Tarım sigortalarında uygulamaya alınan ‘kuraklık verim sigortası’na çiftçiler büyük ilgi gösterdi. Buğday’da başlayan sigortada, 2018’de yeni hububat ürünleri de teminat kapsamına girecek. Diğer branşlarda da kapsamın genişlemesi için çalışılıyor.
SİGORTAMEDYA
TARSİM’in, üretici kesime sunduğu teminat kapsamı da genişliyor. 1 Haziran 2006’da ilk olarak Bitkisel Ürün Sigortası ve Hayvan Hayat Sigortası’nı başlatan TARSİM, zaman içinde Sera Sigortası, Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası, Kümes Hayvanları Hayat Sigortası, meyvelerde don teminatı, Su Ürünleri Hayat Sigortası,sel ve su baskınıteminatı,Bitkisel Ürün Sigortası’nda, meyvelerde çiçeklenme döneminde don riski, Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası, Ağaç Sigortası, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası’nda hırsızlık riski gibi uygulamaları başlattı. İsteyen üreticiler tarım sigortaları dışında da kendilerinin ve ailelerinin günlük hayatta karşılaşabilecekleri olası sakatlık, kazalar ile yaşam kaybı risklerine karşı sigorta yaptırabiliyor. İşyerlerinin, konutlarının,tarım alet ve makine gibi her türlü ekonomik varlıklarını da sigorta ile güvence altına alabiliyor.
“Çiftçilerde bilinç düzeyi artıyor”
TARSİM ile tarım sigortalarında kriz yönetiminden, risk yönetimine geçiş sağlandığını belirten TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, şu görüşleri dile getiriyor: “Uzun vadede tarım sektöründe üretimi sekteye uğratan tüm risklerin sigortalanmasını sağlayarak, hem risklerin yönetilmesi, hem de devletin, bu risklerin neden olduğu zararları karşılamadaki yükünün azaltılmasını hedefliyoruz. Tabii burada gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanması önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Bilinç düzeyi, çiftçilerin yaşadıkları bölgenin hasar görme sıklığı ile doğru orantılı olarak artıyor. Üreticiler, özellikle Sistem’in işlerliği çerçevesinde bir örnek görürse ya da bir örneğe şahit olursa mutlaka sigorta yaptırıyor. Tarım Sigortalarında penetrasyon oranı da sistemin büyümesine paralel olarak yıllar itibarıyla artıyor. Başlangıçta yüzde 1 seviyelerindeki bu oran, 2017 yıl sonu itibarıyla tahminimizce yüzde 22 olarak gerçekleşecek.”
Satoğlu, ‘İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’ ile tarım sigortalarının önemli bir aşamaya taşındığını ifade ederek şöyle devam etti: “Sezona gecikmeli girdik. 20 günlük bir zamanı kullanabildik. Buna rağmen 409 ilçede 70 bin poliçe satıldı. Önümüzdeki sezon çok daha iyi olacak. Bu sigortaya dahil ürünleri artırıyoruz. Arpa, yulaf, çavdar da kuraklık verim sigortası kapsamına alınacak. Verim sigortasında yeni bir aşamaya geçiyoruz.”
Ağaç sigortalarına talep arttı
Şatoğlu ayrıca tarımsal ağaçlara da sigorta yapılmasına başlandığını ve üreticilerin sigorta poliçelerine başvurduğunu belirterek, “Ağaç teminatını da bu yılın başından itibaren verdik. TARSİM bugüne kadar ağaçtaki ürünü sigortalıyordu. 2017’nin başından itibaren ağacın kendisini de sigortalamaya başladı. Giderek artan bir talep var. Hem kiraz ağacı hem de zeytin ağacı çok kıymetli ağaçlar. Bu ağaçlar 15-20 yaşına geldiğinde en verimli olduğu yaşlara geldiğinde ekonomik değeri çok daha artıyor. Bunun yangından ve kardan dolayın zarar gördüğünü düşündüğümüzde emek gidiyor. Onun için üreticilerimizin sigorta yaptırmaları gerekiyor” diye konuştu.