Türk sigorta sektörü, Türk Reasürans tarafından oluşturulan Katastrofik Modelleme Platformu-CatMod ile deprem başta olmak üzere tüm katastrofik risklerini artık daha iyi yönetecek.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Küresel ısınma ile birlikte doğa olaylarının sıklığı ve şiddetindeki artış yanında, ülkemizdeki deprem gerçeği, sigorta şirketlerin de korkulu rüyası haline geldi. Sigorta şirketleri doğal afet risklerine karşı aksiyon alırken, Türk Reasürans tarafından oluşturulan Katastrofik Modelleme Platformu-CatMod da deprem başta olmak üzere sektörün tüm katastrofik risklerini artık daha iyi yönetmesini sağlayacak. Türk Reasürans tarafından düzenlenen Katastrofik Modelleme Platformu-CatMod tanıtım toplantısı, 13 Mayıs tarihinde T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı İstanbul Vergi Denetim Kurumu Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Türk Reasürans ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Catmod, sigorta sektörü temsilcileri ve basın mensuplarına da tanıtıldı.
2023 YENİLEMELERİNDE AKTİF OLARAK KULLANILACAK
Toplantıda verilen bilgilere göre, sigorta ve reasürans şirketlerinin deprem gibi afetler nedeniyle karşı karşıya kalacakları yükümlülüklerin modelleneceği CatMod, Türkiye’nin koşullarına uygun olarak özgün envanterler üzerinden geliştiriliyor ve 2023 yılı yenilemelerinde kullanıma alınması planlanıyor. Yetkinlik merkezi ve geliştirilen platform, katastrofik risklerin yönetimi alanında sektörün olgunluğunun artırılmasında çok önemli bir kilometre taşı olacak. Toplantıda, Türk Reasürans olarak, katastrofik risklerin yönetim kalitesine ilişkin bir sorumluluk hissettiklerinin ve bu konuda uzmanlaşmaları gerektiğini düşündüklerinin altını çizen Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, “Konusuna hâkim bir ekip kurarak, bu yetkinlik merkezini sektörümüze kazandırmayı amaçladık. Catmod adını verdiğimiz bu platformun, ülkemiz uzmanlarının hazırladığı, ülkemize özel denklemler ve metodlar üzerinden en doğru sonuçları üretmesini hedefledik. Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı tamamladık. 2023 yılı yenilemelerinde platformun aktif olarak kullanılmasını ve sektör paydaşlarımıza kullandırmayı hedefliyoruz” dedi. Toplantıya video konferansla katılan ve CatMod’un oluşturulmasında emeği geçen bilim insanlarından Türk Reasürans Yönetim Kurulu Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Erdik de Türkiye’nin koşullarına uygun olarak özgün envanterler üzerinden oluşturulan CatMod’un, uluslarası modellere göre kapsamının daha iyi olduğunu söyledi.
DEPREM RİSKİ HESAPLAMARINDA ÖNEMLİ YOL KAT ETTİK
Katastrofik Modelleme Platformu-CatMod’un oluşturan ekibin başında yer alan CatMod Türk Reasürans Modelleme ve Veri Analitiği Baş Modellemecisi Prof. Dr. Sinan Akkar, “Türk Reasürans olarak en önemsediğimiz konuların başında, modellerin şeffaf bir biçimde açıklanabilirliğinin sağlanması ve bu yolla karar vericilerin analitik temellerle gerekçelendirilmiş kararlar alabilmesinin önünün açılması geliyor” dedi. Aynı zamanda Deprem Mühendisliği ve Modelleme alanında uzman kaynakların yetiştirildiği merkezin ilerleyen yıllarda üreteceği katma değerin katlanarak artacağının altını çizen Akkar, “Bugün itibarıyla deprem tehlikesi hesaplamalarımızda doğrulamalarımızı da tamamlamış durumdayız ve deprem riski hesaplamalarımızda çok önemli bir yol kat ettik” şeklinde konuştu.
TÜRK REASÜRANS GENEL MÜDÜRÜ SELVA EREN PROJELERİNİ ANLATTI:
NÜKLEER RİSKLER HAVUZU KURULACAK; DASK’IN KAPSAMI GENİŞLEYECEK
- • Nükleer Riskler Havuzu kurulacak.
- • Sel vb. afetler de DASK’ın teminatları altına girecek.
- • Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS), Zorunlu Afet Sigortası’na dönüşecek.
- • DASK’ın ödeme gücünü 25 milyar TL’den 46 milyar TL’ye yükselttik.
- • DASK Olağanüstü Durum ve İş Sürekliliği Merkezi’ni Ankara’da faaliyete geçiriyoruz.
- • SBM ile yürütülen hasar projesi tamamlanıyor.
- • Yeniden yapılandırılan Devlet Destekli Alacak Sigortası (DDAS) geliştirilecek.
SİGORTA SEKTÖRÜNÜN PAYI ARTMALI
Toplantıda bir konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman da, barışın değerini daha iyi anladığımız günlerden geçtiğimizi belirterek, “Kötü günlerde arkanıza baktığınızda güveneceğiniz birilerini bulabilmeniz önemli. Sigortacılık da aslında bu fonksiyonu en iyi icra eden, başınıza beklenmedik bir şey geldiğinde güvenilecek sektörlerin başında geliyor” dedi. Sigorta sektörünün, milli gelirden aldığı payın yüzde 3 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Zaman, Bakan YardımcıLIğı döneminde yılsonunda ya da gelecek yıl ortasında bu oranın yüzde 4-4,5 seviyesine yükselmesini çok arzuladığını söyledi. Sunumunda, Türk Reasürans’ın icraatlarından övgüyle bahseden Zaman, Bakanlık olarak sigorta sektörüne destek vermeye devam edeceklerini vurguladı.