21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

TÜİK, büyüme oranlarını açıkladı

aktueryaTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı dördüncü çeyreği ile 2013 yılının tamamına ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. Verilere göre, 2013 yılının tamamında GSYH yüzde 4 oranında büyüdü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 yılı dördüncü çeyreği ile 2013 yılının tamamına ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre, sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hâsıla (GSYH), 2013 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 artış kaydederek 31 milyar 245 milyon TL’ye ulaştı. Cari fiyatlarla GSYH, 2013 yılı son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11.2 artarak 405 milyar 384 milyon TL’ye ulaştı. 2013 yılının tamamında ise GSYH yüzde 4 oranında büyüme gerçekleştirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH’nın bir önceki döneme göre yüzde 0.5 oranında artış gösterdiğini söyledi. Babacan, bu artışla Türkiye ekonomisinin 2009 yılı son çeyreğinden itibaren sürdürdüğü kesintisiz büyüme sürecine 2013 yılı dördüncü çeyreğinde de devam edildiğini belirtti.

Türkiye ekonomisinin büyüklüğü 1.5 trilyon TL’ye ulaştı

2013 yılının tamamında GSYH büyüme hızının yüzde 4 oranında gerçekleştiğin ifade eden Babacan, “2013 yılındaki GSYH büyüme hızı Ekim ayında tahmin edilen oranın üzerinde gerçekleşti. 2013 yılında kaydedilen bu büyüme performansı sonucunda, Türkiye ekonomisinin toplam büyüklüğü cari fiyatlarla 1 trilyon 562 milyar TL’ye ulaştı. Kişi başına milli gelir de 10 bin 782 dolar olarak gerçekleşti” dedi. Babacan, 2013 yılı genelinde kamu toplam talebinin büyümeye katkısının 1.6 puan, özel tüketim ve özel yatırım harcamalarının büyümeye katkısının sırasıyla 3.1 puan ve 0.1 puan olduğunu açıkladı.

Babacan, şöyle devam etti: “Yılın ilk yarısında kamu talebinin ağırlıklı olduğu büyüme, yılın ikinci yarısında özel sektör talebinin öncülüğünde gerçekleşti. Özellikle özel yatırım harcamalarının yılın ikinci yarısında büyümeye verdiği pozitif katkı önümüzdeki dönem üretim kapasitesi için önemli bir temel oluştururken, büyümenin kalitesini de iyileştirdi.”

İstihdam arttı

2009 yılı Nisan ayından 2013 yılı Aralık ayına kadar olan dönemde 5 milyon 64 bin kişiye ilave istihdam sağlandığını belirten Babacan, 2013 yılında sağlanan yeni istihdam artışının 703 bin kişi olduğunu söyledi. İstihdamdaki bu artışa rağmen, 2013 yılında işsizlik oranında ise bir önceki yıla göre sınırlı bir yükseliş görüldüğünü ifade eden Babacan, “Bu gelişmede toplam işgücüne katılım oranındaki artış etkili oldu” dedi.

Yapısal reformlar büyümede etkili oldu

Orta Vadeli Program’da 2014 yılı büyüme hızının yüzde 4 seviyesinde öngörüldüğünü kaydeden Babacan, şöyle devam etti: “Ekonomik aktiviteye ilişkin son açıklanan aylık veriler, olumsuz dış ve iç gelişmelere rağmen, ekonomimizdeki büyüme eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. 2014 yılında iç talep büyümesinin öngörülenden bir miktar daha yavaş olacağı, dış talepteki artışın ise yılbaşında beklenenden daha güçlü gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu çerçevede, 2014 yılında iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin Orta Vadeli Program’da öngörülenden daha güçlü olması bekleniyor.”
Küresel konjonktürün tüm gelişmekte olan ekonomiler için daha zorlayıcı olduğu bir dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 4 ve üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini belirten Babacan “Son 12 yılda makroekonomik ve finansal dengelerin sağlamlaştırılmasında elde edilen başarı ve ekonomimizin dayanıklılığını artıran yapısal reformlar, bu gelişmede en temel belirleyici faktör oldu” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER