22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Şirketler ‘alacak sigortası’ ile elini güçlendirdi

Risklerle dolu bir dönemde alacakların tahsilinde yaşanabilecek sıkıntılar şirketleri harekete geçirdi. TÜSİAD hazırladığı raporda ‘Ticari Alacak Sigortası’na talebin arttığını, Türkiye’ de 2020 yılı sonu itibariyle toplam 400 milyon TL alacak sigortası priminin, 2021 sonu itibarıyla 450 milyon TL’ye ulaştığına dikkat çekti. .

SİGORTAMEDYA / SİBEL CİNGİ

Riskler sürekli değişiyor. Yaşanabilecek ani toplumsal değişiklikler, teknolojik gelişmeler, doğal afetler, sağlık sorunları ve salgınlar gibi pek çok kavrama bağlı olarak değişen risklere karşı hazırlıklı olmak her zamankinden daha da önemli bir hale geldi. Ekonominin seyrini olumsuz etkileme potansiyeline sahip olan bu riskler, şirketler için büyük bir tehdit demek. Alacakların tahsili de bu tehditlerden biri. Risklerle dolu bir dönemde alacakların tahsilinde sıkıntı yaşanabileceği endişesi yaşayan birçok şirket çözümü Ticari Alacak Sigortası’nda buldu.

TÜSİAD tarafından hazırlanan “Güncel İş Ortamında Kurumların Karşılaştıkları Riskler ve Sigorta Perspektifiyle Çözüm Önerileri” raporuna göre 2021 yılında ‘Ticari Alacak Sigortası’na talep arttı. Raporda “Ticari alacak sigortalarında da hem prim büyüklüğü açısından hem de sigortalı sayısı açısından önemli bir artış gözlemlenmektedir. Türkiye’ de 2020 yılı sonu itibariyle toplam 400 milyon TL alacak sigortası priminin, 2021 sonu itibarıyla 450 milyon TL seviyesinde gerçekleşti” denildi.

Sigorta brokerleri çok etkili

Makroekonomik çalkantı ile tetiklenebilecek risklerin Ticari Alacak Sigortası ile teminat altına alınabildiğine dikkat çekilen raporda, bu sigorta teminatında hizmet kanalları arasında en geniş payın yüzde 65 oran ile sigorta brokerlerine ait olduğu belirtildi. Raporda son dönemde uygulamaya alınan Devlet Destekli Alacak Sigortası uygulamasına da vurgu yapıldı. Devlet Destekli Alacak Sigortası’nın başta KOBİ’ler olmak üzere, kurumlar tarafından ilgi ile karşılandığı kaydedildi.

Ticari Alacak Sigortası ile dış kaynak yaratılabilir

Raporda Ticaret Alacak Sigortası’nın sağladığı avantajlar şöyle sıralandı:

  • Finansman maliyetleri artış göstermektedir, ticari alacak sigortası ile dış kaynak yaratılabilir.
  • Dış kaynak ihtiyacı ve sermaye yetersizlikleri satış vadelerinin uzamasına, ‘tedarikçi finansmanı’ modeline dönülmesi ile alacak risklerinin artmasına sebep olabilir.
  • Fiyat hassasiyeti artan ürünlerde (akaryakıt, metal, pamuk vb.) alıcıların tedarikçi sadakati, vadeli kontratlarda yönetilmesi gereken bir risk haline gelmektedir.
  • Ticari alacak sigortasının sunduğu istihbarat, teminat, tazminat ve tahsilat hizmetleri firmaların bu dönemde başvurabileceği, en düşük maliyetli kapsayıcı çözüm paketini içermektedir.

Ticari Alacak Sigortası nedir?  

Şirketlerin yurt dışı ve yurt içinde gerçekleştirmiş olduğu satışları teminat altına alan alacak sigortası, işletmelerin likidite riskini bertaraf etmek açısından önemli bir ürün. Günümüz ekonomik koşullarında en önemli risklerden biri satışı gerçekleştirilen mal ve hizmetlere ilişkin tahsilatın zamanında yapılamamasıdır. Özellikle pandemi nedeniyle birçok firma vadesinde ödenmeyen alacak sorunu ile karşılaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER