22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

“Sektör olarak hergün 278 bin kişinin hayatına dokunuyoruz”

TSB Seçimli Olağan Genel Kurulu’nda Başkanlık ve Komite seçimleri yapıldı. Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, bir dönem daha Türkiye Sigorta Birliği’nde başkanlık görevini üstlenecek. Sektörün 2023’te ‘günde 278 bin kişinin’ hayatına dokunduğunu, kişi ve kurumları korurken diğer yandan devletin üstündeki ekonomik yükü aldığını belirten Gülen, “Ülke ekonomimize katma değer sağlamaya devam edeceğiz” dedi. 

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) dün Seçimli Olağan Genel Kurul düzenledi. Genel Kurul maddelerinin görüşülmesinin ardından yapılan seçim sonucunda Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen 56 oy alarak yeniden başkan oldu. Başkanlık görevi için aday olan AREX Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Süphanoğlu ise 11 oy aldı.

Eylül 2023’ten bu yana TSB Başkanlığını sürdüren Gülen, seçim sonucuyla ilgili yaptığı teşekkür konuşmasında duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Sektörümüz için önceliklendirdiğimiz sigortalılık oranlarının artırılması, deprem, sürdürülebilirlik ve eğitim konuları üzerine yoğun bir şekilde çalışarak, ülke ekonomimize katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Türkiye Sigorta Birliği’ni kendi amaçları, öyküsü ve vizyonu olan bir kuruma dönüştürerek büyük sigorta eko sistemindeki tüm paydaşlara değer yaratan yeni ve kendine ait kurumsal kimliği olan TSB yaratmak için hemen çalışmaya başlayacağım.” 

Zorlu bir yılda bile büyümemizi sürdürdük

Genel Kurul açılış konuşmasında sektörün güncel bilgilerini paylaşan Başkan Gülen, son 3 yılda yeni kurulan 10 şirket ile birlikte toplamda 71 şirketi ve paydaşlarıyla Türkiye sigorta sektörünün tüm yaşanan zorluklara rağmen istikrarlı büyümesini 2023 yılında da sürdürdüğünü ve aktif büyüklüğünün 1,4 trilyon TL seviyelerini aşarken, prim üretimin ise bir önceki yıla göre yüzde 105 oranında artarak 483 milyar TL’ye ulaştığının altını çizdi. Sektör olarak en öncelikli konu olan sigorta penetrasyon oranının son 10 yılda ilk kez yüzde 2.3 seviyesine ulaştığını ve yüzde 3’e ulaşma hedeflerine doğru hızla ilerlediklerine dikkat çeken Gülen, “Tüm olumsuzluklara rağmen sigorta sektörümüzün 2023 sonu itibarıyla öz sermayesi bir önceki yıla göre yüzde 100’ün üzerinde büyüyerek 166,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörümüz geçmiş dönemlerde yaşamış olduğu sermaye kaybını telafi etmek adına önemli bir performans gösterdi ve daha güçlü sermaye yapısı için doğru politikalar eşliğinde çalışmaya devam ediyor.

Günde 1,3 milyar TL ekonomiye döndürdük

Sektörün ödediği ve üstlendiği tazminatlarla yalnızca 2023 yılında ‘günde 278 bin kişinin’ hayatına dokunduğunu ve günlük 1,3 milyar TL gibi bir tutarı ekonomiye döndürdüğüne vurgu yapan Gülen, “Sektörümüzün 2023 sonu itibarıyla üstlendiği tazminat tutarı 327 milyar TL olarak gerçekleşti. Bunun yanında sektörümüz ülke ekonomisine Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) 24 katı yaklaşık 536 trilyon TL değerinde teminat sunarak yatırımların yapılmasını ve korunmasını sağlarken, ödediği tazminatlarla bir yandan kişi ve kurumları korurken diğer yandan devletin üstündeki ekonomik yükü alıyor.” dedi. 

2024 yılı gündemimiz yoğun

Konuşmasında sektörün gündeminin yoğun olduğunun altını çizen Gülen, “En başta sektörümüzün uzun yıllardır büyük zarar gördüğü trafik sigortasında sorunların çözümü için serbest tarifeye geçişin yolları için çalışıyoruz. Bunun yanında branş bazında finansal sigortalar, yangın sigortası, sağlık sigortası ve hayat sigortalarının sürdürülebilir bir yapıya kavuşması yönlü çalışmalarımız sürüyor. Ülkemiz finans sisteminin en önemli başarı hikayelerinden olan ve geride kalan yılda 20’inci yaşını kutladığımız BES’e ilgi artarak sürerken, OKS’nin TES’e dönüşümü için çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor. Bunların yanında 2025’te geçeceğimiz IFRS 17’ye hazırlık çalışmaları, Solvency II benzeri yeni sermaye yeterliliği hesaplama modeli çalışmalarımızı tamamlayarak, SEDDK’ya önerilerimizin sunulmasını da planlanlıyoruz.  Öte yandan “Yeşil Dönüşüm Sürdürülebilirlik Kılavuzumuzun” 2024 yılının ikinci çeyreğinde yayımlanmasına yönelik çalışmalar devam ederken, iş sürekliliğinde tüm paydaşlarımızla ekosistem yaratılmasına birliğimizin öncülük etmesini hedefliyor, Birlik nezdinde “Kriz Yönetimi ve İş Sürekliliği Komitesi” ve birlik koordinasyonuyla bağlı ve paydaş kuruluşlarla İş Sürekliliği Yönetimi çalışmalarını hedefliyoruz. Bunların yanında sektör kanunumuzun revizyonu çalışmaları hız kesmeden sürerken, çatı kanun, KVK Kanun değişikliği sonrası Genel Şartların revizyonuna yönelik çalışmalarımız da sürüyor” dedi.

Türkiye Sigorta Birliğinin Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, yenilenen Sigortacılık Kanunu’nun çalışmalarının haziranda tamamlanacağını açıkladı. Menteş, değişiklik kapsamında şirketlerin kuruluş ve ruhsatlandırma süreçlerinde ikili yapı olacağını, güvence hesabının kapsamının genişleyeceğini ve şahsi sorumlulukta bankacılığa benzer bir yapıya geçileceğini söyledi. 

Tekli yapıyı ikili yapıya dönüştürmüş olacağız

Yenilenen Sigortacılık Kanunu’nda değişen maddelere değinen Menteş, şunları kaydetti: “Yenilenen Sigortacılık Kanunu’nun çalışmaları haziranda tamamlanacak. Kuruluş ve ruhsatlandırma sürecinde bankacılık sistemine benzer uygulama getireceğiz. Gerek kuruluşta gerekse faaliyet ruhsatı aşamasında şu an uygulanan tekli yapıyı ikili yapıya dönüştürmüş olacağız. Kanunda öngördüğümüz bir diğer değişiklik güvence hesabının zorunlu sigortalarla sınırlı olması değil, tüm sigorta branşlarının kapsamı şeklinde olacak. Bunun önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Tasarıda şirketlerimizin kurumsal uyum süreçlerini destekleyici adımlarımız olacak. Şahsi sorumluluk alanında bankacılıktaki uygulamaya benzer bir değişiklik yapacağız.”

Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı çalışmalarının tüm sektörle istişare edilerek ilerlediğini vurgulayan Menteş, zorunlu afet sigortasının yılın üçüncü çeyreğinde yürürlüğe gireceğini söyledi. 

Menteş, kronik mali bünye zafiyeti ve kötü yönetim sergileyen iki şirkete müdahale sonrası yapılan denetimlerin Bakanlık nezdinde bu hafta tamamlandığını, raporun kanunun öngördüğü şekilde hazırlanacağını kaydetti. 

Sektörün öz kaynağı yüzde 108 arttı

Menteş, sektörün 1,4 trilyon lira aktif büyüklüğe ulaştığına, geçen seneye kıyasla yüzde 90’a yaklaşan bir artış olduğuna dikkati çekti. 

Öz kaynak tarafında daha fazla büyüme olduğunu ifade eden Menteş, şöyle devam etti: “Sektörün öz kaynağı yüzde 108 artışla 153 milyar liraya ulaştı. Üretimi nominal olarak iki katına çıkardık. Adet bazında büyüme yüzde 7 seviyelerinde kaldı. 91 milyondan 98 milyona çıkan bir poliçe sayısı var. Emeklilik fonlarında 31 Aralık itibarıyla 756 milyar liralık büyüklüğe ulaşmış durumdayız. Öz kaynak karlılığı yüzde 58’e ulaştı ve burada İSO500 ve bankacılık sektörlerine kıyasla pozitif ayrışma görüyoruz.”

Yoğun bir çalışma dönemi geçirdik

Atanmalarından itibaren 5 aylık yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini dile getiren Menteş, bu süreçte sermaye tabanını 4 katına çıkardıklarını ve poliçe fiyatlarına uygun şekilde enflasyona endekslediklerini, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’nı (IFRS 17) devreye aldıklarını, trafik sigortasında düşük riskli arz güvenliği sağlamaya yönelik prim-öz sermeye limitini belirlediklerini vurguladı.

Trafik sigortasında primlerin hasar maliyet endeksine bağlandığını ve bu ay uygulanmaya başlandığını hatırlatan Menteş, “Hasar maliyet endeksi sepetini oluştururken asgari ücret artışı, onarım ve yedek parça fiyatlarında meydana gelen değişimleri ele aldık. TÜİK tarafından ilan edilen verilerden oluşan bir endeks oldu” dedi.

Kefalet senedi sahteciliğinin önüne geçtik

Menteş, yapılan çalışmalar kapsamında kefalet senedi sahteciliğinin önüne geçildiğini, bireysel emeklilik sisteminde kısmi çekiş ve alacağın devrine ilişkin altyapı çalışmalarında son aşamaya gelindiği ve bu yıl devreye alınacağını söyledi. 

“Otomatik katılım sistemi TES’e dönüşecek”

SEDDK Başkanı Menteş, denetim ve düzenleme alanında yapacakları çalışmalara ilişkin de bilgi verdi. Trafik sigortasında eş değer parça ile ilgili yönetmelik hazırlanması gerektiğini ifade eden Menteş, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte eş değer parça üzerinde çalışıyoruz. Burada hem yerli üretime teşvik edecek ve maliyetleri düşürmüş olacağız” dedi.

Menteş, otomatik katılım sisteminin revize edilerek daha kapsamlı ve ihtiyacı karşılar hale geleceğine dikkati çekerek, “Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere çok sayıda paydaş ile çalışıyoruz. Bu süreci otomatik katılım sisteminden tamamlayıcı emeklilik sistemine geçiş olarak da özetleyebiliriz” şeklinde konuştu.

Evrensel standartlara dönerek yeni bir Türkiye modeli sunacağız

Katılım sigortacılığı çalışmalarında Katılım Finans Kanunu ile uyumlu şekilde alt mevzuatı hazırlıklarını belirten Menteş, ilk yönetmeliğin 2017’de yayımlandığını, bu düzenlemenin risk paylaşım esaslı bir düzenleme olduğunu ve Türkiye modeli denilen bir uygulamaya geçildiğini, yeni düzenlemede Katılım Finans Kanunu’na uygun, evrensel standartlara dönerek yeni bir Türkiye modeli sunacaklarını kaydetti.

“Çapraz bağımsız denetim getireceğiz”

Denetim düzenleme alanında farklı alanlardaki çalışmalarını 2024 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Menteş, tüm bunların ardından da kanunlaşma süreciyle ilgili adımları atacaklarını söyledi. İlerleyen süreçte sigorta şirketlerine yönelik yeni bir denetim mekanizması oluşturacaklarını söyleyen Menteş, çapraz bağımsız denetim olarak adlandırılan bu uygulama ile denetimin denetiminin yapılacağını ve bu sayede istenmeyen durumların önüne geçileceğini söyledi. Bu konuda çalışmalarının devam ettiğini aktaran Menteş, 4 ayrı bağımsız denetim şirketiyle görüştüklerini de aktardı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER