8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

“Trafikte zarar sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu”

Trafikte bedeni hasarlarla ilgili sorunun, bu yıl çözülmesinin beklendiğini ifade eden Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr. Ahmet Genç, trafik sigortalarındaki zararın sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirtti.

ahmet genc 1HAYATIMIZ SİGORTALI / ALP SÜER

Yılbaşında Hazine Müsteşar Yardımcısı olarak atanan Dr. Ahmet Genç, 16-18 Ocak’ta Afyon’da düzenlenen Sigortacılık Zirvesi’ne katıldı. Genç, buradaki toplantıda trafik sigortaları, BES ve sigorta bilinci ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında trafik sigortalarındaki zararın sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Genç, trafikte bedeni hasarlarla ilgili sorunun, bu yıl çözülmesinin beklendiğini ifade etti. Dr. Ahmet Genç, şunları söyledi: “Trafik sigortalarındaki zarar, tüm dünyanın sorunu. Örneğin, İngiltere’de 2014’te yayımlanan bir raporda, bu ülkede sigorta şirketlerinin 1994’ten beri motorlu taşıt sigortalarında teknik kâr görmediği belirtiliyor. Avrupa’da trafiği düzenli olan Kuzey Avrupa’daki ülkeler trafik sigortasından kâr edebiliyor.”

BES’te öncelik anüite ile ilgili mevzuat

Dr. Ahmet Genç’in verdiği bilgilere göre, Hazine Müsteşarlığı, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yönelik olarak da önemli düzenlemeleri hayata geçirmeyi amaçlıyor. BES’te öncelik ise ‘anüite’ ile ilgili mevzuat. BES’ten bugüne kadar emekli olanların yüzde 95’inin sistemden toplu para alarak ayrıldığını belirten Genç, “Bu kişiler gerçek anlamda emekli olmadı. Bu nedenle bizim, bireylerin düzenli olarak gelir elde etmelerini sağlayacak mekanizmaları kurmamız gerekli.”diyor.

Başbakanın açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programı içinde tamamlayıcı sigortacılığın geliştirilmesi başlığının olduğunu hatırlatan Genç, şu bilgileri verdi: “Ancak, otomatik katılımla ilgili bir yanlış anlaşılma oldu. Programda, ‘Bu konuda bir pilot çalışma yapılacak. Bu çalışma, 2014 sonuna kadar bitirilecek. 2015’in ocak ayında da bir rapor yayımlanacak’ deniyor. Yoksa ‘otomatik katılım başlayacak’ denmiyor.”

ahmet gencSigorta bilinci yok” düşüncesi yanlış

Genç, Türkiye’de sigorta bilincinin olmadığı görüşüne katılmıyor. Sigorta bilincinin istikrarlı olarak attığını ifade eden Genç, “Bundan 10-15 yıl önce, Türkiye’de daha az sigorta bilinci vardı. Ancak bu günümüzde arttı. Önümüzdeki dönemde daha da hızla artacak.” 15-20 yıl önce ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde tüketicinin çok korunduğunu hatırlatan Genç, “Ancak, Türkiye’de ise çok az korunuyordu. Biz de son yıllarda tüketiciyi korumaya yönelik adımlar atmaya başladığımızda, gelişmiş ülkelerde ise tam tersi tüketicinin aşırı korunduğu yönüyle eleştiriler söz konusu oldu” diye konuşuyor. Genç, Türkiye’de sigorta şirketlerinin de 5-10 yıl öncesine göre mali yapılarının iyi olduğunu ve geçmişe göre hasar ödeme yeteneklerini geliştirdiğini söylüyor. Türk sigorta sektöründe faize duyarlı kesimlere yönelik sunulan ürün sayısı artarken, katılım bankalarının da kendi emeklilik şirketlerini kurarak, sektörde yerini aldıkları gözleniyor.

Tekafülde potansiyel var

Genç, “Söz konusu gelişmeler, yabancı yatırımcıları etkiliyor mu? Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yabancılar var mı?” sorusunu da şu şekilde yanıtlıyor: “Küresel kriz etkisiyle duraklayan, 2010’dan sonra yeniden açılan yabancı girişi sürüyor. Ancak, satın alınacak büyük şirket kalmadı. Bu durumda gerek Körfez sermayesi ve gerekse büyük fonlar ya küçük şirketleri satın alarak büyütecekler ya da yeni şirket kuracaklar. Tekafül işinde Türkiye’de bir potansiyel mevcut. Tekafül’ün daha da gelişmesi hem sigorta sektörünün büyümesine hem de katılım bankacılığının gelişmesine bağlı.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER