TARSİM’in, 2018 yılıyla ilgili yaptığı değerlendirmede sürdürülebilir ve dengeli yapının muhafaza edildiği vurgulandı. Ayrıca yeni yılda çalışmalara, ülkemizin geleceği için ve üreticimize hizmet yolunda daha büyük bir azimle devam edileceği bildirildi.
TARSİM’den yapılan açıklamada, ülkemizde tarımın güvencesi Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi’nin, önceki yıllarda olduğu gibi… 2018 yılında da üreticisiyle, paydaşlarıyla, çalışanlarıyla ve devletin desteğiyle büyüdüğü, güçlendiği; sürdürülebilir ve dengeli yapısını muhafaza ettiği bildirildi. Ayrıca yeni yılda çalışmalara, ülkemizin geleceği için ve üreticimize hizmet yolunda daha büyük bir azimle devam edileceği vurgulandı. Geride bırakılan 2018 yılı ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuldu:
Yüzde 42’lik artış sağlandı
“Sistem çerçevesinde geçtiğimiz yıl tüm tarım sigortası branşlarında 1.7 milyonun üzerinde poliçe düzenlendi ve 25 milyon dekar alan sigortalandı. Sigortalanan küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısındaki artış önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da devam etti. Yüzde 42’lik artışla 3.6 milyona ulaştı. Sigortalanan tarımsal varlık değeri yıl sonu itibarıyla bir önce yıla göre yüzde 40 artışla 42.3 milyar lira olarak gerçekleşti. Ağırlı bitkisel ürün sigortaları olmak üzere bütün branşlarda 2 milyarın üzerinde prim üretildi. Hasar ile ilgili değerlendirme yapıldığında ise, çeşitli nedenlerden ötürü 360 bine yakın hasar ihbarı alındı. İhbarlarda sırasıyla dolu, don, fırtına ve sel-su baskını, ölüm, zorunlu kesim, çeşitli hastalıklara gibi nedenler, Malatya, Manisa ve Konya gibi iller, buğday, kayısı, üzüm, elma gibi ürünler başı çekti. Hayvan Hayat Sigortalarında ise zorunlu kesim ve ölüm gibi sebepler öne çıktı. Başarıyla gerçekleştirilen büyük ve hacimli operasyon sonucunda, üreticilerimize 1.1 milyar TL’nin üzerinde hasar ödemesi yapıldı.”
“Yeni yıl itibarıyla tüm tarım sigortası branşlarında, üreticimizin yüzünü güldürecek çok sayıda yenilik hayata geçti. Gerek yeni teminatların, gerekse üretici lehine yapılan iyileştirmelerin Sisteme ivme kazandıracağına inanıyoruz.”
Tarım sigortaları alanında iş birliği protokolü
“Öte yandan, Sistem özellikle son yıllarda küresel düzeydeki başarısını arttırmaya, ülkemizi gururla temsil etmeye ve dış temaslarını geliştirmeye devam ediyor. Önceki yıllarda olduğu gibi, 2018 yılında da, dünyada bu alandaki gelişmeleri merakla takip ederek bilgi edinmek isteyen çok sayıda ülkenin temsilcisi ile görüşmeler gerçekleştirildi. Son olarak bu başarı, geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da Tarım Bakanları arasında imzalanan ‘Tarım Sigortaları Alanında İş birliği Protokolü’ ile taçlandırılmış oldu. İmzalanan bu protokolle, ülke olarak kardeş ülke Azerbaycan’da benzer bir yapının kurulmasında ve işletilmesinde etkin bir rol üstlenilecektir. Bununla birlikte Sistem, teknolojik gelişmelere ve dijitalleşmeye hızlıca uyum sağlama performansını da her geçen yıl geliştiriyor.”
“Bu doğrultuda, geçtiğimiz yılın bir diğer önemli başlığı, TARSİM’in hayati fonksiyonlarından biri olan risk inceleme ve değerlendirme ile hasar tespit süreçlerinde uydu teknolojileri ile insansız hava araçlarının (İHA) uygulamaya alınması oldu. İş süreçlerine hız ve verimlilik kazandıracak olan bu önemli projenin temellerinin atılmasını takiben, üreticilerimize ve paydaşlarımıza olumlu yansımaları da yeni yılda çok daha net bir şekilde hissedilebilecek.”
Bölge müdürlükleri 12’ye yükseldi
“TARSİM, bu hızlı ve istikrarlı büyümeye paralel olarak organizasyonel yapısını da güçlendirmeye devam etti. Artan taleplere ve ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verebilmek ve memnuniyeti en üst seviyelere taşıyabilmek amacıyla Türkiye genelinde 11 farklı noktada konumlanan Bölge Müdürlüklerine bir yenisi daha eklendi ve Kayseri Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz ay hizmet vermeye başladı…”
“Sistem, üreticilerimize önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da koşulsuz güven taahhüt ediyor. Üreticilerimize tavsiyemiz; ürünlerini ve hayvanlarını çeşitli risklere karşı sigortalatmayı kesinlikle ihmal etmemeleri ve bu işlemleri mutlaka zamanında yapmaları.”
“Yeni yıl, dünyaya, ülkemize, üreticilerimize ve paydaşlarımıza sağlık, mutluluk ve bereket getirsin. 2019, bereketi bol ve hasarsız bir yıl olsun, üreticimizin yüzü hep ama hep gülsün…”