makro ekonomik şartlarına, jeopolitik gerilimlerin oluşturduğu belirsizliğe ve deprem felaketinin yol açtığı yüksek hasar maliyetlerine rağmen Türkiye’de sigorta sektörünün güçlü sermaye yapısı, uzmanlığı ve dinamizmi ile verdiği tüm teminatları kısa sürede ödeyerek büyük bir başarı gösterdiğini söyledi. 

“Sigorta sektörü, halkımızın ve işletmelerimizin yanında yer alarak 2023 yılı üçüncü çeyrek dönem sonu itibarıyla toplam 137,8 milyar TL tutarında hasar ödemesi gerçekleştirdi” diyen Uluğ, şöyle devam etti: “Türkiye Sigorta Birliği’nin derlediği verilere göre 2023 yıl sonu itibarıyla sektörümüzün toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artış ile 486 milyar TL, hayat dışı branşın toplam üretimdeki payı ise yüzde 88 olarak gerçekleşmiştir. Hayat dışı prim üretimi aynı dönemde yüzde 110 artarak 429 milyar TL’ye ulaşmış olup kara araçları sorumluluk, kasko, hastalık/sağlık ve yangın ve doğal afet toplam üretime en yüksek katkıyı sunan branşlar olmuştur. Bankacılık sektöründen sonra ülkemizde finansal sistemin en önemli aktörü olan sigorta sektörü 2023 yılı üçüncü çeyrek dönem sonu itibarıyla toplam 1 trilyon 238 milyar TL aktif büyüklüğe ulaştı.”

Gelecek nesillere yaşanılır bir dünya bırakmak vizyonuyla şekillendirdikleri sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında Türkiye Sigorta olarak, ‘Gelecek için Pozitif Etki’ anlayışıyla faaliyetlerini yürüttüğünü kaydeden Uluğ, “Sürdürülebilirlik hedeflerimize kararlı adımlarla ilerliyoruz. 2023 yılında sürdürülebilirlik yol haritası kapsamında orta vadeli hedefimizi altı sermayeli iş modeline dönüşüm ile tüm faaliyet zincirinde entegre değer yaratma olarak belirledik. Ülkemizin hedefleri ile uyumlu olarak 2053 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulunduk. Dahası, sürdürülebilirlik alanlarında ortak kurum kültürünün benimsenmesine yönelik politikalar oluşturmaya, Türkiye Sigorta ailesinin her ferdinin bu konudaki farkındalığını artıracak projeler geliştirmeye ve eğitimler düzenlemeye devam ediyoruz” açıklamasını yapıyor. 

Başarılı operasyonel ve finansal sonuçlar elde ettik

Yıl sonu itibarıyla Türkiye Sigorta’nın prim üretiminin 2022 yılına göre yüzde 136 oranında rekor bir artışla 59,5 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak ise global anlamda artan jeopolitik gerilimlerle zorlu geçen 2023 yılında, Türkiye Sigorta olarak başarılı operasyonel ve finansal sonuçlar elde ettiklerini belirtiyor. “Türkiye’nin 81 ilinde bireyler, kurumlar ve ülke ekonomisi için değer üretmeyi 2023 yılında da sürdürdük” diyen Çakmak’ın değerlendirmeleri de şöyle: “Doğal afetler branşında %207 büyümeyle 12,6 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik. Aynı dönemde %255 oranında büyüyen kasko prim üretimimiz, pazar payımızı iki katına çıkartarak %10 seviyesine taşıdı ve bu üretim Şirketimizi sektör 7’nciliğinden 3’üncü sıraya yükseltti. En yüksek prim üretim artışını %221 ile sağlık branşında sağlayarak 4,2 milyar TL tutarında prim üretimi gerçekleştirdik ve pazar payımızı %6 seviyesine taşıdık. Özellikle tamamlayıcı sağlık sigortalarında kaydettiğimiz %328’lik güçlü büyümenin olumlu katkısıyla sağlık branşında sektör sıralamasında 5’inci sırada yer aldık. Bu yüksek tempolu büyüme ivmesiyle beraber Türkiye Sigorta olarak faaliyet dönemi sonunda 13,5 milyon poliçe ile 59,5 milyar TL prim üretimine ulaşarak %13,9 pazar payı ile sektör liderliğimizi sürdürdük. Güçlü operasyonel performansımız finansal sonuçlarımızda da karşılığını buldu. Geçen yıla göre aktif büyüklüğümüz %174 artışla 77,3 milyar TL’ye ve öz kaynaklarımız %140 artışla 15,4 milyar TL’ye ulaştı. Sürdürülebilir ve dengeli büyüme stratejimiz doğrultusunda operasyonel kârlılığımızı artırdığımız başarılı bir faaliyet dönemini geride bıraktık. Titiz hasar yönetimi yaklaşımımız ve katastrofik hasarlar için sağladığımız kuvvetli reasürans koruması sayesinde teknik kârımız 2023 yılında bir önceki yıla göre 15 kat artarak 7,9 milyar TL olarak gerçekleşti.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER