Servet Gürkan, Fintech yatırımlarının 2018 yılı ilk yarı yıl performansını değerlendirdi. Sayfasında KPMG’nin hazırladığı Fintech raporuna yer veren Gürkan, bu dönemde Fintech yatırımlarının tüm dünyada 875 işlemde 57,9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığına dikkat çekti.
KPMG’nin hazırladığı ikinci çeyrek Fintech raporu, tüm dünyada 2018’in ilk yarı performansını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bu yılın ilk yarısında dünya genelinde fintech yatırımları rekor yükselişle 875 işlemde 57,9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türkiye’de ise aynı dönemde 34 işlemde 27,5 milyon dolar yatırım alan startup ekosistemi, geçen yılın ilk yarısında ulaştığı 75 işlemde 46,1 milyar dolarlık yatırımın bir hayli gerisinde kaldı. Fintech yatırımları aynı dönemde 6,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Servet Gürkan da KPMG’nin her çeyrek hazırladığı fintech raporunu kendi sayfasında değerlendirdi. Gürkan, 2018’in ilk yarısında 57,9 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleştiğini belirttiği yazısında yılın ilk altı ayında ulaşılan bu rakamın 2017’nin toplamındaki 38,1 milyar dolarlık yatırımı şimdiden geride bırakıp yeni bir rekora imza attığına dikkat çekti.
Gürkan, Türkiye bilgilerinin de yer aldığı raporla ilgili Türkiye startup ekosisteminin 2018’in ilk yarısında toplam 34 anlaşmada 27,5 milyon dolar yatırım aldığına vurgu yaptı. Öte yandan 2017’nin ilk yarısında ise Türkiye toplam 75 anlaşmada 46,1 milyon dolar yatırım çekmişti. Değerlendirmede Türkiye ile ilgili şu bilgiler yer aldı: “Açıklanan temmuz sonuçları da 11 anlaşmada 2,3 milyon dolar yatırımla erken aşamada düşüşün sürdüğünü gösteriyor. Fintech yatırımları ise aynı dönemde 6,2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Fintech, Pazarlama Teknolojileri ve SaaS dikeyleri en çok yatırım çeken alanlar oldu. Yatırımların yılsonunu 70 milyon dolar civarında tamamlaması bekleniyor. 2018’in ikinci çeyreğinde Trendyol, Gram Games ve Eşarj’ın da aralarında bulunduğu 8 exit ve ikincil işlem gerçekleşti.”
“Üçüncü çeyrekte toparlanma bekliyoruz”
Yazıda KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk’ün görüşleri de vardı. Buna göre Fintech raporu ile ilgili Sinem Cantürk, şunları söyledi: “Türkiye, toplam yatırım liginde hem Avrupa hem Ortadoğu’da maalesef 2017 sonunda yükseldiği 1’inci Lig’den geriye düştü. Ama ekosistemde gerçekleşen exit’ler moral oldu. Girişim ekosisteminin morali biraz düşükken gelen başarı hikayeleri girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız açısından oldukça sevindirici. Biz mevcut durumda, ülkemiz ekosisteminin daha fazla iyi girişime ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Seçim etkisi olan nisan ve mayıs ayı haricinde diğer aylarda yatırım seviyeleri 2017 ile paralel seyrediyor. Şu anda 2017 sonlarında büyük hacimli yatırım yapan girişim fonları hazırlık sürecinde. Önde gelen bankalarımız ve kurulan yeni kurumsal girişim sermayesi fonları, iyi girişimler bulmaları halinde büyük yatırımlar yapabilecekleri sinyalini veriyor. Üçüncü çeyrekte yatırımlarda bir toparlanma bekliyoruz” diye konuştu.
KPMG’nin ikinci çeyrek fintech raporundan ‘küresel’ anlamda öne başlıklar ise sayfada şöyle yer aldı:
İşlemlerin toplam hacminde önemli bir artış sağlandı. 2018 yılının ilk yarısında 875 yatırım gerçekleşti. Ayrıca, geç aşama risk sermayesi yatırımlarının medyanı, 2017’de gerçekleşen 14 milyon dolardan, 2018 yılının ilk yarısında 25 milyon dolara yükseldi. Erkan aşama yatırımların medyanı ise, 2017’de gerçekleşen 5 milyon dolarlık seviyeden 2018 yılının ortasında 9,2 milyon dolara yükseldi.
İki kattan fazla büyüme…
Değeri 1 milyar doları geçen dokuz büyük anlaşmayla birlikte, 2017’nin ikinci yarısında 22 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen küresel fintech yatırımları (özel sermaye, risk sermayesi ve birleşme & satın alma) 2018’in ilk yarısında 57,9 milyar dolara çıkarak iki kattan fazla büyüme kaydetti.
WorldPay’in İngiltere merkezli Vantiv tarafından 12,9 milyar dolar karşılığında satın alınması dahil olmak üzere, Avrupa’nın en büyük dört fintech anlaşmasının tutarı 22,4 milyar doları buldu.
2017’nin ikinci yarısında yapılan 119 anlaşmaya karşın, Asyalı fintech şirketlerine yapılan yatırımlar 2018’in ilk yarısında 162 anlaşma ile 16,8 milyar doları buldu.
2018’in ilk yarısında 653 anlaşma ile hafif bir artış gösteren risk sermayesi yatırım hacmi, 2015 yılından beri nispeten sabit bir görünüm izlemeye devam ediyor.