8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

TSEV, toplumda sigorta bilincini artıracak

Önümüzdeki dönemde eğitim kurumu olmalarının da ötesinde toplumda sigorta bilincinin artmasına katkıda bulunacaklarını vurgulayan TSEV’in yeni Müdürü Şebnem Yalçınkaya, sektörün ihtiyaç duyduğu alanlardaki eğitimlere de ağırlık vereceklerini söylüyor.

ALP SÜER/SİGORTAMEDYA

2023 ve 2024 yılları sanırım, Türkiye sigorta sektöründe en fazla yönetici değişiklikleri ve atamaların yapıldığı yıllardan biri olarak tarih sahnesindeki yerini alacak. Söz konusu yönetici değişiklerinden birisi de geçtiğimiz yıl sektörün köklü eğitim kurumu Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nda (TSEV) yaşandı. Uzun yıllar kurumda görev yapan ve sektörde sevilen bir isim olan Mehmet Kalkavan, Türk Reasürans’taki yeni görevine başlaması ile birlikte TSEV’de bayrağı Şebnem Yalçınkaya’ya devretti. Biz de Hayatımız Sigortalı Dergisi’nin kapağında bu ay TSEV’in yeni Müdürü Şebnem Yalçınkaya’ya yer verdik; “Yeni dönemde TSEV’de neler olacak? TSEV’in önümüzdeki dönemdeki hedefleri nedir?”sorularının yanıtını alabilmek için TSEV’in Teşvikiye’deki merkezinde Yalçınkaya ile kapak röportajımızı gerçekleştirdik. Röportaja geçmeden öncelikle şunu da söyleyebilirim ki Matematikçi ve eski Hazine kökenli olduğunu öğrendiğim Şebnem Hanım’ın sıcak, güler yüzlü ve çok iyi iletişim kuran bir yapısı var. (Fotoğrafçı arkadaşım Ahmet Korkmaz da aynı fikirde.) TSEV’i de sadece bir eğitim kurumu olmanın ötesine taşımak için de şimdiden kolları sıvamış. İlk röportajını Hayatımız Sigortalı Dergisi’ne veren Yalçınkaya, “Sadece eğitim kurumu olmayacağız, toplumda sigorta bilincinin artmasında katkıda bulunacağız” diyor. Bununla birlikte sektörden gelen talepler doğrultusunda sektörün ihtiyaç duyduğu alanlardaki eğitimlere de ağırlık vereceklerini belirten Yalçınkaya,    “TSEV, sigorta sektörünün gelişen ve değişen dünyaya uygun eğitim ihtiyaçlarını karşılayan bir kurum olarak, bu noktada daima yeni eğitim programları sunmaya devam edecek” diye konuşuyor.

TSEV üniversitelerde etkinlikler düzenleyecek

Yalçınkaya’dan aldığım bilgilere göre eğitim programları yanında sigorta bilincini artırmak için TSEV, önümüzdeki dönemde üniversitelerde etkinlikler düzenleyecek; üniversite öğrencilerine sigorta ve Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) önemini anlatmak için büyük gayret sarf edecek. Bunumla birlikte düzenlenecek basın toplantıları ile kamuoyunun da sigorta sektörü ile TSEV’in faaliyetleri ve eğitim programları konusunda daha fazla bilgi sahibi olması sağlanacak. 

Güncel konulara odaklanılacak

Yalçınkaya’dan öğrendiğime göre, TSEV önümüzdeki dönemde sektör paydaşlarının ihtiyacı olan farklı branş ve konularda eğitimlere de ağırlık verecek. Yalçınkaya, odaklandıkları konuları dijitalleşme, yapay zekâ ve sigorta sektöründeki kullanımı, insurtech, kişiye özel fiyatlandırma,  Bina Tamamlama Sigortası, Kefalet Sigortası vb. olarak sıralıyor. Bunlar gerçekten de son yıllarda sektör çalışanlarının hâtta, sektörü yakından izleyenlerin de merak ettiği ve öğrenmek istediği güncel konular. Bununla birlikte verilecek eğitimlerle ilgili konular sadece bunlarla da sınırlı değil. Önümüzdeki günlerde sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticilerine yönelik ziyaretler gerçekleştirileceklerini belirten Yalçınkaya, alınan geri bildirimler ve sektörden gelen talepler doğrultusunda yeni eğitimler tasarlayacaklarını sözlerine ekliyor. Yalçınkaya, planlanmış olan eğitimlerin yanı sıra şirketlerin talepleri doğrultusunda istenilen konularda kapalı sınıf şirket eğitimleri de düzenlediklerini de sözlerine ekliyor. 2024 yılının ilk üç ayında katılımcı sayısı olarak 1900 kişiye ulaştıklarını belirten  Yalçınkaya, gene ilk üç ayda yaklaşık 1400 saat eğitim verdiklerini söylüyor.   

Sektörün eğitim iştahı daha da artmalı

“Peki, Yalçınkaya, Türkiye sigorta sektörü hakkında ne düşünüyor?” Kendisinden bu konuda da görüşlerini öğrenmek istedik. Ülkemizde sigortacılığın hızla gelişmekte olan ve önünde gelişmeye açık çok yol bulunan bir sektör olduğunu vurgulayan Yalçınkaya şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Hepimizin bildiği bir gerçek var ki gelişmiş ülkelerde sigorta şirketleri banka sahibi iken, ülkemizde bankalar sigorta şirketlerinin sahibi konumunda. Sigortanın gelişmiş ülke olma yolunda vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu aşikar ve sigortalı olmanın önemi ve bilinci tüm topluma yayılana kadar sektörün gelişimi de hız kesmeyecek. Yaşanılan büyük deprem felaketinde, zorunlu deprem sigortasının bile toplumda yaygınlığının yeterince sağlanamamış olduğu gözler önüne serildi. Gelişim söz konusu olduğunda eğitimin önemini söylemeye gerek olmadığını düşünüyorum. Eğitim, nitelikli iş gücü sağlar; eğitimin şirketlerin iş süreçlerine, müşteri memnuniyetine olumlu etkisi tartışılmaz. Bu nedenle şirketlerimizin her şart altında eğitime yatırım yapmaya devam etmesinin önemli olduğunun, sektörün gelişme potansiyeli olan alanlarda eğitimin, gelişimi doğru ve hızlı  gerçekleştirmenin  en önemli girdisi  olduğunun altını tekrar çizmek isterim. Sektörün eğitim iştahının daha da artmasını temenni ediyoruz.”

Azerbaycan’da sigortacılardan sonra eksperleri de eğitecek

Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nın (TSEV) bir önceki Müdür Mehmet Kalkavan zamanında yurtdışına açılma hamlesi olmuştu. Bu konuda da Azerbaycanlı aktüer adaylarına verilen eğitimler büyük ilgi görmüş; basında geniş yer almıştı.  Şebnem Yalçınkaya ile biraz da Azerbaycan’daki eğitimleri de konuştuk. Aldığım bilgilere göre Azerbaycan’da 2022’de aktüerlik sınavlarına yönelik 4 seviyedeki eğitimleri ilk başta TSEV gerçekleştirmiş. 2023’te ise ilk seviyedeki eğitimleri kendileri gerçekleştirmeye başlamışlar. Bununla birlikte ilk seviyedeki sınavları halen TSEV yapıyor. Sınavlar da Azerbaycan, Türkçe ve İngilizce olarak 3 dilde yapılıyor. Yalçınkaya Azerbaycan’la ilişkileri konusunda; “Deneyim ve bilgimizi onlarla paylaşıyoruz. Hedefleri,  kendi süreçlerini kendileri yönetmek.  Talep ettikleri sürece içerideki her eğitimi onlara da vermeye hazırız” diyor. TSEV olarak Azerbaycan’da sigorta şirketi yöneticilerine yönelik olarak Solvency, IFRS-17, risk yönetimi vb. konularda eğitimler vereceklerini de ifade eden Yalçınkaya, “Eksperlere yönelik eğitim planları da var. Ancak bu konuda mevzuat çalışmaları sürüyor. İlerleyen zamanlarda bu yönde talepleri olabilir” diye konuşuyor. Yalçınkaya, Haziran ayında İran’dan gelecek bir heyetle de eğitim konusunda görüşeceklerini sözlerine ekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER