Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 küçüldü. Ekonomi böylece 2009’un üçüncü çeyreğinden bu yana ilk kez daraldı.
Ekonominin yılın üçüncü çeyreğindeki büyüme performansı belli oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daraldı. Türkiye ekonomisi en son 2009 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,8 daralmıştı.
Dokuz ayda yüzde 2,2’lik büyüme
Yılın ilk dokuz ayında büyüme yüzde 2,2 olarak gerçekleşti. Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 7,7 azalırken, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 1,4, hizmetler sektörünün toplam katma değeri de yüzde 8,4 geriledi. İnşaat sektörünün toplam katma değeri ise yüzde 1,4 artış gösterdi.
En hızlı finans-sigorta büyüdü
Bu yılın üçüncü çeyreğinde iktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme hızı, yüzde 15,5 ile finans ve sigorta faaliyetlerinde kaydedildi. Bunu, yüzde 13,1 kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, yüzde 11 ile gayrimenkul faaliyetleri izledi.
Tarım, ormancılık ve balıkçılık ise yüzde 6 küçüldü. İnşaat sektörünün büyüme hızı yüzde 8,4 olarak belirlendi.
Tüketim harcamaları azaldı
Hane halklarının nihai tüketim harcamaları üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 3,2 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları, yüzde 23,8 arttı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 0,6 geriledi.
Mal ve hizmet ihracatı, aynı dönemde zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 7 azalırken, ithalatı yüzde 4,3 artış gösterdi.
Hesaplama yöntemi değişti
TÜİK büyüme verilerinde hesaplama yöntemini değiştirdi. GSYH zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1.8 azaldı.
Ulusal hesaplar konusunda AB yönetmeliklerine uygun olarak yapılan revizyon çalışmaları tamamlandı. Yeni seriye göre 2016 ilk ve ikinci çeyrekteki büyüme yüzde 4.5 oldu. Ekonomi önceki hesaplamaya göre ilk çeyrekte yüzde 4,7, ikinci çeyrekte yüzde 3,1 büyüme kaydetmişti.
Üretım yöntemine göre GSYH, zincirlenmiş hacim endeksiyle 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6.1 arttı.
2015 yılında kişi başına GSYH cari fıyatlarla 29 bin 885 TL, 11 bin 14 dolar olarak hesaplandı.
Ntv.com.tr