23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

#tehditaltındayız!

Marsh ve AIG işbirliği ile düzenlenen konferansta, birey ve kurumları tehdit eden siber risklerden korunmak için şirketler arasındaki işbirliğinin önemi, bireylerin bilinçlenmesi ve sigorta yaptırmanın gerekliliğine dikkat çekildi. 

ALP SÜER / SİGORTA MEDYA

Türkiye’de geçen ay vatandaşların kimlik bilgilerinin çalınması olayında da görüldüğü gibi artan siber saldırılar, birey ve kurumları tehdit etmeyi sürdürüyor. Modern dünyanın korsanları ‘hacker’lar tarafından gerçekleştirilen saldırılar, sadece ülkemizin değil aslında, tüm dünyanın sorunu. Siber riskler konusu son olarak, dün Marsh ve AIG tarafından, İstanbul Swiss Otel’de düzenlenen “Siber Risklerin Yönetimi” Konferansı’nda da masaya yatırıldı. #tehditaltındayız hashtag’i ile düzenlenen konferansta, özetle siber tehditlerden korunmak için, “Bireylerin bu konudaki bilinci artmalı”, “Sigorta yaptırmak gerekli”, ve “Şirketler arasında işbirliği önemli” şeklinde üç temel mesaj verildi. Açılış konuşmasını, Marsh CEO’su Hakan Kayganacı’nın yaptığı Konferans’ta TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, Marsh’tan Hande Bilgisu ve İpek Ünal, Futurist Ufuk Tarhan ve White Hacker İbrahim Baliç birer sunum yaptı.

siber risk cyber 2

Anti-virüs programları yetersiz

Marsh CEO’su Hakan Kayganacı, konuşmasında teknolojinin hayatımızdaki yeri ve artan siber riskler arasındaki bağlılığa dikkat çekti. Eski FBI Başkanlarından Robert Miller’ın, “Dünyada iki çeşit kurum var: Bir, hacklenenler, iki: hacklenecek olanlar” sözüne atıfta bulunan Kayganacı, ilk siber suçun da 1966’da ABD’de bir bankada gerçekleştiğine dikkat çekti. Günümüzde, anti-virüs programlarının yeni siber tehditlerin sadece yüzde 5’ini yakaladığını belirten Kayganacı, tüm dünyada önümüzdeki 10 yılda siber risklerin önlenmesine yönelik 5 trilyon doları aşkın yatırım yapılmasının planlandığını söyledi. Siber suçların global ekonomiye yıllık maliyetinin 445 milyar dolar olduğuna dikkat çeken TÜBİSAD Başkanı Erman Karaca, bireylerin, siber saldırılar sonucunda tüm verilerinin kopyalanması konusunda önemli tehdit altında bulunduklarını ifade etti.

 

Beynimiz de hacklenecek

Marsh’tan Hande Bilgisu ve İpek Ünal, siber risklerin yönetilmesi ve sigortanın önemi konusunda katılımcıları bilgilendirirken, White Hacker İbrahim Baliç ise siber suçların tarihsel gelişimi ve hackerların kullandıkları yöntemlerle ilgili olarak bilgiler verdi. Baliç, şirketlerin üretim sürecinde özellikle “personel riski”ni iyi yönetmelerinin önemine dikkat çekti. Eski FBI Başkanı’nın sözünü değiştirilmiş şekilde, “Dünyada iki çeşit insan var: Beyni hacklenenler ve beyni hacklenecek olanlar” şeklinde sunan Fütürist Ufuk Tarhan, “İnsanların, aklının, beyninin, genetiğinin hackleneceği yıllara doğru gidiyoruz” dedi.

siber risk cyber 3

Yasa çıktı, ancak uyum süreci yaşanacak

Siber Risklerin Yönetimi Konferansı’nda sunumların ardından bir de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Fatih Türkmenoğlu’nun yaptığı panele konuşmacı olarak AIG Sigorta’dan Mark Camillo, Marsh Fransa’dan Jean Bayon De La Tour, ING Bank’tan Bahadır Şamlı, eBay’dan Gülfem Toygar ve Avukat Yasin Beceni katıldı. Türkiye’de geçen günlerde yasalaşan ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ ile ilgili bilgiler veren Beceni, Türkiye’nin teknolojik uygulamaları hızlı bir şekilde almakla birlikte, bu konuyla ilgili düzenlemenin geç yapıldığını belirterek, toplumda bir uyum sürecinin yaşacağını kaydetti.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER