5 Kasım 2024, Salı
spot_img

TSEV şimdi de İran’lı sigortacıları eğitecek

Yurtdışına eğitim hamlesini başlatan Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV), İranlı sigortacılara eğitim verecek. TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan, yabancılara yönelik eğitimin, ülkemizin bulunduğu bölgede sigortacılık alanında çekim merkezi olmasına katkı yapacağını söylüyor.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

“Her şeyin başı eğitim” sözü, bir toplumda eğitimin önemini vurgulamak için sıkça kullandığımız çok önemli bir söz. Eğitim, belli sektörlerdeki çalışanların daha vasıflı hale gelmesi yanında, makro düzeyde de ülkenin gelişmesi açısından kritik öneme sahip.

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan

Olaya biraz da mesleki eğitim boyutunda bakarsak, eğitim, ‘sigorta’ gibi teknik ve bir o kadar karmaşık bir alanı, sektörle ilgili bireylerin daha iyi anlayabilmesi, bilgi ve yetenek düzeylerini geliştirmeleri açısından da büyük önem taşıyor. Bu konuda, sigorta sektöründe çalışan ya da çalışmak isteyen bireylerin her daim yanında çok önemli bir kurum var: Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı (TSEV). 45 yıldır eğitimlerine devam eden Vakıf, son günlerde tatlı bir telaş içinde. Bunun nedeni de yabancı bir ülkeden sigortacılara eğitim verilecek olması. Vakıf, önümüzdeki günlerde İran’dan gelecek bir sigortacı grubunu, ülkemizde ağırlayacak.

Geçen ay TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan’ı Vakfın, Teşvikiye-İstanbul’da bulunan Genel Merkez’in de ziyaret ettim. Sektörün çok yakından tanıdığı bir isim olan Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye Sigorta Birliği’nde de (TSB) görev yapmış Kalkavan, 3 yıldır da TSEV’in Genel Müdürlük görevini yürütüyor. TSEV’in yurtdışı eğitim hamlesi ve Türkiye’deki faaliyetleri ile ilgili olarak sohbet ettiğim Kalkavan, yutdışındaki sigortacılara yönelik eğitim faaliyetlerinin, ülkemizin bulunduğu bölgede sigortacılık alanında çekim merkezi olmasına katkı yapacağını söylüyor.

İran’dan sonra sırada Sudan var

İran’lılara yönelik eğitimin içeriği konusunda bilgiler veren Kalkavan, eğitimin 3-5 günlük ‘butik’ bir eğitim olacağını, içeriğinin ise risk yönetiminden oluşacağını söylüyor. Kalkavan’dan öğrendiğimize göre, İran’lı sigortacılardan sonra sırada Sudan’lı sigortacılar var. Bu konuda da teklif yapılmış; yetkili makamlarla da görüşmeler sürüyor. Sudan’lılar, İran’lılardan farklı olarak ülkemizde TSEV’den ‘hayvan hayat sigortacılığı’ konusunda eğitim almak istiyormuş.

36-37-TSEV.QXD:Layout 1TSEV’in yurtiçine yönelik eğitim program sayısı da giderek artıyor. Kalkavan’ın verdiği bilgilere göre, TSEV’in birkaç eğitim programı söz konusu. Bunların en eski ve en köklüsü de ‘Temel Sigortacılık.’ 1973 yılında başlayan ve 1993’e kadar 2 yıl süreyle uygulanan program, 1993’den bu yana 1 yıl süreyle uygulanıyor. İkinci eğitim programı olan ‘İleri Sigortacılık’ ise 10 yıldır uygulanıyor. Üçüncü eğitim türü ise günceli yakalayan, kısa süreli eğitim programları ki bu eğitim de yaklaşık 10 yıldır uygulanıyor. Bunlarla birlikte Kalkavan’ın, Müdürlük görevine getirildikten sonra başlayan ‘Yeni Başlayanlar İçin Sigortacılığa Giriş’ eğitimleri söz konusu. Bu eğitim sektör yanında sektör dışında da büyük ilgi görüyor. Söz konusu program, hayat dışı (elementer) için 4 gün, hayat/emeklilik için 3 gün sürüyor. Programa, sigortacılıkla da ilgisi olan sözgelimi Türk Hava Yolları, inşaat firmaları gibi firmaların çalışanları da katılıyor.

Öğrencileri eğitimlerin sonunda Tüpraş’a bile götürüyoruz

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan, sohbetimizin sonunda sorduğum “Peki, teori ile pratik bütünleşiyor mu? Öğrencilere saha da eğitim veriliyor mu?” soruma da şu yanıtı veriyor: “Evet, öğrencilere sahada da eğitim veriliyor. Öğrenciler, eğitimlerinin sonunda Temel Sigortacılık programında yangın branşında Tüpraş, nakliyatta Yılport Limanı, kazada ise Borusan Oto’ya, İleri Sigortacılık Programı’nda ise sadece yangın branşında ise Eren Holding’in kağıt ve ambalaj fabrikasına götürülüyor. Öğrenciler, riskleri ve risklere karşı alınan önlemleri yerinde görüyor; böylece hem bilgilerini pekiştiriyor hem de risk yönetimi konusunda deneyim kazanıyorlar.”

“Elemanımı TSEV’e yollamıyorum, çünkü elimde tutamıyorum”

TSEV Müdürü Mehmet Kalkavan’dan aldığımız bilgilere göre, evvelden bazı Genel Müdürlerin çalışanlarını bir yıllık Temel Sigortacılık Eğitim Programına göndermek istemediğini ve “Elemanlarımı, TSEV’in eğitim programlarına yollamak istemiyorum. Çünkü, elimde tutamıyorum. Hemen başka şirkete geçiyorlar” dediğini söylüyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin önceden Vakfa yaptığı karşılıksız yardım yerine her üye için bir yıllık programdan bir kontenjan sağlaması ile bu sorunun da ortadan kalktığını belirten Kalkavan, bu uygulama ile artık sektörde faaliyet gösteren her şirketin bir yıllık programa katılan asgari bir katılımcısının olmasının son derece önemli olduğunu ifade ediyor.

Kadrajımda Sigorta’nın galibi ‘Aile’ isimli kareyle Tufan Bilir

36-37-TSEV.QXD:Layout 1Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı’nın (TSEV) mart ayı içinde başlattığı fotoğraf yarışması sonuçlandı. ‘Kadrajımda Sigorta’ konusu ile düzenlenen yarışmada birincilik ödülünü Tufan Bilir’in çektiği ‘Aile’ isimli fotoğraf karesi alırken, yarışmada ikinci Erkan Kalenderli, üçüncü ise Gökalp Bilici oldu. Yarışmada mansiyon ödülünü ise Serkan Daldal aldı. 1’inci olan yarışmacıya 5 bin TL, 2’nciye 3 bin TL, 3’üncüye ise 2 bin TL, mansiyon ödülü alana da 500 TL para ödülü verildi. Ödül alan ilk 3 fotoğraf ve mansiyon ödülü alan fotoğraf yanında, sergi ödülü alan 29 fotoğraf, (toplam 33 fotoğraf) 28 Mayıs’ta başlayan ve 3 Haziran’a kadar sürecek Sigorta Haftası boyunca Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde tüm fotoğraf severler için sergileniyor.

Engelliler sektöre kazandırıldı

TSEV’in ‘engellilere yönelik’ faaliyetleri de var. Mapfre Sigorta işbirliği ile 2016 yılı Kasım ayında ‘Engelliler için Meslek Edindirme Programı’ düzenleyen TSEV, 10 gün süren eğitimin sonunda eğitimlerini tamamlayan 9 engelli bireye ‘Temel Sigortacılık Belgesi’ verdi. Kalkavan, söz konusu belgeyi alan engelli bireylere ilişkin bilgilerin sigorta sektörüyle paylaşıldığını ve oldukça ilgi gördüğünü söylüyor.

Online eğitimler de yapılıyor

TSEV, 2015’ten itibaren ‘online’ eğitimlere de başlamış. Kalkavan’dan öğrendiğimize göre TSEV, online bir platform kiralamış. Belli bir konuda kısa süreli eğitimleri dileyen bireylere (ya da gruba) online olarak veriyor. Burada da dersin hocası, bilgisayar kamerasının önüne geçip, dersi öğrencilere anlatıyor. Öğrenciler de dersi bilgisayarları başında online takip ediyor; hatta sorular sorabiliyor. Online eğitimlerin öğrenciler için bir de avantajı var: Dersleri kaçıran bireyler 1 ay içinde kendilerine verilen şifre (password) ile girerek kaçırdıkları dersleri izleme imkanına sahip oluyor.

36-37-TSEV.QXD:Layout 1

TSEV’in eğitim program sayısı 55’e yükseldi

  • TSEV’in 2017 Mart sonunda 34 olan eğitim program sayısı, bu yılın mart sonunda yüzde 62 artışla 55’e yükseldi.
  • Eğitim programları içinde ağırlığı 23 adet ile Kısa Süreli Eğitim Programları (KSEP) alıyor.
  • 2017 Mart sonunda 3 olan şirketlere yönelik eğitim programları da bu yılın aynı döneminde 10’a yükselerek artan bir trend izliyor.
  • Eğitimlere katılan, katılımcı sayısı da bu yılın mart sonunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artışla 772’ye ulaştı.
  • Eğitim program saati de Mart sonu itibarıyla yüzde 72 artışla 1.150 saate yükseldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER