SASDER’in, 10’uncu Ulusal Kongresi’nde gerçekleşen ‘Sigortacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Verimlilik’ konulu panele, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) damgasını vururken, konuşmacılar, TSS’de sürdürülebilir büyüme ve sektördeki tüm paydaşlar arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çektiler.
SİGORTAMEDYA-ÖZEL
Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği’nin (SASDER) 10’uncu Ulusal Kongresi, Antalya’da düzenlendi. 2-4 Kasım tarihleri arasında düzenlenen, başta sağlık ve sigorta sektörü olmak üzere birçok sektörden katılımcıların bir araya geldiği Kongre’ye büyük bir ilgi vardı. Kongre’nin 4 Kasım’daki kapanış gününde, ‘Sigortacılık Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Verimlilik’ konulu bir panel düzenlendi. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşkarı Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat‘ın moderatörlüğündeki panele, konuşmacı olarak Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Tuba Gökenç Buldu, Allianz Sağlık Sigortaları Direktörü Oktay Atay, Sompo Sigorta Sağlık Sigortaları Direktörü Çağatay Çınar ve Mapfre Bireysel Sigortalar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Bayram katıldı. Panele, özellikle pandemi döneminden beri sektörde yıldızı parlayan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) damgasını vurdu. Özel sağlık sigortasına (ÖSS) kıyasla TSS’de son yılardaki hızlı büyümeyi vurgulayan ve TSS’de sigortalı sayısının 3,9 milyona ulaştığını kaydeden panelistler, TSS’de sürdürülebilir büyüme ve sektördeki tüm paydaşlar arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çektiler.
TSS’de yeni bir model kurgulanması gerekli
TSS’deki büyümenin sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Tuba Gökenç Buldu, TSS’de ‘yeni bir modelin’ kurgulanması ve ‘değer bazlı’ politikaların uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Tüm sektör paydaşları için ‘verimliliğin’ ön plana çıkarılması gerektiğini belirten Oktay Atay, TSS’de fiyatlandırmanın da önemine dikkat çekti. Atay, doğru riske doğru (gerçek) fiyatlandırma yapılması gerektiğini vurguladı. Panelde, TSS ve özel sağlık kuruluşlarının sorunları hakkında izleyicileri bilgilendiren moderatör Reşat Bahat ise koşullar nedeniyle özel sağlık hizmet sunucu sayısının azaldığını, hayatlarını devam ettirenlerin de ‘sağlık turizmine’ yöneldikleri ve gelirlerinin önemli kısmını sağlık turizminden kazandıklarını söyledi. Bahat, SUT tarifesinin de güncellemesi gerektiğine işaret etti. Nüfusun hızla yaşlandığını ve 2050 yılında dünyada 20 milyon insanın 100 yaşını geçeceğinin tahmin edildiğini ifade eden Bahat, ‘sağlıklı yaşlanma’ konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.
Depremde, sektör iyi bir sınav verdi
Panelde, TSS dışında 6 Şubat’ta yaşadığımız üzücü deprem hadisesi sonrasında sektörün aldığı aksiyonlar, sektörü önümüzdeki dönemde bekleyen riskler vb. masaya yatırıldı. 6 Şubat’ta ülke olarak acı bir felaket yaşadığımızı hatırlatan Çağatay Çınar, “Depremden 14 milyon kişi etkilendi. 7 Avrupa ülkesinin toplam nüfusu bundan daha az. Sigorta sektörü olarak iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum” dedi.
Deprem, regülasyon ve enflasyon 3 büyük risk
Panelde, yaptığı konuşma ile dinleyicilerden de olumlu tepkiler alan Mapfre Bireysel Sigortalar Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Bayram, TSS ve diğer konulardaki sorunların çözümü için sektör paydaşları arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. İşbirliği konusunda ‘sevgi’ ve ‘güvenin’ çok önemli olduğunu vurgulayan Bayram, sektör paydaşları arasında sevginin olduğunu, buna karşın münferit bazı olaylarla güvenin zaman zaman sarsıldığını söyledi. Bayram, sektörün önündeki 3 büyük riski, deprem, regülasyon ve enflasyon olarak sıraladı.
Sigorta Ekranı: