Türkiye Sigorta Birliği’nin sponsorluğunda ‘Maluliyet Bilirkişiliği Kongresi’ düzenlendi. Kongrede özellikle sektör olarak doğru kişiye doğru tazminatı zamanında ödemek için yapılan çalışmalar dikkat çekti.
Türkiye Sigorta Birliği ana sponsorluğunda Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından düzenlenen “Maluliyet Bilirkişiliği Kongresi”, Ankara’da gerçekleştirildi. Kongrede konuşma yapan Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, ‘‘22 milyon sürücünün almakla yükümlü olduğu trafik sigortasını, makul fiyatlarla sağlamayı hedefliyoruz. Sektör olarak doğru kişiye doğru tazminatı zamanında ödemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’ dedi.
Trafik Kazasına Bağlı Yaralanmalarda Maluliyet ve Bedensel Zararların Tazmini konulu kongre, Yargıtay, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Bakanlığı Daire Başkanları, adli tıp uzmanları, sigorta şirketi temsilcileri, sigorta ve tazminat alanındaki profesyoneller, avukatlar ve aktüerler ile trafik kazasına bağlı yaralanmalarda maluliyet ve bedensel zararların tazmini değerlendirme süreçlerine dahil olan bilirkişilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
Ortak bir dil geliştirmek istiyoruz
Maluliyet Bilirkişiliği Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Tümer: “Bu kongre ile ülkemizde trafik kazasına bağlı yaralanmalarda maluliyet ve tazminat vakalarını değerlendirme sürecine ilişkin durum tespiti yapılması, aksaklıkların ve sorunlu noktaların tespit edilmesi, çözüm önerilerinin ortaya konması ve sahadaki uygulamalara ilişkin ortak bir dil geliştirilmesi amaçlanıyor’’ dedi.
Doğru kişiye doğru tazminat
isim Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, sigorta sektörü olarak hedeflerinin 22 milyon sürücünün almakla mükellef olduğu trafik sigortasını makul fiyatlarla sağlama olduğunu, bu noktada sebepsiz zenginleşmeye neden olan ve aynı zamanda 22 milyon sürücünün maliyetini artıran tazminatların hakkaniyete uygun olarak verilmesinin gereğinin ve öneminin altını çizdi. Eroğlu sözlerine şu şöyle devam etti: ‘‘Sektör olarak doğru kişiye doğru tazminatı zamanında ödemek istiyoruz. Bu konuda karşılaşılan sorunlardan önemli bir tanesi de maluliyet tazminatlarında ortaya çıkıyor. Bu çerçevede maluliyet raporlarında kazayla illiyet bağı olmayan hususların yer almaması gerekiyor. 1969 yılı “Çalışma Gücü ve Meslekten Kazanma Güç Kaybı” yönetmeliğinin güncellenmesi ve tazminat hesaplamasında aktüeryal metodolojiye uygun hesaplama standardının getirilmesi gerekmektedir’’ dedi.
Toplantıda konuşan Yargıtay 17. Hukuk Daire Başkanı A.Şahabettin Sertkaya ise; Türkiye’deki trafik kazalarının sayısına bağlı olarak dairelerine binlerce dosya geldiğini, maluliyet oranı tespitinde yeknesak uygulama olmasının dosyanın sonlandırılması sürecinin hızlandıracağını ifade etti.