23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

TARSİM üreticiyi dinledi, yeni ürünler de teminata girdi

Faaliyetlerine başladığı 2006 yılından bu yana üreticinin yanında olan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) 2018 yılında geliştirdiği yeni ürünler ve teminat kapsamları ile tarım sektörüne verdiği desteği sürdürecek.

 

Devlet destekli tarım sigortalarında yeni yıl itibarıyla uygulamaya alınan yenilikler dün düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)’in kurulduğu günden bu yana geçen 11 yıllık süreçte yaşanan gelişiminin ve hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında üreticilere yönelik hazırlanan yeni ürünler de tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kemaloğlu, sistemin kuruluşundan itibaren ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirterek, “Devlet ve özel sektör işbirliği açısından dünyada örnek gösterilen bir noktaya ulaştık. Türkiye’de tarımın tek temsilcisi olan TARSİM’in elde ettiği başarıda devletin sistemin arkasında durmasının payı büyük” diye konuştu. 

Yeni ürünler de kuraklık sigortası teminatına girdi

Konuşmasında yeni yıl itibarıyla uygulamaya alınan yeniliklere de değinen Kemaloğlu, şöyle devam etti: “İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın geçtiğimiz yıl buğday ürününde uygulamaya alınmasını Sistem açısından bir dönüm noktası olarak değerlendiriyoruz. Bu yıl yeni tahıl ürünleri de Kuraklık Sigortası çerçevesinde teminat kapsamına alındı. Yenilikler bununla da sınırlı değil. Hayvan Hayat Sigortaları’nda da üreticilerimizi sevindirecek gelişmeler var. ‘Büyükbaş, Küçükbaş ve Kümes Hayvanları Hayat Sigortaları’ kapsamında olan hastalık teminatına, epidemik ve ihbarı mecburi hastalıkların büyük bir çoğunluğu ilave edildi.”

tarsim-yonetim

4 milyarTL hasar ödendi

TARSİM’in kuruluşundan itibaren portföyünün istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne de dikkat çeken Kemaloğlu, şöyle devam etti: “Sistemin teminat kapsamı her geçen yıl genişleyerek kuraklık gibi katastrofik riskler de kapsama alındı. Üreticiye sunulan Devlet desteği artarak devam etti. Sistem’in geçmiş 11 yılını değerlendirdiğimizde, bugüne kadar tüm tarım sigortası branşlarında, 6,5 milyar TL prim ve 9 milyon poliçe üretilerek, 136 milyon dekar alan, 127 bin sera, 9 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile 7 milyon arılı kovan sigortalanmış olup 124 milyar TL’lik tarımsal varlık teminat altına alındı. Üreticilerimizden çeşitli sebeplerden ötürü alınan 2 milyon hasar ihbarı değerlendirilmek suretiyle, 4 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirildi.”

Her yıl daha fazla üretici  sistemden faydalanıyor

Toplantıda konuşan TARSİM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Genç ise, ülkemizde sigortalanabilir açıdan ciddi bir tarımsal varlık potansiyeli olduğunu belirterek, bu alanda sigortanın yükselişinin hızla devam edeceğini söyledi. Sistem çerçevesinde tarım sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili sigorta şirketlerinin adedinin bugün 25’e ulaştığını kaydeden Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sistem’in ülkemizde faaliyetlerine başlamasıyla birlikte tarımsal üretimi doğrudan etkileyen, ancak özellikleri nedeniyle daha önce sigortalanması mümkün olmayan birçok riskin teminat altına alınması sağlandı. Bu süreçte üreticinin primine sağlanan Devlet desteği, yüzde 50 ile yüzde 67 arasında değişen oranlara, sigortalılık ise yüzde 1’den yüzde 20’ler seviyesine ulaştı. Bu yıl itibarıyla tarım alanında faaliyetlerini sürdüren genç çiftçilerimiz ve kadın çiftçilerimiz için primlerinde yüzde 5 oranında indirim sağlanmaya başlandığını da müjdelemek isterim.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER