III. Tarım ve Orman Şûrası, 17 Temmuz tarihinde, Ankara’da, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Konferans Salonu’nda tanıtıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kısa, orta ve uzun dönem stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla Ekim ayında düzenlenecek olan III. Tarım ve Orman Şûrası’nın tanıtımı yapıldı. Şûra ile tarım ve ormanın 25 yıllık yol haritasının belirleneceği açıklandı.
Ankara’da, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Konferans Salonu’nda 17 Temmuz tarihinde yapılan tanıtım toplantısına; Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özlü; Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Bekir Engürülü; Mühendis Ahmet Savaş İntişah, Tarım Sigortaları Çalışma Grubu Sorumlusu Faruk Bahadır Özer, TARSİM Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan Sarıtepe, Bitkisel Ürün Sigortaları Grup Müdür Yardımcısı Erol Yalçınkaya, Ankara Bölge Müdürü Hanifi Can ve Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürlüğü’nden Kıdemli Uzman Fatih Koca ile Bakanlık yetkilileri katıldı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada; Türkiye’nin en geniş katılımlı sektör istişare platformu olması hedeflenen III. Tarım ve Orman Şûrasının amacını; “Türkiye’de tarımsal üretimi ve orman ürünleri üretimini arttırmak, güvenilir gıda teminini, doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini, çiftçilerimizin refahını ve planlı üretimi sağlayacak çalışmalar yapmak ve stratejiler geliştirmek” olarak özetledi.
25 yılı kuşatacak yeni bir yol haritası
Sonuncusu 15 yıl önce yapılan ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Tarım Orman Şûrası ile ilk defa, tüm Türkiye’nin söz sahibi olabileceği bir platform oluşturmak için yola çıkıldığını belirten Pakdemirli; “Önümüzdeki 3 aylık süreçte dinleyeceğiz, tartışacağız, istişare edeceğiz. Tüm bilgilerimizi bir araya getireceğiz. Eksisiyle artısıyla mevcut durumumuzu göreceğiz. En yalından en detaylı projelere kadar tüm fikirler; 21 çalışma grubu tarafından tasnif edilecek, değerlendirilecek ve şura gündemini oluşturacaktır. Hedefimiz ortak akılla, önümüzdeki 25 yılı kuşatacak yeni bir yol haritası oluşturmak.” dedi.
882 kişi görev alacak
Ekim ayına kadar geçecek sürede 21 çalışma grubunda, öğretim üyelerinden 163, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden 268; bakanlık personelinden 412 ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 39 kişi olmak üzere toplamda 882 kişi görev alacak.
Tarım ve Orman Şûrası ile bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminin geliştirilmesi; gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliğinin temini; kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyo-çeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı; çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi; tarımsal ve hayvansal üretimin planlanması, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi; tarımsal piyasaların düzenlenmesi; orman ve mera yönetimi; tabiatın korunmasına ilişkin stratejiler oluşturulması hedefleniyor.
Şûra sonucunda alınacak kararlar ve oluşturulacak sonuç bildirgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılacak.