5 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

Sarı kırmızılılar için yeni emeklilik modeli

Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “Galatasaray Emeklilik Planı” projesi ile taraftarlar yüzde 25 devlet katkısı ile birikim yaparken kulüplerin belirlediği çeşitli avantajlardan da yararlanabilecek. Spor kulüpleri ise alternatif ve uzun vadeli bir gelir modeline kavuşuyor.

Bireysel Emeklilik Sistemine katılım Türkiye’de her geçen gün artıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin Mayıs verilerine göre, 12 milyon 657 bin 156 kişinin katıldığı fonlarda toplam birikim 183,7 milyar TL’yi buldu. Emeklilik fonlarına ilgi artmaya devam ederken, farklı ve alternatif yatırım ve finansman modelleri üzerine çalışmalar yürüten İstinye Üniversitesi (İSÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi (İİSBF) Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Levent Sümer, Fibaemeklilik ve Re-Pie ile spor kulüpleri taraftarları için yeni bir emeklilik modeli projesinde beraber çalıştılar. Bir yatırım ve finansman modeli olan projede kulüpler emeklilik ve portföy yönetimi şirketleri aracılığıyla kendi emeklilik planlarını oluşturuyor. Taraftarlar, futbolcular, kulüp yöneticileri ve üyeleri kısacası camianın tüm paydaşları bu emeklilik planından yararlanabiliyor. Bu plan sayesinde taraftarlar yüzde 25 devlet katkısının yanı sıra kulüplerin sağladığı avantajlardan da yararlanabiliyor. Sadece taraftarlar değil, isteyen herkes bu plana katılabiliyor. Spor kulüpleri ise alternatif ve uzun vadeli bir gelir modeli elde ediyorlar. Dünyada ve Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan projeyi Türkiye’de uygulayan ilk kulüp ise Fibaemeklilik ve Re-Pie Portföy Yönetim işbirliği ile Galatasaray Spor Kulübü oldu.

Fon yönetim bedeli spor kulübü ile paylaşılıyor

Spor kulüpleri adına kurulan emeklilik fonlarına katılanlardan toplanacak katkı paylarının yatırıma yönlendirilmesi portföy yönetimi şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Fon sayesinde kulüp bir gelir elde ederken taraftar da birikimini kulübüne özel fonda değerlendirerek hem kulübüne destek oluyor hem de taraftara özel avantajlardan yararlanabiliyor. Proje ayrıca emeklilik fonu içerisinde yer alan yatırım enstrümanlarının doğrudan veya dolaylı olarak kulübe fayda sağlayan araçlardan seçilmesine imkân sağlayarak spor kulübünün getirisini artırmaya da olanak sağlıyor.

“Kendi içerisinde dönen bir ekosistem”

Doktora tezinde de finansmana vatandaşın ortak olduğu ve bunun gelirinden vatandaşın faydalandığı bir mekanizma ile kendi içinde dönen bir ekosistem kurguladığını belirten Dr. Sümer, ‘’Şimdi Fibaemeklilik’in sektördeki deneyimi, hizmet anlayışı ve yaklaşımı ve Re-Pie Portföy Yönetimi’nin fon yönetim tecrübesi ile Galatasaray Spor Kulübü yönetiminin inanması ile başlayan bu proje ile tezimde belirttiğime benzer bir ekosistemin piyasada gerçekleşmiş olmasından mutluluk duyuyorum. Spor kulüpleri, maddi zorluklarını bu projenin yarattığı ekosistem ile aşabilir; şimdi tüm Galatasaray taraftarlarının emeklilik birikimlerini bu planda değerlendirme zamanı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER