24 Aralık 2024, Salı
spot_img

Trafik sigortasında havuz sigorta şirketleri için ilaç olmadı

Aktüerler Derneği’nin düzenlediği CEO panelinde, zorunlu trafik sigortası ve havuz sistemi masaya yatırıldı. Sistemin tüketiciler için yararlı olduğunu belirten sigortacılar, buna karşın havuz sonucu sigorta şirketlerinin zararının artacağı görüşünde.

SİGORTAMEDYA

Uzun yıllardır zorunlu deprem sigortası ve tarım sigortalarında (TARSİM) ‘havuz sistemi’ni başarıyla uygulayan sigorta sektörü, bu yıl da zorunlu trafik sigortasında riskli sürücüler için getirilen ‘havuz’la (Riskli Sigortalılar Havuzu) tanıştı. Yaklaşık 6 önce başlayan söz konusu havuzla ilgili olarak sistemin yararlarına yönelik tartışmalar da sürüyor. Konu son olarak Uluslararası Aktüerler Birliği-Aktüerler Derneği tarafından düzenlenen “Zorunlu Trafik Sigortası – Türkiye Değerlendirmesi” başlıklı CEO Paneli’nde masaya yatırıldı. 9 Kasım’da Milli Reasürans Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Moderatörlüğünü Ender Güzeler’in yaptığı panele konuşmacı olarak, Mapfre Sigorta CEO’su Alfredo Munoz Perez, Unico Sigorta CEO’su Cenk Tabakoğlu, Liberty Sigorta CEO’su Defne Türkeş, Orient Sigorta CEO’su Kurt Ebik ve Quick Sigorta CEO’su Levent Uluçeçen katıldı. ‘Havuz ilaç olacak mı?’ sorusuna yanıt arandığı panel de sigortacılara göre, havuz tüketiciler açısından yararlı. Ancak, sigorta şirketleri açsından ‘ilaç değil!’ Havuzun kar etmesini beklemeyen sigortacılara göre özellikle pazar payı küçük şirketlerde zarar devam edecek.

Havuz ülkenin gerçeği

levent ululcecen aktuerya toplanti
Havuz’un bu ülkenin bir gerçeği olduğunu vurgulayan Levent Uluçeçen, gelir dağılımı bozuk ülkelerde havuzun bir zorunluluk olduğunu söyledi. Trafik sigortalarında sektörde uzun yıllardır zararın söz konusu olduğunu hatırlatan Uluçeçen, sigorta şirketleri olarak bu zarara katlandıklarını hatırlattı. Havuzda da fiyatların aşağıda olduğuna dikkat çeken Uluçeçen, şunları söyledi: “Havuzun maliyetleri önümüzdeki yıllarda sigorta şirketlerine yansıyacak. Havuzun şöyle bir artısı olacağını düşünüyorum; zarar ediliyorsa net bir şekilde ortaya çıkacak. Sigorta şirketleri artık çok hızlı hasar görebilecek. Yeni kurulan şirketlerin işi zor. Fiyatlara yüzde 30 zam yapılırsa havuz dengelenebilir.’’ Trafik sigortasında hasarın yüksek olduğuna ve erken gerçekleştiğine dikkat çeken Uluçeçen, “Eskiden aynı hasar, 1 sene 1.5 sene sonra geliyordu. Ancak, hikaye çok hızlı değişiyor. Acentelerle görüştüğümüzde hasar oranının yüzde 30 olduğunu görüyoruz’’ diye konuştu.

Kötü sürücülere sigorta yapılmamalı

kurt ebik aktuerya toplanti
Zorunlu trafik sigortasının kamu yararına yapılan bir iş olduğunu belirten Kurt Ebik, trafik sigortası konusunun tarihsel olarak incelenmesi gerektiğini söyledi. Kötü sürücülerle ilgili önemli bir açıklama yapan Ebik, “Araç kullanan sürücü kötü araba kullanıyorsa, sigorta şirketinin sigorta yapmama hakkı olmalı’’dedi.

Havuz sistemi konusunda bilimsel temelli bir analiz yapmanın gerekli olduğunu belirten Defne Türkeş ise, ‘’Sektör de pazar payı yüzde 3’ün altında 23 şirket var, havuz sistemi ile zararı paylaşmanın eşit olmayacak; 23 şirkette zarar artacak’’ görüşünü dile getirdi

Havuz tüketiciler için yararlı

cenk tabakoglu aktuerya toplantisi
Cenk Tabakoğlu
, havuz sisteminin sigorta şirketlerine ilaç olmadığını buna karşın müşteriler için yararlı olduğunu vurguladı. Havuzun uygulama olarak çok yanlış olmadığını ifade eden Tabakoğlu, şunları söyledi: “Sistemden tüketici olarak memnunum. Şirketlere etkisini tartıştığımızda ise taban fiyat hakkında konuşulması gerekli. Havuzun kâr edeceğini düşünmüyorum. Ancak bu havuz artık hayatımızda, bizim havuzu nasıl yöneteceğimizi düşünmemiz lazım.’’ Tabakoğlu, havuz sistemi ile ilgili üzerinde düşünülmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı:’’ Ayrımların keskinleşmesi, özellikle iyi sürücü- kötü sürücü hakkında ayrım yapılması, taban prim seviyesi, havuzun aktüeryal hesabı, şirketlere de pay verilmesi konusu.’’

Zamanla faydalı olabilir

munoz aktuerya toplanti
Türkiye pazarı, hakkında henüz çok fikri olmadığını belirten Alfredo Munoz Perez, ’’ Havuzla ilgili problemlerin bugün oturulup tartışılıp çözülmesi gerekiyor, zaman içerisinde bu problem bize daha karmaşık sorunlarla geri dönebilir’’ dedi. Perez, havuz sisteminin zamanla faydalarının görülebileceğini de belirtti.

Zarar konuşulduğu kadar çok olmayacak

Zorunu trafik sigortasında havuz sistemi hakkında düşüncelerini açıklayan Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Kurumu Başkanı Arif Hikmet Cesur, şunları söyledi: “Havuzun fikir babası benim. Havuzu, tarife sınırlaması içinde önerdim. Sürücüyü dikkate alan sistemi oturtmamız gerekli. Ancak, Müsteşarlığın önüne konulmuş net bir öneri yok. Sektörün bu konuda eksiği var. Havuz sisteminde zararın da sektörde konuşulduğu kadar çok olmayacağını düşünüyorum. Genelde hep sorunları konuşuyoruz. Ancak bu konuda çözümlerin de konuşulması gerekiyor’’ dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER