21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

BES fonları bu yıl yüzde 74’e yakın getiri sağladı

TSB Başkanı Atilla Benli, 14 milyon katılımcısıyla BES’in en çok ilgi gören tasarruf tercihlerinden olduğunu belirterek “Emeklilik yatırım fonları orta ve uzun vadede TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha başarılı bir performans sergiledi. 2022 yılında özellikle hisse senedi ağırlıklı fonlar yılbaşından bu yana yüzde 74’e yakın getiri sağladı.” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 19 yılda büyük başarılara imza attığını söyleyen Benli, BES’in akla gelen ilk tasarruf araçlarından biri olduğunu dile getirerek “BES’in cazip bir tasarruf aracına dönüşmesinde uzun vadeli yatırım enstrümanları arasında BES fonlarının dikkat çekici getirilerinin ve devletimizin sisteme olan inancı ile yeni teşvikler sunması rol oynuyor. 2023 yılı sonu için belirlediğimiz 17 milyon katılımcı ve 500 milyar TL fon büyüklüğü hedefimizi daha da erkenden yakalayabiliriz.” dedi.  

BES’in, katılımcıların orta ve uzun vadeli yatırım yapmasını destekleyen ve risk profillerine uygun fonları tercih etmelerine imkân sağlayan bir özel emeklilik sistemi olduğunun altını çizen Benli, “Emeklilik döneminde refah kaybını önlemek için tasarruf yapan katılımcıların kısa vadeli getiriler yerine, BES’in uzun vadeli getirilerine odaklanmaları önemli.” diye konuştu.

BES, geleneksel tasarruf araçlarından farklı

Benli, emeklilik yatırım fonlarının sağladığı kazançlara bakıldığında, fonların enflasyonun üstünde bir getiri sağladığını söyleyerek “BES, dünyada benzeri olmayan teşviklerle geleneksel tasarruf araçlarından ayrışıyor. Her türlü risk profiline uygun fonun bulunduğu sistemde kısa vadeli yatırım tercihleri ekonomik dalgalanmalardan etkilenebilse de uzun vadeli fonlar sayesinde ciddi kazanımlar elde edilebiliyor.” dedi. 

Uzun süre BES’te kalan mutlaka kazanıyor

Sistemin uzun vadeli yapısına uygun tercihlerin katılımcıları koruduğunu ve birikimlerini ciddi anlamda büyüttüğünü vurgulayan Benli, “BES’te uzun süre kalan mutlaka kazanıyor. 5 ve 10 yıllık dönemlere bakıldığında, emeklilik yatırım fonlarının ortalama getirisi, TÜFE ve BIST-100 endeksinden daha yüksek. 2022 yıl başından itibaren ise piyasa gelişmeleri çerçevesinde BES fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi 26 Ağustos 2022 itibarıyla yüzde 34 civarında. Yaklaşık 8 aylık dönemde, özellikle hisse senedi ağırlıklı emeklilik fonları başarılı performans sergiledi ve yılbaşından bu yana yüzde 74’e yakın getiri sağladı. Öte yandan, 26 Ağustos 2022 itibarıyla BES fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 78 civarında gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre hisse senedi ağırlıklı fonların getirisi ise yüzde 120’yi aştı.” açıklamalarında bulundu. 

BEFAS ile katılımcılar birikimlerini istedikleri gibi yönlendiriyor

Benli, 1 Temmuz 2021’de hayata geçen BEFAS ile birlikte, katılımcıların BEFAS’ta sunulan tüm emeklilik şirketlerinin fonlarına doğrudan erişebildiklerini ve birikimlerini istedikleri fonda yatırıma yönlendirebildiklerini söyleyerek “BEFAS’ın hayata geçmesi ve robotik uygulamaların kullanımının yaygınlaşmasıyla 2019 yılından bu yana fon dağılımı değişikliği hakkının kullanım oranı istikrarla artarak yüzde 21’e yükseldi. Fon dağılım değişikliği hakkının yılda 6’dan 12’ye çıkarılmasıyla katılımcılarımız, birikimlerini gelişen piyasa dinamiklerine uygun olarak farklı fonlara yönlendirebiliyorlar. Bu sayede BES katılımcılarının memnuniyetlerinin de katlanarak arttığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

BES’te iyileştirmeler yapmaya devam edeceğiz

BES’li olmanın birçok avantajı olduğunu dile getiren Benli, “Devletimiz politika belgelerinde ve ekonomi paketleri içinde mutlaka BES’e değiniyor. Devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması, 18 yaş altının sisteme girişine imkân sağlanması, vakıf ve sandıklardan BES’e aktarımı, döviz yatırımları karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı imkânı, birikimlerin kısmen çekilmesi ve sistemdeki birikimlerin temlik edilmesine yönelik getirilen düzenlemeler ile BES’i çok daha iyi seviyelere taşıyabileceğimizi düşünüyoruz. Ülke ekonomisine katma değer sağlamak, sigorta sektörünü büyütmek, ürünlerimizi sigortalılar lehine geliştirmek ve ürünlerimizin kullanımlarını yaygınlaştırmak, Birliğimizin var oluş nedenleri. Her çalışmamızda olduğu gibi BES için de bu amaçlar doğrultusunda gerekli adımları atmaya, gelişim alanlarını tespit ederek doğru iyileştirmeleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Benli, bugüne kadar BES’ten emekli olanların sayısının 187 bini aştığını açıklayarak sistemin 2022 yılı başından Ağustos ayına kadar ciddi bir büyüme yaşadığının altını çizdi. 2021 yılı sonunda BES veOKS’de devlet katkısı dâhil 244 milyar TL seviyesindeki fon büyüklüğünün, 26 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla devlet katkısı dâhil olmak üzere 342 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Benli, “Toplamda 775 bine yakın yeni katılım ve 1,1 milyonun üstünde sözleşme sayısı ile katılımcı sayısında 14 milyon eşiği aşıldı.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER