25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Trafik sigortasına İngiliz modeli çözüm geliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, trafik sigortasında primleri artıran faktörleri ortadan kaldıracaklarını açıklayarak, Hazine’nin sürücünün sigortalandığı İngiltere sistemi üzerinde çalıştığını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV yayınında ekonomi gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Şimşek, “Trafik sigortasında yeni model üzerinde çalışıyoruz. Primleri yükselten faktörleri ortadan kaldıracağız” dedi.

“Sürücü de sigortalanmalı”

Trafik sigortası primlerinin düşmediği algısının yanlış olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Toplamda primlerde yüzde 20 düşüş var. Bu sektörde çok oyuncu var ve rekabet var. Yeni bir model üzerinde çalışıyoruz. Trafik sigortası zorunlu bir sigortadır. Sizin arabadan çok şoförün sigortalanması lazım. Arabanın sigortası var, deneyimsiz şoföre al sür diyorsunuz. Primleri yükselten bu tür faktörler var. Hazine’ye söyledim çalışıyorlar. İngiltere’de sürücünün sigortalandığı bir sistem. Sadece taşıt değil, sürücünün de risklerini göze alan sistem. Bu primleri aşağı çeker” diye konuştu.

“Otomatik BES’e haksız ve olumsuz bir kampanya hissediyorum”

Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) son rakamları da açıklayan Şimşek, “12 Şubat itibarıyla 980 bin katılımcı var. Toplanan 98 milyon lira civarında. Cayma hakkını kullananların oranı yüzde 26. Oldukça yüksek rakam. Otomatik BES’e haksız ve olumsuz bir kampanya hissediyorum. Varlık fonu ile ilişkilendirilmek isteniyor. Böyle bir şey gündemde değil” dedi.

“Referandum belirsizliği kalktıktan sonra canlanma başlayacak”

Türkiye’nin ilk 1,5 aydaki ekonomik performansıyla ilgili değerlendirme yapan Şimşek, “Veriler ılımlı büyümeye işaret ediyor. Liranın değer kaybı ihracata yansımaya başladı. Bir miktar belirsizlik devam ettiği için yatırımlarda henüz güçlenme yok. Nisandan sonra yatırımlarda güçlenme başlar diye öngörüyoruz. İç tüketime gelince işaretler çok kötü değil. Ocak ayında vergi gelirlerine bakınca iç talebin ılımlı büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Durum hissedildiği kadar kötü değil, öngördüğümüz kadar da güçlü değil. Ilımlı büyümenin devam ediyor olması olumlu. Referandum belirsizliği kalktıktan sonra canlanma başlayacak” şeklinde konuştu.

“Reformlarla Türkiye’ye fon akışı olur”

Dolardaki seyri yorumlayan Şimşek şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın faiz artışı kurda etkili oldu. Küresel yatırımcılar ocak ayında Türkiye’ye net bazda para koydu. Bu iki faktör etkiledi. Türkiye tekrar yüksek büyüme patikasına oturacaksa referandum belirsizliğinden sonra yatırımların güçlü artacağı, ihracatın güçleneceği resme bakınca daha dengeli bir büyümeden bahsediyorsunuz. Türkiye’ye fon akışı olur, Fed faiz artırsa da olur. Önemli olan referandumu güçlü bir şekilde aradan çıkarmamız ve tekrar hızlı bir şekilde reformlar yapmak. Piyasalar şimdi öngörülebilirliğin artmasını, yatırımların hızlanmasını fiyatlayabilir.”

Reel sektörde çok ciddi bir döviz açığı pozisyonu olduğunu kaydeden Şimşek, “Bundan sonra bazı koşullar çerçevesinde buna ilave yeni açık pozisyonuna izin vermeyeceğiz. Ciddi bir döviz borcunuz varsa, açık pozisyona bakacağız izin vermeyeceğiz. Ancak şirketin ciddi döviz geliri varsa sorun olmayacak” diye konuştu.

Haberler.com

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER